Julkaistu 10.02.2020 0          
SOME TUTUKSI

10 vuotta yrittäjänä

Laura Johansson

Järjestämme helmikuussa juhlat, koska yritykseni täyttää 10 vuotta. Tämä on asia, jota mielestäni ehdottomasti pitää juhlia. Tämän merkkipäivän vuoksi kirjoitankin hieman erilaisen kolumnin. Tällä kertaa haluan pohtia hieman laajemmin yrittäjyyttä ihan omasta näkökulmastani.

Itse ryhdyin yrittäjäksi vähän yli kolmikymppisenä. Olin tuolloin jo pitkään unelmoinut omasta yrityksestä, ilman suurempia pilvilinnoja – olen nimittäin kasvanut yrittäjäperheessä ja nähnyt läheltä 80-luvun juppikauden ja sitä seuranneen syvän ja raastavan laman. Tiesin, etten todennäköisesti rikastuisi ainakaan heti ja että töitä saisin paiskia enemmän kuin laki sallii. En tiennyt aloittaessani, että vastaan tulisi myös ero, viittä vaille konkurssi, suuria onnistumisia, suuria epäonnistumisia, perheenjäsenen tapaturmainen kuolema, masennuskausia, raju nokkakolari rattijuopon kanssa, uusi rakkaus ja uusioperhekuviot sekä taas uusia ylä- ja alamäkiä. Yrittäjävuosina olen käynyt läpi suurimmat elämän karikot, mitä olen kokenut koko elämäni aikana ja kerta toisensa jälkeen räpistellyt itseni nipin napin aina uudelleen pintaan. Mielestäni juuri se on sitä yrittämistä kamalimmillaan ja tavallaan kaikista hienoimmillaankin. Minä (perkele!) selvisin niistä, eikä yritys kaatunut! Tämä tekee minusta vahvan ja hemmetin itsepäisen naisen, joka tietää selviävänsä myös vaikeista vastoinkäymisistä.

Samalla opin erittäin paljon omasta alastani, eli viestinnästä. Ensimmäiseen luentooni valmistauduin kirjoittamalla sen sanasta sanaan paperille moneen kertaan. Sen lisäksi tein hyvin kattavan PowerPointin, jota harjoittelin päiväkaupalla ja jännitin koulutusta niin paljon, etten saanut nukuttua edellisenä yönä. Nykyään teen 7 tunnin koulutuksia varten yksinkertaisimmillaan 10 PowerPoint-sivua, joissa joskus on vain yksi kuva ja muutama sana. Luotan itseeni ja osaamiseeni. Osaan hommani, koska olen tehnyt tätä niin monta kertaa aiemmin ja tiedän, että joka kerta tulee ainakin yksi kysymys, johon en osaa vastata. Se ei haittaa, koska kukaan ei osaa vastata kaikkeen.

Minusta on myös tullut vaativa paskiainen. Vaadin yhteistyökumppaneiltani hyvää ja tehokasta työtä. Kerran, kun en ollut tyytyväinen erään valokuvaajan työhön liittyen kirjoittamaani artikkeliin, menin kauppaan ja ostin halvimman mahdollisen järjestelmäkameran ja otin itse paremmat kuvat. Nykyään teen myös valokuvaajan töitä (olen opiskellut sitä enemmän tuon ensimmäisen keikan jälkeen)!

Aiemmin häpesin sekavaa työhistoriaani. Olen ollut mm. myyntiedustajana Turussa, Ärrällä myyjänä, kyläasiamiehenä, toimittajana, baarimikkona, yliopiston hanketyöläisenä, ammattikoulun opettajana ja valokuvaajana. Nykyään olen ylpeä työhistoriastani – kenelläkään muulla ei ole vastaavaa kokemus- ja koulutustaustaa, joten erotun joukosta – ymmärrän todella monia eri asiakasryhmiä!

Itse en koe olevani erityisen menestynyt tai epäonnistunut yrittäjä. Koen olevani YRITTÄJÄ. Se on se minun juttuni. Olen ylpeä jokaisesta yrittäjänä vietetystä vuodesta, mutta jos aloittaisin uudestaan, tekisin TODELLA paljon toisin. Lähtisin liikkeelle myymällä aggressiivisemmin, verkostoituisin heti alusta alkaen enemmän, kehittäisin tiettyjä taitojani enemmän, jättäisin tietyt asiat ostamatta ja panostaisin enemmän tiettyihin asioihin.

Myynti on se yksittäinen asia, mikä aikoinaan tuntui hirvittävän vaikealta ja hankalalta. Häpesin sitä, että yritin myydä. Se oli pitkään suurin ongelmani, etten saanut myytyä riittävästi keikkaa tai palveluita. Nykyään se tulee niin luonnostaan, etten aina edes huomaa myyväni. Kaikki ihmisten parissa tehtävä kanssakäyminen voi olla myyntiä. Kun uskaltaa kertoa mitä tekee ja miten voi auttaa toisia, myyntiäkin tulee. Ja somessahan tämä on helppoa. Kerro mitä osaat, auta ihmisiä, ole ystävällinen ja kauppa käy! Mutta suoraan tyrkyttäminen somessa on edelleen kielletty, koska se on ärsyttävää eikä se toimi.

Laura Johansson
Lvngroom Oy, 10 v.

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kultaranta Resort

Kultaranta Resort

Golfkenttiä, Hotelleja, Juhlatilat, Kokouspalveluja, Kuntosaleja, Ravintoloita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa