Julkaistu 13.12.2019 0          
KOLUMNI

Aktiivimalli on yrittäjän elinehto

Hallitus päätti suuressa viisaudessaan purkaa työttömyysturvan aktiivimallin vuoden alusta. Aktiivisuuden vaatimus koski työttömyysetuuksista nauttivia kansalaisia. Etuudet pysyivät nyt purettavassa aktiivimallissa täysinä, mikäli tuen saaja oli 65 maksupäivän aikana aktiivinen 18 tuntia. Siis noin 15 minuuttia päivässä. Aktiivisuudeksi laskettiin palkkatyön lisäksi työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työvoimakoulutus tai työnantajan järjestämät rekrytointikoulutukset. Jotta aktiivisuuden osoittaminen ei olisi ollut liian vaikeaa, siksi hyväksyttiin myös kuntien, kuntayhtymien, työttömien keskusjärjestön, ammattiliittojen ja -järjestöjen järjestämä työllisyyttä edistävä koulutus. Jotakin näistä siis keskimäärin 15 minuuttia päivässä. Mutta se oli liikaa pyydetty.

Aktiivisuusmallin purkaminen on yrittäjän näkökulmasta kohtalaisen järjetön teko, sillä yrittäjälle aktiivisuus on hengissä pysymisen elinehto. Eikä yrittäjän työpäivässä aktiivisuutta mitata minuuteissa. Pari-kolme viikkoa sitten LinkedInissä reilun 20 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä yrittäjä pyysi apua yrityksensä brändirakennuksessa. Keskusteluketjuun tuli parissa päivässä yli 200 vastausta. Ja kuten arvata saattaa, pikaisen läpikäynnin perusteella neljä viidestä yhteydenotosta oli yrittäjävetoisilta palveluntarjoajilta. Kun keskusteluketjua tarkasteli lähemmin, huomasi, että yrittäjät olivat aktiivisimmillaan kello 20-23. En nyt väitä, että iltatyöskentely olisi jaksamisen kannalta järkevää, mutta yrittäjälle se monesti välttämättömyys.

Lähetimme mekin tarjouksen yrittäjälle. Soittelin perään ja tarjousta pyytänyt yrittäjä kertoi yllättyneensä yhteydenottojen poikimien tarjousten määrästä ja laadusta. Hän oli saanut kymmeniä tarjouksia, joiden lähettäjistä hän oli päättänyt kutsua kolme sopivinta tarkempiin keskusteluihin. Kysyin, mikä on hänen valintaperusteensa, kun hän käy läpi laajaa ja ehkä osin epätasalaatuistakin tarjouspinoa. Hän sanoi valitsevansa ne, jotka olivat selkeästi nähneet eniten vaivaa tarjouksensa tekemiseen. Ja niistä vielä ne, jotka ovat olleet tarjouksen lähettämisen jälkeen aktiivisimpia.

Työnhakijalta 15 minuuttia päivässä on liikaa pyydetty, mutta yrittäjälle vartti on pisara meressä. Jokainen tätä lukeva tietää omakohtaisesti, miten päivän mittaan kertyneisiin yhteydenottoihin tulee vastattua iltauutisten aikaan. Tiedämme, miten viikonloput menevät rästitöiden tekemisessä ja tulevaisuuden suunnitelmien puntaroimisessa. Jokainen meistä tietää, että ensimmäisinä vuosina yrittäjän tuntipalkka jää puoleen matalapalkka-aloistakin. Sitä kompensoidaksemme teemme pidempää päivää. Selvää on, että yhdenkään menestyvän yrityksen menestystä ei ole rakennettu päivittäisillä viidentoista minuutin spurteilla. Ja kun joku onnekas meistä joskus saa yrityksensä myydyksi, hänen kasvonsa koristavat suurena veropäivänä iltapäivälehtien kansia. Yrittäjätarinoista ja menestyksen taustoista ei silloin kirjoiteta. Klikkiotsikkojen toivossa kirjoitetaan rahasta.

Teen monen muun lailla pitkää päivää, mutta en koe olevani marttyyri. Rakastan työtäni. En ole koskaan laskenut, paljonko teen sitä. Sillä ei ole väliä, koska saan joka päivä palkintoni. Paras palkinto ei ole rahaa. Se on kiitos asiakkaalta. Se on hetki, kun voi palkata uuden työntekijän. Se on uuden asiakkuuden voittaminen. Vaikka yrittäjyys palkitsee, meistä jokaisesta ei ole yrittäjäksi. Mutta nuoria työnhakijoita kohdatessani saa iloita siitä, että yhä useampi palkkatöitäkin hakevasta on nykyään mielenmaisemaltaan aidosti yrittäjähenkinen. Meidän kokeneempien tehtävä on vaalia ja kasvattaa nuorissa selkeästi itävää yrittäjähenkisyyden ja aktiivisuuden itua. Sieltä se uusi yrittäjyys nousee ja nostaa koko taloutemme kilpailukykyä.

Juuso Enala
kirjoittaja on mainostoimisto Hansdotterin partneri ja strategi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Master Promo Suomi Oy

Master Promo Suomi Oy

Esitetelineet, Mainostaulut, Messut, Promootiopalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa