Julkaistu 28.11.2019 0          
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Turussa:

Lakkosääntely kaipaa uudistamista

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen uudistaisi työrauhasääntelyä. Hän kommentoi Turun-vierailullaan torstaina myös päättynyttä Postin lakkoa ja Turussa edelleen käynnissä olevaa Arkean ja JHL:n tes-kiistaa.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkysen mukaan Suomen talous ei kestä Posti-lakon kaltaista kohtuuttomiin mittasuhteisiin kasvanutta tilannetta, jossa sijaiskärsijöinä olivat yrittäjät ja tavallisen kansalaiset, joiden arkeen lakkoilu vaikutti suhteettomasti.

- Suhteellisuudentajua tukilakkoihin tarvitaan – niiden tuoreinta hintaa maksetaan vielä pitkään. Lakko-oikeus kuuluu demokratiaamme, mutta nyt nähtiin, että lainsäädäntömme kaipaa uudistamista, Mäkynen totesi puheessaan Varsinais-Suomen Yrittäjien vuosikokouksessa Turussa torstai-iltana.

- Järjestelmä antaa mahdollisuuden sille, että ne, joilla on työrauhavelvoite päällä, voivat laillisesti lähteä tukemaan toista lakkoa. Kohtuullistamista tarvitaan. Jos tukilakon vaikutus on suhteeton, pitäisi se kieltää esimerkiksi työtuomioistuimen päätöksellä. Myös laittomista työtaisteluista tuomittavia sanktioita tulisi ehdottomasti kiristää ja poliittinen protestointi jättää vapaa-ajalle, Mäkynen katsoo.

Mäkynen kommentoi kokousväelle myös Turussa käynnissä olevaa Arkean ja JHL:n välistä työehtosopimuskiistaa ja käynnissä olevaa lakkoa.

- Arkea on ajautunut tilanteeseen, jossa sen olisi sopeutettava toimintaansa, jotta se voi vastata muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja selviytyä ilman irtisanomisia. Tervetuloa markkinatalouteen, voisi Arkean ja Turun kaupungin suuntaan tokaista, mutta vakavampi viestini on se, että eikö olisi parempi poistua sieltä markkinoilta, Mäkynen sanoo.

- Sekä Postin että Arkean taustalla omistajana on julkinen taho, mutta nämä yhtiöt siis toimivat markkinoilla. Lakoilla vaikeutetaan ihmisten ja veronmaksajien arkeen aloilla, joilta kyllä löytyy osaavia ja pystyviä yksityisiä toimijoita tällä hetkellä. Tehtävät voisi antaa yritysten hoidettaviksi. Ne tulisivat varmasti hoidettua vähintäänkin samalla tehokkuudella.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on aluejärjestön edunvalvontatyöstä huolimatta jyrännyt läpi päätöksen ensihoidon kuljetuksista, mikä on johtamassa hyvin palvelleiden alan yritysten toiminnan alasajoon.

- On todella sääli, että näin tulee käymään, Mäkynen sanoo.

Vuonna 2013 voimaan tulleen terveydenhuoltolain muutoksen vuoksi kehitys on ollut samansuuntaista myös muualla maassa ja sairaankuljetustoiminta keskitetty julkiseksi tuotannoksi.

- Julkiset hankinnat on toteutettava niin, että pk-yritykset voivat olla niissä mukana ja ovat kykeneviä niissä tarjoamaan. Toivon kunta- ja kuntayhtymien päättäjille Varsinais-Suomessakin viisautta tehdä sellaisia päätöksiä, joiden tuloksena palveluja ovat jatkossakin tuottamassa myös yritykset, Mäkynen toteaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

GP-Asennuspalvelu Oy

GP-Asennuspalvelu Oy

Puusepänliikkeitä, Puusepäntyöt, Ravintolakalusteita, RST-Kalusteet

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa