Julkaistu 19.11.2019 0          

Koutsi ohjaa kouluun ja töihin

Turussa kehitetyn OmaKoutsi-toiminnan ideana on, että vapaaehtoinen aikuinen eli koutsi tukee nuorta opintojen loppuun saattamisessa tai työelämään siirtymisessä. Toiminnasta on saatu erinomaisia tuloksia ja nykyään tuetaan jo yli 50:ttä nuorta vuodessa. Ihan ensimmäinen tukipari viisi vuotta sitten olivat Jesse ja Teemu.

Viisi vuotta sitten Jessellä (silloin 20 v.) oli elämäntilanne, jossa meni vähän turhankin lujaa. Koulu oli jäänyt eikä nuori mies saanut oikein elämänsyrjästä kiinni. Lopulta hän päätti, että jottain tars tehdä ja suostui ottamaan apua vastaan. Se apu oli OmaKoutsi-toiminta ja tarkemmin sanottuna vapaaehtoinen koutsi Teemu, jonka avustuksella Jesse palasi suorittamaan tutkintonsa loppuun ja sai tehtyä sen täyskäännöksen, jota kaipasi.

- 2017 valmistuin sitten merkonomiksi ja sen jälkeen olen ollut Uudenkaupungin autotehtaalla korvaajana, joten työnkuvaan kuuluu monenlaisia erilaisia hommia.

Jesse kertoo, että tykkää tehdä fyysistä työtä:

- Eihän tällä nykyisellä työlläni sinänsä ole merkonomipapereiden kanssa mitään tekemistä, mutta oli henkisesti iso asia saada se koulu valmiiksi – ja sitä se oli myös läheisille, ei pelkästään minulle. Ja onhan tässä se ilo, että tutkinnon ansiosta pystyn tarkistamaan vaikka palkkakuitin, että kaikki on mennyt oikein!

Asenne ratkaisee

Tulevaisuudensuunnitelmissa siintää mahdollisesti taas koulun penkki:

- Olin tänä vuonna muutaman kuukauden sairauslomalla jalkaleikkauksen takia ja vietin paljon aikaa pikkuveljien ja vanhempien kanssa. Siinä samalla tuli mietittyä paljon sitä, mitä itse haluaa ja toisaalta mitä pitää tehdä päästäkseen sinne. Kaipaan ehkä vähän enemmän vaihtelevuutta ja haasteita. Olen pohtinut että pitäisikö kouluttaa itseä lisää niin, että pääsisi urakkahommiin vaikka sähkö- tai LVI-puolelle.

Töiden lisäksi elämään kuuluu nykyään myös muun muassa liikuntaa:

- Salilla olen käynyt. Myös kun olin keppien kanssa – pikkuveli vei ja haki. Omasta asenteestahan tuollaiset asiat ovat kiinni. Välillä se asenne oli vain vähän hukassa.

Entinen koutsi ja nykyinen ystävä Teemu muistuttaa, että kyllä Jessellä asennetta aina on ollut:

- Kun me tapasimme, suurin osa asenteesta oli jo löytynyt. Isoin juttu oli varmaankin se, että otit apua vastaan. Se on tärkeä juttu. Elämme vähän sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ei kuulu pyytää apua. Ja eikö ollut niinkin että yritit saada jotain kaveriasi mukaan tänne?

- Ei se kaveri sitten lopulta tullut, mutta yritin parhaani. Itse en kadu hetkeäkään että tulin. Oli tärkeää että oli joku joka vähän potki eteenpäin, Jesse sanoo.

Vähän niin kuin isoveli

Teemun mukaan vapaaehtoisena koutsina oleminen vaatii lopulta ennen kaikkea sitä, että haluaa auttaa ja tukea niin, että ei tuomitse.

- Sitä paitsi tämähän on hommaa, joka antaa paljon enemmän kuin ottaa. Eikä tähän kauheasti mene aikaakaan. Enemmän se on viitsimisestä kiinni. Me esimerkiksi pidimme paljon yhteyttä ihan WhatsAppissa.

Teemu uskoo, että yksi syy OmaKoutsi-toiminnan onnistumiseen on, että siellä osataan löytää sopivia koutsipareja:

- Kuka tahansahan toki voi osata antaa neuvoja, mutta on oleellista että parit sopivat toisilleen.

Jesse on samoilla linjoilla:

- Oli tärkeää että Teemu oli juuri sellainen kuin on, eli että hänellä oli itsellään ollut vähän samanlaisia kokemuksia kuin minulla ja tiesin, että hän ymmärtää. Ja kun hän on vain viitisen vuotta minua vanhempi, niin hän on enemmänkin sellainen isoveli, joka on ehtinyt tehdä viisi vuotta enemmän virheitä ja voi sitten kertoa että mitä ei kannata tehdä.

Vaikka virallinen koutsisuhde onkin päättynyt vuosia sitten, Jesse ja Teemu ovat yhä pitäneet yhteyttä toisiinsa. Viimeksi kesällä he kävivät yhdessä salilla treenaamassa ja syömässä.

Oma Koutsi –toiminnan työntekijä Liisa Love Tukenasi.fi – Turun Kaupunkilähetys ry:stä sanoo, että tässä tapauksessa toimivan koutsisuhteen elementit osuivat todella hyvin yhteen:

- Jessellä oli selvästi tarve jonkinlaiseen muutokseen ja se on ihailtava piirre. Teemussa taas on tuollaista tiettyä katu-uskottavuutta, eli että kun hän jotain sanoo niin sitä kuuntelee. Ideahan tässä on, että vapaaehtoinen saa olla ihan oma itsensä, heittäytyä mukaan. Eli että koutsi ei ole palkattu työntekijä, vaan vähän jotain muuta. Turun Kaupunkilähetys ry juhlii ensi vuonna 140-vuotista taivaltaan Turussa. Jessen ja Teemun tarina onkin loistava kuvaus yhdistyksen tekemästä tukityöstä, joka mahdollistuu vapaaehtoisten antaman arvokkaan panoksen myötä.

juttu: Roope Lipasti, kuva: Suvi Elo

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa