Julkaistu 28.11.2019 0          
LUKUVINKKI VSY 2019/11

100 % rohkea motokauppias

Motoroidut työjuhdat. Mönkijöiden myynti muodostaa Antti Rauhalan mukaan ison osan Takatalon liikevaihdosta.

Antti Rauhala pyörittää jo tottuneesti Takatalon motokauppaa Helsingintiellä Salossa. Vuoden päivät kestänyt yrittäjyys on vahvistanut vuonna 1981 perustetun yrityksen ostopäätöksen oikeaksi.

– Tunsin yrityksen tiskin toiselta puolelta harrastukseni kautta. Olen ajanut itse kaikkia muita paitsi mopoautoja. Nappasin heti kiinni, kun kuulin myyntiaikeista. Takatalo on ollut pitkään yksi alan merkittävimmistä toimijoista. Tällaisia helmiä on harvoin tarjolla, Rauhala kertoo.

Vahvan brändin ohjaksiin oli helppo hypätä. Liki 40 vuotta toiminut yritys on tunnettu ja luotettu. Reilun 800 neliön tiloissa on myynnissä uusia ja käytettyjä moottoripyöriä, mönkijöitä, mopoja, skoottereita, crossipyöriä ja mopoautoja. Kaikkiin Takatalon edustamiin merkkeihin, kuten Hondaan, Suzukiin, Kawasakiin, Peugeotiin, Vespaan ja Apriliaan, on saatavilla myös alkuperäisiä varaosia.

– Oma mielenkiintoni antaa varmuutta ja näkemystä asioihin, mutta en aio tehdä harrastuksesta työtä, vaan tarkoitus on pyörittää ihan oikeaa liiketoimintaa. Minulla on runsaasti kehitysideoita ja halua toteuttaa niitä. Esimerkiksi osa vanhanaikaisiksi osoittautuneista toimintatavoista on tarkoitus uudistaa.

Jo nyt tehdyt muutokset, kuten järkevän katteen tuotteisiin keskittyminen, ovat parantaneet liiketoiminnan kannattavuutta ja vilkastuttaneet varaston kiertoa. Jatkossa kivijalassa tiivistetään muun muassa ajovarusteiden valikoimaa.

Myynti ja asiakaspalvelu ovat Rauhalan mukaan kunnossa. Vanhat, osaavat työntekijät, Matias Vuorikoski ja Jani Kurki, siirtyivät luontevasti töihin uudelle omistajalle.

– Valveutunut asiakas saattaa tietää yksittäisistä tuotteista myyjää enemmän. Yhdessä pystymme ratkomaan useimmat kinkkiset tilanteet. Myös kattava yhteistyöverkostomme toimii tietolähteenä, Rauhala toteaa.

Hullunmyllystä haalitaan tulot

Motokaupassa eletään nyt seesteistä, uuteen kauteen valmistautuvaa aikaa. Asiakkaat heräilevät Antti Rauhalan mukaan pikkuhiljaa tammikuussa. Kyselyt jatkuvat pitkin talvea ja viimein kelien lämmettyä ”pakka räjähtää”.

– Kesäsesonki kestää kolmisen kuukautta. Silloin myydään vaihtopyöräkaupassakin ihan kaikki, mitä on tarjolla. Hullunmyllyn aikana kerätään käytännössä vuoden tulot. Kevään ja syksyn kuukaudet ovat rauhallisia, talvi on tappiollista kvartaalia.

Suurimmat kilpailijat ovat varaosa- ja varustepuolella Motonet, mönkijöissä Sporttikone. Myös ulkomaiset verkkokaupat vievät osansa asiakkaista.

– Asiakastyytyväisyytemme on tutkitusti lähes sata prosenttia. Teemme oikeasti työmme hyvin ja tykkäämme ihmisistä. Vastaamme ripeästi tiedusteluihin ja soittelemme asiakkaiden perään, sillä haluamme tietää, että he tulevat toimeen ostostensa kanssa vielä kotonakin, Rauhala sanoo.

Ensi vuonna myyntiin tulee sähkömopoja. Verkkokauppa on suunnitteilla parin vuoden sisään.

– Kivijalkaliikkeen ja verkkokaupan yhdistävä hybridimalli on varmasti toimivin ratkaisu tällä alalla. Verkko toimii näyteikkunana, sillä tavaraa riittää kypäristä varaosiin. Asiakas tarkistaa netistä, mitä valikoimista löytyy ja suuntaa sen jälkeen kivijalkaan. Digitaalinen kaupankäynti ei ole sen kummempaa.

Laskelmien pyörittelystä loikkaan

Yhteistyö on tiivistä seinän takana sijaitsevan sopimus- ja takuukorjaamon, Huoltokorjaamo Saaren, kanssa. Se mahdollistaa täyden palvelun periaatteen: samasta osoitteesta asiakas saa kaiken, mitä motoiluunsa tarvitsee.

– Tavoitteena on pyörittää liiketoimintaa järkevästi ja elättää kaikki työntekijät, Antti Rauhala toteaa.

Hän kiittelee edellistä kauppiasta ja omaa tukiverkostoaan avusta ja vinkeistä. Myös ulkopuolisen, puolueettoman tuen saaminen on ollut arvokasta.

– Realiteettien ymmärtäminen voi hämärtyä, kun on innoissaan lähtemässä yrittäjäksi. Laskentataulukoiden pyörittely kannattaa, sillä luvut eivät valehtele. Hommassa voi käydä hassusti, jos ei kuuntele liiketoimintaa ymmärtäviä ihmisiä, Rauhala muistuttaa.

– Jossain kohtaa on kuitenkin lopetettava jahkailu, pistettävä silmät kiinni ja hypättävä rohkeasti. Ikinä ei voi olla 100-prosenttisen varma menestyksestä, mutta 100-prosenttisen rohkea voi olla!

Lue lisää Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden marraskuun numerosta, jossa teemoina muun muassa Loimaan seutu, Teollisuus ja alihankinta sekä Raha. Näköislehti löytyy lehden nettisivuilta alla olevasta linkistä.

-lk.

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

T & T Takuutyö Oy

T & T Takuutyö Oy

Ilmanvaihtokanavien mittaukset ja tarkistukset, Ilmastoinnin puhdistus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa