Julkaistu 12.12.2019 0          
OMISTAJANVAIHDOS

Omistajanvaihdos tilitoimiston näkökulmasta

Tässä artikkelissa keskityn tarkastelemaan omistajanvaihdosta ennen kaikkea yrityskauppatilanteessa. Toinen yleinen tilanne, jossa omistaja muuttuu, on sukupolvenvaihdos. Ammattitaitoinen tilitoimisto on isoksi avuksi yrittäjälle omistajanvaihdostilanteessa. Tilitoimisto avustaa, tuottaa raportointia ja toivottavasti omaa kokemusta vastaavista tilanteista.

Omistajanvaihdoksen tulee olla suunniteltu ja harkittu prosessi, jotta päädytään parhaaseen lopputulokseen. Asiat, kuten yrityksen arvo, eivät muutu nopeasti, vaan vaativat aikaa. Mikäli yrityskauppa halutaan tehdä nopeasti, ei kauppahintaan eikä verotukseen juurikaan pystytä vaikuttamaan. Tämän vuoksi on varattava aikaa yrityksestä luopumiseen ja kerrottava tilitoimistolle aikaisessa vaiheessa suunnitelmistaan. Tilitoimistosi osaa varmasti auttaa ja tarvittaessa ohjaa sinut ammattilaisen luo.

Myyjän on tärkeä ymmärtää, että suunnitelmilla ja toimenpiteillä pyritään vaikuttamaan yrityksen arvoon. Yrityksen arvostuksesta on kirjoitettu vaikka millä mitalla ja erilaisia tapoja laskea yrityksen arvo on useita. Hyvin karkeasti kuitenkin voidaan todeta, että yrityksen arvoksi voidaan arvioida esimerkiksi 3-6 x tuottoarvo + substanssi tai 20 % tuotto ostajan sijoitukselle eli tällöin ostetun yhtiön tulisi tuottaa sijoitus takaisin viidessä vuodessa.

Mitä toimia yrittäjä voi tehdä, jotta yrityksen arvo kohoaisi? Ensinnäkin yrityksen tulos ja tase tulee siivota liiketoimintaan kuulumattomista eristä. Tällä tavoin yrityksestä tulee helpommin ostettava, ja toisaalta 10 000 euroa parempi tulos tarkoittaa vähintään 30 000 euroa lisää kauppasummaan. Taseesta on syytä siivota ylimääräiset erät, jotta ostajan on helpompi ostaa se. Toiseksi yrityksen tulevaisuudesta kannattaa tehdä kirkas ja läpinäkyvä. Yrittäjän tulee kirkastaa ostajalle yrityksensä menestystekijät. Tähän auttaa liiketoimintasuunnitelma, joka kertoo mm. miten yrityksen toiminta kehittyy tulevina vuosina, mistä tulevat asiakkaat löytyvät ja ketkä ovat nykyiset ja tulevat kumppanit. Liiketoimintasuunnitelmassa on hyvä kertoa myös tulevista investointitarpeista ja liittää suunnitelmaan tulevien vuosien karkeat budjetit. Muista, että ostaja haluaa ostaa tulevaisuutta.

Huolehdi myös, että toimeksiantosopimuksesi ovat kunnossa. Sopimuksillesi on laskettavissa arvo, kunhan ne ovat asianmukaisesti laadittu, allekirjoitettu ja kirjallisia. Sopimukset eivät koske pelkästään toimeksiantoja ja asiakkuuksia. On hyvä tarkastella kaikkia yrityksen sopimuksia, joista vähiten tärkeitä eivät ole työsopimukset.

Menestystekijöitä ovat myös selkeät prosessit. Ennen kaikkea me tilitoimistossa voimme yhdessä yrittäjän kanssa huolehtia siitä, että taloushallinnon prosessit ovat kunnossa. Hyvät ja toimivat taloushallinnon prosessit ovat sähköisiä ja läpinäkyviä. Lisäksi niiden tulee tuottaa luotettavaa ja ajantasaista informaatiota. Kaiken yritystoiminnan mahdollistaa kuitenkin myynti. Miten sinun yrityksesi myynti on järjestetty? Hyvä ja selkeä myyntiprosessi nostaa yrityksen arvoa. Uskottavaan tarinaan kuuluu myös se, miksi olet luopumassa yrityksestäsi.

Lopuksi on vielä todettava, että kauppatapa vaikuttaa kaikkeen: myydäänkö osakkeita vai liiketoiminta? Tämän päätöksen tekemiseen vaikuttaa lukematon määrä asioita. Ammattitaitoinen tilitoimisto tai yritysvälittäjä osaa auttaa sinua kauppatavan valinnassa, vaikka toisaalta on tiedostettava myös se tosiasia, että sitä on myytävä mitä ostaja haluaa ostaa.

Yrityskaupan suunnitteluun kuuluu siis lukuisia vaiheita, joista suuri osa on yrityksen toiminnan ja tulevaisuuden dokumentointia, mutta paljon on myös toimia joilla prosessit ja talousluvut saadaan yrityskauppaa tukeviksi. Ainakin meiltä tilitoimisto Aarniolta saat apua näihin tilanteisiin.

Omistajanvaihdoksen pääperiaatteet ohjaavat omistajanvaihdosta

- Omistajanvaihdoksen tulisi aina olla maraton eikä sprintti

- Siivoa yrityksesi tulos ja tase liiketoimintaan kuulumattomista eristä

- Kukaan ei osta menneisyyttä, ainoastaan tulevaisuutta

- Kerro aikeistasi ajoissa

- Kauppatapa vaikuttaa kaikkeen

Tatu Virta
Kirjoittaja on Tilitoimisto Aarnio Oy:n toimitusjohtaja

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Tehohuolto Oy

Turun Tehohuolto Oy

Kiinteistönhoito, Siivouspalveluja, Sähköalan töitä, Sähköasennukset, Trukkien huolto

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Hotel Seaport

Matkustajasatama Toinen Poikkikatu 4, Turku

www.hotelseaport.fi

Kokoustilat:Aulakabinetti 12 hlö, kapasiteetti 14 hlö diplomaatti. Tulli ja Konttorikabinetit, kumpaankin tilaan max 10 hlö, tilassa 8-10 hlön ryhmätyöpöytä. Conferens 1+2, max 45 hlöä/tila, kapasiteetti 18 hlö U-muoto, 45 hlö luokkamuoto, 60 hlö teatterimuoto. Kaikissa kokoustiloissa piirtoheitin, fläppitaulu, valkokangas ja datatykki. Conferens-tilassa lisäksi dvd-äänentoistolaitteet, puhelin.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa