Julkaistu 21.01.2020 0          

Sopukassa vankien valmistama Yksinäisten vallankumous

Turun Kaupunginteatterissa nähdään maaliskuussa vankien valmistama ja esittämä näytelmä Yksinäisten vallankumous, joka pohjautuu George Orwellin Eläinten vallankumous -teokseen. Vankilateatterin esitys on Taittuu ry:n, Turun Kaupunginteatterin ja Käyrän vankilan yhteistuotanto.

Yksinäisten vallankumous on tarina ihmisistä, jotka ovat jumiutuneet unissakävelijöiksi, osaksi nukkuvien puoluetta. Yhtenä yönä he näkevät enneunen, joka pakottaa heidät irtaantumaan merkityksettömästä arjestaan perustaakseen bändin nimeltä Kolmas silmä. Yhtye edustaa vapautta, mutta sen tavoittelema tasa-arvon utopia osoittautuu yllättävän vaikeaksi saavuttaa. Valtasuhteilla leikkivä esitys sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen – tai nykyisyyteen, joka on jo riittävän hullu.

Vankilateatteria ensi kertaa Turun Kaupunginteatterissa

Vankilateatteri on Taittuu ry:n vetämä ja Rikosseuraamuslaitoksen rahoittama projekti, joka tekee taiteellisesti tinkimätöntä teatteria. Taittuu ry:n kehittämä, mm. Vuoden teatteritekona 2011 palkittu vankilateatterityö on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa osana Rikosseuraamuslaitoksen toimintojen valikoimaa ja yhteisöteatterin kenttää.

Produktioiden keskiössä ovat vangit, jotka ohjaajan avustuksella käsikirjoittavat ja esittävät näytelmän yleisölle.

- Oppiminen on ihanaa ja usein vaikeaa. Teatterin tekeminen on onnistuessaan aina opintomatka uuteen. On ollut lahja saada tehdä vankilateatteria jo yli kymmenen vuoden ajan. Tästä on hyvä jatkaa, oppia ja tehdä teatteria – yhdessä, kertoo Taittuu ry:n vastaava ohjaaja Hannele Martikainen.

Turun Kaupunginteatterille yhteistyö Taittuu ry:n kanssa on ensimmäinen laatuaan. Taiteellinen johtaja Mikko Kouki pitää avausta kiinnostavana.

- Vankilateatteri istuu hyvin Sopukan monipuoliseen, kokeilevaan ohjelmistoon, sillä haluamme toimia laajalla säteellä taiteen ja yhteiskunnan kentällä. Ensimmäinen tapaaminen vankien kanssa oli lämminhenkinen, vangit siteerasivat minulle repliikkejä Paha maa -elokuvasta.

Vankilateatterin toiminta sitouttaa ja antaa onnistumisia

Käyrän vankilan apulaisjohtaja Maarit Salonen pitää vankilateatteriesitystä ja siihen valmistautumista vangeille monella tapaa merkityksellisenä prosessina.

- Tavoitteena on, että vangit saavat teatterista mukaansa onnistumisen eväitä, jotka kantavat myös vapautumisen jälkeen siviilielämässä. Teatterin tekemisessä vaaditaan pitkäjänteisyyttä, ehdotonta sitoutumista, heittäytymistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, vuorovaikutustaitoja ja kykyä toimia yhteistyössä ryhmän jäsenten kanssa. Yleisön eteen astuminen Turun Kaupunginteatterin lavalle edellyttää vangeilta paljon työtä ja ennen kaikkea rohkeutta – kokemus on ainutlaatuinen ja tarjoaa loppuelämän kestävän muiston. On hienoa, että Käyrän vankila voi olla mukana tässä vankilateatterituotannossa, Salonen perustelee.

Turun Kaupunginteatterin Sopukka-näyttämöllä nähtävään neljän esityksen sarjaan liittyy myös yksi avoin keskustelutilaisuus 28.3. klo 16.

Esitykset ovat 26.3. klo 19, 27.3. klo 19 ja 28.3. klo 15 & 19.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa