Julkaistu 05.02.2020 2          
LUKUVINKKI VSY 2020/1-2

Konkurssiyrittäjästä lakimieheksi

Kokemusasiantuntija. Lakimies Herman Saari tietää, miltä tuntuu lopettaa yritystoiminta, jota on raivopäisesti yrittänyt viedä eteenpäin. Kokemuksesta on hyötyä konkurssiyrittäjien auttamisessa.

Konkurssin läpikäynyt Herman Saari löysi avun psykoterapiasta. Uusi suunta löytyi oikeustieteellisestä.

Yrityksen kehittäminen ja kasvu. Markkinoiden valtaus. Rikastuminen. Nuorella Herman Saarella oli kunnianhimoiset suunnitelmat vuonna 1990 edesmenneeltä isältä perittyä logistiikkayritystä varten.

Kyseessä oli muun muassa lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut Lähettiykkönen, joka toimi aluksi vain Turussa. Vuoden 2009 isojen yrityskauppojen myötä toiminta laajeni Tampereelle, Jyväskylään, Seinäjoelle ja Vaasaan. Yritysryppään nimeksi tuli HHH Group. Lisääkin laajennussuunnitelmia oli.

Saari oli yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja viimeisteli opintojaan Turun kauppakorkeakoulussa. Hän teki gradunsa yrityskaupan synergiaeduista, joista hänellä oli suuret odotukset omassa yrityksessään. Hän tiesi, että yrityksen piti kasvaa pärjätäkseen logistiikka-alalla.

Suurimmillaan konsernin liikevaihto oli 13 miljoonaa euroa. Töitä tehtiin 100 auton ja reilun sadan työntekijän voimin, joista osa oli vuokratyövoimaa. Saari oli toimitusjohtajan työpari ja omistajan kasvot asiakkaisiin päin.

Arki oli ihmisten johtamista. Saari huomasi, että eri kaupungeissa oli yllättävän erilaiset toiminta- ja johtamiskulttuurit. 26-vuotiaana johtajana hän oli outolintu ukkoutuneella alalla, mutta ei lannistunut.

- Ikä oli rasite ja omat kyvyt piti todistaa. Ihmisten johtaminen oli minulle luonnollista.

Raju taantuma

Samaan aikaan jylläsi globaali finanssikriisi, joka iski myös kuljetusalaan. Saarella oli kuitenkin luja usko yrityksensä menestykseen. Aluksi yritysryppään menestyvät yritykset paikkasivat muiden tappioita.

Taantuma venyi ennätyspitkäksi, ja konsernin alamäki jyrkentyi. Yrityskaupat oli tehty optimistisemmalla tulevaisuusvisiolla. Lainakulut kaatuivat päälle. Irtisanomisiin ja muihin säästöihin lähdettiin Saaren mukaan liian myöhään.

- Matkan varrella tapahtui paljon hyvää ja saatiin uusia asiakkaitakin. Lopulta kuitenkin pelattiin verojen maksulla, että saatiin palkat maksettua.

Vuonna 2014 Saari päätti yhdessä toimitusjohtajan kanssa antaa konsernille vielä vuoden aikaa. Kaikki kivet käännettiin, jokainen kannattamaton asiakkuus karsittiin. Kaksi yritysryppään yrityksistä ajettiin konkurssiin.

Saari muistaa ajan yksinäisenä ja ahdistavana. Arki oli selviytymistä ja yöunet olemattomat. Kun hän sammutti yhden tulipalon, toisaalla syttyi kolme. Hän koki pitävänsä yllä teatteria: valoi ihmisiin tulevaisuudenuskoa, kun omaa mieltä valtasi epätoivo.

- Lopulta jouduin irtisanomaan sellaisia ihmisiä, jotka isä oli palkannut 80-luvulla.

Ongelmat käsittelyyn

HHH Group -konserni haettiin konkurssiin vuonna 2015. Saari omisti yrityksen kahden siskonsa kanssa, ja he olivat päättäneet ennalta, milloin toiminta lopetetaan, jos menee huonosti. Silti oli vaikeaa lopettaa jotain, jonka eteen oli vuosikaudet tehnyt kaikkensa.

Työelämältä meni pohja. Konkursseista tuli syyteharkinta, joka kesti 1,5 vuotta ja raukesi. Saari haki lukemaan lakia muttei päässyt, remontoi kotia, matkusti kuukaudeksi Malesiaan puolisonsa kanssa. Vakuutteli pärjäävänsä.

Avopuoliso patisti Saarta hakemaan apua. Alkoi psykoterapia ja masennuslääkitys. Pöydälle nostetiin häpeän ja epäonnistumisen tunteet ja paljon muuta, mitä hän oli jo ehtinyt haudata.

- Kaikki revittiin auki uudelleen, se ei tietenkään tuntunut hyvältä. Lääkitys antoi mahdollisuuden käsitellä niitä asioita.

Hän on vasta jälkeenpäin ymmärtänyt, miten huonossa kunnossa oli. Stressi ja masennus tekivät elämänmyönteisestä miehestä negatiivisen ja kärttyisen. Hän on kiitollinen puolisostaan, joka pysyi rinnalla vaikeinakin aikoina.

Psykoterapian ansiosta Saari pääsi jaloilleen. Hän pääsi oikeustieteelliseen ja luki itsensä kahdessa vuodessa juristiksi. Elämälle löytyi suunta, ja arvot menivät uusiksi. Rahan perässä juokseminen loppui.

Hae apua ajoissa

Nyt Saari työskentelee turkulaisessa Lakiasiaintoimisto Legimiassa ja hoitaa muun muassa talousrikoksiin ja konkursseihin liittyviä toimeksiantoja. Hän rohkaisee vaikeuksissa olevia yrittäjiä hakemaan apua ajoissa. Eikä pelkästään juridisiin asioihin, vaan myös henkiselle puolelle.

- Talousasioita ei pysty hoitamaan, jos ei ole henkisesti jaloillaan.

Negatiivinen kassavirta, rästiin jäävät laskut ja veromaksujen lykkääminen palkanmaksun takia ovat varoitusmerkkejä, joihin kannattaa Saaren mukaan puuttua. Pitkään jatkuneessa alamäessä jo konkurssipäätös saattaa helpottaa. Myös velkajärjestelyihin on tarjolla apua.

Miten hän lohduttaa häpeän kanssa painiskelevaa konkurssiyrittäjää, joka miettii, mitä muut hänestä ajattelevat?

- Itsekin pelkäsin sitä. Ihmisiä ei oikeasti kiinnosta, mitä muut tekevät. Sen tajuaminen oli itsellekin helpottavaa.

Lue lisää Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden tammi-helmikuun kaksoisnumerosta, jossa teemoina ovat muun muassa Kokouspalvelut, Koulutus, Kaarina, Lieto, Paimio ja Sauvo. Näköislehti löytyy Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden nettisivuilta alla olevasta linkistä.

heidi.pelander@y-lehti.fi

Kommentit

jarmo helminen 05.02.2020 klo 15:02

Herman Saarelta hienoa tulla julkisuuteen Erittäin arvokasta antaa kasvot ongelmille ja ratkaisemiselle. Uskon monen ongelmien kanssa painivan kääntyvän juuri ongelmia kokeneen osaajan puoleen. Kynnys on sopivan matala. Hienoa.


Famnen 05.02.2020 klo 19:02

Olet kova luu, tsemppiä elämään!


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa