Julkaistu 22.01.2020 0          

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo kisaa Vuoden museo 2020 -tittelistä

Turkulainen Apteekkimuseo ja Qwenselin talo on valittu Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2020 -kilpailun finaaliin.

Muut finalistit ovat Helinä Rautavaaran museo ja Suomen maatalousmuseo Sarka. Palkinnot jaetaan Valtakunnallisten museopäivien Museopalkintogaalassa Espoossa 14.5.2020.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo on yksi Turun museokeskuksen kuudesta museosta. Se on kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva viehättävä pieni museo, josta löytyy 1700-luvun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki saman katon alta. Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo.

Museo avasi suuren uudistushankkeen jälkeen ovensa 60-vuotisjuhlassaan vuonna 2018 saavutettavampana, selkeämpänä ja houkuttelevampana kuin koskaan.

Linjana keveys, raikkaus ja saavutettavuus

Uudistuksessa museon kaksi teemaa – Apteekkimuseo ja Qwenselin talo – erotettiin aikaisempaa selvemmin omiksi kokonaisuuksikseen. Qwenselin talossa kulkijaa kuljettaa rakennuksessa 1700-luvulla asuneen lääketieteen professori Joseph Pippingin perheen tarina, ja Apteekkimuseossa museovieras puolestaan tutustuu 1800-luvun hyvinvoinnin historiaan.

Historiallinen ja suojaisa sisäpiha kytkettiin uudistuksessa osaksi näyttelyä. Piha tarjoaa etenkin kesäkaudella kaupunkilaisille rauhallisen keitaan suojassa keskustan hälinältä, sekä samalla tietoa perinne- ja lääkekasvien historiasta. Pihapiirissä toimiva ajan hengen mukainen Café Qwensel on usein mainittu Turun parhaaksi kahvilaksi.

Uudistamisprojektin tärkeimpiä tavoitteita oli museon saavutettavuuden parantaminen. Liikkumista historiallisessa rakennuksessa helpottavat nykyisin luiskat, muokatut kynnykset ja uudet esteettömät saniteetti- ja asiakaspalvelutilat. Valaistuksen parantaminen ja uudet opasteet selkeyttävät kokonaisuuden hahmottamista.

Tunnelmallisia tapahtumia

Museon toimintaan kuuluvat erilaiset opastukset, tapahtumat ja Turun kaupungin perusopetuksen kanssa yhteistyössä tarjottava elämyspolkutoiminta. Uudistamishankkeen yhteydessä toteutettu sisältö, kuten ääniopastukset, kosketusnäytöiltä löytyvä tieto ja lasten materiaali, tukevat omatoimista oppimista.

Pihan vaunuvajan kesäteatteritoiminta nostaa esiin yllätyksiä museon historiasta. Joulun ajan näyttely ja siihen kytkeytyvät perinteikkäät tapahtumat houkuttavat joka vuosi kokemaan rauhaisaa tunnelmaa keskellä vilkasta Turkua.

Museon uudistus on mahdollistanut myös useita uusia toimintaideoita. Vuoden 2019 tapahtumista erityistä kiitosta sai Aikahyppy 1700-luvulle -tapahtuma, jossa pukuharrastajat saapuivat museolle elämään hetken aikakauden miljöössä. Qwenselin salin kamarikonsertti- ja luentomiljöönä ihastuttaa ihmisiä aitoudellaan ja kodinomaisuudellaan. Suuri osa tapahtumista tehdään yhteistyössä museon ulkopuolisten toimijoiden, kuten yliopistotutkijoiden ja taiteellisten ryhmien, kanssa.

Kävijämäärät kasvaneet ja palaute positiivista

Uudistuneen museon kävijäpalaute on ollut erittäin positiivista. Kävijämäärä on kasvanut tasaisesti aikaisempiin vuosiin verrattuna ja myös uusi museokauppa on löytänyt asiakkaansa hyvin. Vuoden 2019 kävijämäärä oli noin 20 000, kun vuonna 2017 vastaava määrä oli 12 500, mikä johtuu osaltaan myös siitä, että uudistus on mahdollistanut aukiolon läpi vuoden.

Uudistuksen jälkeen toteutetun asiakaskyselyn keskiarvo asteikolla 1-5 oli 4,33. Vahvuudeksi kyselyyn vastanneet mainitsivat erityisesti näyttelyiden kiinnostavuuden ja henkilökunnan, joka palvelee vierailijaa asiantuntevasti ja aikakauden asuihin pukeutuneena. Kävijöistä 91% haluaisi vierailla museossa uudestaan.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Satakunnan Museo, EMMA, Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa