Julkaistu 16.12.2019 0          
SOME TUTUKSI

Master of the kännykkäkamera (osa 1)

Pidän melko säännöllisesti kursseja kännykkäkuvauksessa ja kuvien editoinnissa kännykällä. Nämä kurssit ovat todella suosittuja, vaikka järjestelmäkameroita tuntuu olevan miltei joka perheessä nykyään. Kursseilla käymme päivän aikana läpi, miten otetaan parempia kuvia. Opitaan mm. sommittelusta, taustan valinnasta, rajauksesta ja valaistuksesta. Näiden aikana ihmiset saavat hienoja oivalluksia siitä, miten he pienillä muutoksilla yhtäkkiä ottavat paljon parempia kuvia.

Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa lukea läpi, jos haluaisit vihdoin oppia ottamaan parempia kuvia:

1. Putsaa linssi mikrokuituliinalla.

On hämmästyttävää, kuinka monen kurssilaisen huono kännykkäkamera on muuttunut paremmaksi pyyhkäisemällä linssistä turhat liat ja rasvat pois!

2. Älä aseta kuvan tärkeintä elementtiä aivan keskelle kuvaa.

Esimerkiksi kultainen leikkaus (googleta!) toimii vallan mainiosti, kun otat potrettia tai kuvaat vaikkapa kukkaruukkua. Asettamalla tärkein elementti hieman kuvan toiseen reunaan, luot kuvaan jännitettä, joka tekee siitä kiinnostavamman (vertaa siihen, että tärkein elementti olisi keskellä kuvaa). Poikkeus tähän sääntöön on Instagramin tuote- ja ruokakuvat. Niissä keskellä oleva pääkohde voi toimia oikein hyvin. Muista myös katsoa, miltä tausta näyttää. Esimerkiksi pursuileva roskis voidaan rajata kuvasta pois kääntymällä hieman sivuun.

3. Käytä jalkazoomia, jos haluat kohteen suuremmaksi kuvassa.

Koska kännykkäkameroiden kuvanlaatu ei ole yhtä hyvä kuin vaikkapa järjestelmäkameroissa, kannattaa ottaa kuva siltä etäisyydeltä, että kohde on sopivan kokoinen kuvassa. Älä siis yritä zoomata kännykälläsi (ellei se ole ainoa vaihtoehto) tai ajattele, että rajaat kuvaa paljon käsitellessäsi sitä – silloin kuvastasi tulee helposti pikselimössöä. Kävele lähemmäs, vaihda kuvakulmaa, pohdi rajausta jo kuvaushetkellä niin hyvin kuin suinkin voit. Pienet muutokset voit hoitaa sitten jälkikäsittelyssä.

4. Opettele valon käyttöä.

Kun kuvaat, mieti mistä valo tulee – hyödynnä sitä, älä taistele sitä vastaan! Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun kannattaa etsiä hyvä (valkoisen valon) valonlähde ja mennä sen lähelle kuvaamaan. Muista kuitenkin, että vastavalo on todella hankala kännykälle, joten yritä aina saada valo valaisemaan kuvan kohdetta takaa tai sivulta. Valo ulkona on aina (paitsi 20 tuntia vuorokaudessa tähän aikaan vuodesta…) se paras valo. Mene ikkunan ääreen tai ulos kuvaamaan, jos mahdollista. Paras tapa hyödyntää ulkovaloa ikkunan ääressä on se, että ulkovalolla valaistaan esimerkiksi kuvattavan henkilön kasvot. Älä siis aseta kuvattavaa ikkunan eteen ja ota sisältäpäin kuvaa hänestä vaan mene sitä kuvaajana lähemmäs ikkunaa ja katsokaa, missä kuvattavan kasvot ovat parhaiten valaistu.

Huomioithan, että oikein aurinkoisella kelillä aurinko voi myös olla liian voimakas. Silloin kannattaa hakeutua varjoon kuvaamaan. Liian voimakas valo polttaa puhki kuvan ja sitä on vaikea korjata kuvankäsittelyohjelmilla.

5. Tiedä mihin kuvat tulevat.

Markkinointikuvia ottaessasi on hyvä mietiä jo valmiiksi, haluatko esimerkiksi teidän logon tai mainostekstin johonkin kohtaa kuvaa. Näin voit valmiiksi jättää tilaa esimerkiksi kuvan toiseen reunaan grafiikkaa varten.

6. Potretit luonteviksi.

Paras potretti on sellainen, missä kuvattava näyttää parhaalta mahdolliselta itseltään. Jos kuvattava vihaa tulla kuvatuksi, voi olla helpompi ottaa hänestä kuvia hänen tehdessään työtä. Tilannekuvat ovat itse asiassa usein kiinnostavampia markkinoinnissa, kuin pelkät potretit. Potreteissa pelastaa paljon hyvä kuvakulma (kaksoisleuan saa pois ottamalla kuvan yläviistosta) ja iso hymy kuvattavan kasvoilla.

Seuraavassa kolumnissa vinkkejä kuvankäsittelyyn kännykällä!

Laura Johansson
Some-asiantuntija ja valokuvaaja, Lvngroom Oy

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Hotel Seaport

Matkustajasatama Toinen Poikkikatu 4, Turku

www.hotelseaport.fi

Kokoustilat:Aulakabinetti 12 hlö, kapasiteetti 14 hlö diplomaatti. Tulli ja Konttorikabinetit, kumpaankin tilaan max 10 hlö, tilassa 8-10 hlön ryhmätyöpöytä. Conferens 1+2, max 45 hlöä/tila, kapasiteetti 18 hlö U-muoto, 45 hlö luokkamuoto, 60 hlö teatterimuoto. Kaikissa kokoustiloissa piirtoheitin, fläppitaulu, valkokangas ja datatykki. Conferens-tilassa lisäksi dvd-äänentoistolaitteet, puhelin.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa