Julkaistu 28.11.2019 0          
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Turussa:

Lakkosääntely kaipaa uudistamista

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen uudistaisi työrauhasääntelyä. Hän kommentoi Turun-vierailullaan torstaina myös päättynyttä Postin lakkoa ja Turussa edelleen käynnissä olevaa Arkean ja JHL:n tes-kiistaa.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkysen mukaan Suomen talous ei kestä Posti-lakon kaltaista kohtuuttomiin mittasuhteisiin kasvanutta tilannetta, jossa sijaiskärsijöinä olivat yrittäjät ja tavallisen kansalaiset, joiden arkeen lakkoilu vaikutti suhteettomasti.

- Suhteellisuudentajua tukilakkoihin tarvitaan – niiden tuoreinta hintaa maksetaan vielä pitkään. Lakko-oikeus kuuluu demokratiaamme, mutta nyt nähtiin, että lainsäädäntömme kaipaa uudistamista, Mäkynen totesi puheessaan Varsinais-Suomen Yrittäjien vuosikokouksessa Turussa torstai-iltana.

- Järjestelmä antaa mahdollisuuden sille, että ne, joilla on työrauhavelvoite päällä, voivat laillisesti lähteä tukemaan toista lakkoa. Kohtuullistamista tarvitaan. Jos tukilakon vaikutus on suhteeton, pitäisi se kieltää esimerkiksi työtuomioistuimen päätöksellä. Myös laittomista työtaisteluista tuomittavia sanktioita tulisi ehdottomasti kiristää ja poliittinen protestointi jättää vapaa-ajalle, Mäkynen katsoo.

Mäkynen kommentoi kokousväelle myös Turussa käynnissä olevaa Arkean ja JHL:n välistä työehtosopimuskiistaa ja käynnissä olevaa lakkoa.

- Arkea on ajautunut tilanteeseen, jossa sen olisi sopeutettava toimintaansa, jotta se voi vastata muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja selviytyä ilman irtisanomisia. Tervetuloa markkinatalouteen, voisi Arkean ja Turun kaupungin suuntaan tokaista, mutta vakavampi viestini on se, että eikö olisi parempi poistua sieltä markkinoilta, Mäkynen sanoo.

- Sekä Postin että Arkean taustalla omistajana on julkinen taho, mutta nämä yhtiöt siis toimivat markkinoilla. Lakoilla vaikeutetaan ihmisten ja veronmaksajien arkeen aloilla, joilta kyllä löytyy osaavia ja pystyviä yksityisiä toimijoita tällä hetkellä. Tehtävät voisi antaa yritysten hoidettaviksi. Ne tulisivat varmasti hoidettua vähintäänkin samalla tehokkuudella.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on aluejärjestön edunvalvontatyöstä huolimatta jyrännyt läpi päätöksen ensihoidon kuljetuksista, mikä on johtamassa hyvin palvelleiden alan yritysten toiminnan alasajoon.

- On todella sääli, että näin tulee käymään, Mäkynen sanoo.

Vuonna 2013 voimaan tulleen terveydenhuoltolain muutoksen vuoksi kehitys on ollut samansuuntaista myös muualla maassa ja sairaankuljetustoiminta keskitetty julkiseksi tuotannoksi.

- Julkiset hankinnat on toteutettava niin, että pk-yritykset voivat olla niissä mukana ja ovat kykeneviä niissä tarjoamaan. Toivon kunta- ja kuntayhtymien päättäjille Varsinais-Suomessakin viisautta tehdä sellaisia päätöksiä, joiden tuloksena palveluja ovat jatkossakin tuottamassa myös yritykset, Mäkynen toteaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

12/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.12.2019


Seuraa meitä somessa