Julkaistu 15.11.2019 0          
KOLUMNI

Suositko suomalaista – tunnetko kotimaisen yrityksen?

Yritysten ulkomainen omistus ja yritystoiminnan kansainvälistyminen ovat vauhdittaneet talouden kasvua niin Suomessa kuin muissakin länsimaissa. Globalisaatio on saanut yritykset laajentamaan ja investoimaan ulkomaille ja maat, joihin on investoitu, ovat saaneet uusia työpaikkoja, teknologiaa ja osaamista. Monet yritykset ovat toimineet Suomessakin jo niin pitkään, että ne mielletään suomalaisiksi. Perinteisiä suomalaisia yrityksiä on siirtynyt kansainväliseen omistukseen tai siirtänyt toimintaansa ja tuotantoansa Suomesta edullisemman työkustannuksen maihin. Suomalaisiksi yrityksiksi mielletään monia sellaisia, joiden omistus ja päätöksenteko ovat siirtyneet maamme rajojen ulkopuolelle.

Yrityksen omistuksen vaihtuessa kyse ei ole ainoastaan omistajuuden siirtymisestä, vaan vaikutuksia on yrityksen koko verkoston ja sidosryhmien toimintaan, päätöksentekoon ja yrityskulttuuriin. Kun päätöksenteko siirtyy kauemmas, tulee asioiden hoidosta helposti kasvotonta. Tunnen yrityksiä, joiden uusi ulkomainen omistaja, on yrityskauppojen jälkeen ensin jatkanut toimintaa entiseen tapaan, mutta pikkuhiljaa siirtänyt esimerkiksi taloushallinnon oman kotimaansa tilitoimiston hoitoon. Yrityskaupan jälkeen vaikutukset ja muutokset ovat kertaantuneet sidosryhmäyritystenkin toimintaan.

Suomalaisilta kysyttäessä yritysten maineesta menestyvät erityisen hyvin yritykset, joiden taustalla on perhe tai suku. Yritys tai yhtiö arvioidaan hyvin johdetuksi tai toimivaksi, kun taustalta löytyy perhe. Jos esimerkiksi omistus on kovin hajautunut tai omistaja- taustana on kansainvälinen eläkeyhtiö, on vaikea hahmottaa, missä päätökset tehdään ja kuka ne tekee.

Miksi yrityksen sitten pitäisi kertoa omistajistaan, taustoistaan tai arvoistaan? Suomalaisen Työn Liitto teetti tutkimuksen, jonka mukaan varsinkin nuoret kuluttajat arvostavat kotimaisten tuotteiden ja palveluiden vastuullisuutta, rehellisyyttä, paikallisuutta ja eettisyyttä. Aikuisten vastauksissa verojen maksaminen Suomeen arvioitiin olevan tulevaisuudessa entistä vaikuttavampi tekijä.

Tämän vuoden puhutuimmat aiheet, ympäristöystävällisyys ja ilmasto, nousevat esiin myös ostopäätöksiä tehtäessä. Yrityksen kannattaa siis kertoa vastuullisuudestaan ja esimerkiksi yrityksen toimintaan liittyvistä ympäristöasioista. Oikeilla arvoilla ja teoilla on vaikutusta kassavirtaan, jos tutkimuksia on uskominen. Tutkimusten osoittama tahtotila suosia suomalaista ja ostaa kotimaista on hieno asia. Arkisen elämän käytäntö on monella kuitenkin aivan toisenlainen. Tuotteita tilataan kaukomailta edulliseen hintaan ja pahimmissa tapauksissa vielä palautetaan myyjälle. Tuotteen hinta tuntuu olevan monissa ostopäätöksissä ykköskriteeri. Maanrajat ylittävä vilkastunut kauppa toki antaa samat mahdollisuudet meille suomalaisille myydä palveluitamme ja tuotteitamme ulkomaille kuin meidän ostaa tarvitsemamme Suomen ulkopuolelta.

Keskustelua vastuullisuudesta tulee laajentaa yritysten ohella myös kuluttajien käyttäytymiseen ja vastuullisuuteen.

Kaikkia tuotteita ja palveluita ei ole saatavilla omalta paikkakunnalta tai suomalaiselta yrittäjältä, mutta jo iso askel parempaan, on ostaa silloin kotimaista ja suosia suomalaista, kun se on mahdollista. Valinnoillasi on merkitystä oman paikkakuntasi elinvoimaisuuteen, työpaikkojen säilymiseen ja elinkeinoelämän vireyteen. Ostaisitko joululahjasi tai ainakin osan tänä vuonna yritykseltä, joka työllistää suomalaisia ja verorahat jäävät Suomeen? Pienilläkin teoilla voit vaikuttaa.

Kirsi-Marja Salonen
Kirjoittaja on turkulainen yrittäjä

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Camp Consulting

Camp Consulting

Konsultointi, Myyntivalmennus, Rekrytointipalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa