Julkaistu 12.02.2020 0          
LUKUVINKKI VSY 2020/1-2

Ulkomailla hankittua osaamista ei vielä tunnisteta Suomessa riittävän hyvin

Korkeakoulutettujen maahanmuuttajien on vaikea saada oman alansa työtä. Joka viides korkea-asteen suorittanut ulkomaalaistaustainen toimii työntekijäammateissa kun vastaava osuus suomalaisten keskuudessa on vain muutama prosentti. Esteinä työn saannille ovat muun muassa puutteellinen suomen kielen taito sekä se, että ulkomailla suoritettuja tutkintoja ja osaamista ei tunnisteta Suomessa.

Turun ammattikorkeakoulu aloitti viime syksynä mentorointiohjelman, jonka avulla pyritään auttamaan korkeakoulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä. Ohjelmaan on osallistunut tähän mennessä 15 mentorista ja mentoroitavasta muodostuvaa paria.

- Mentoroitavat ovat eri alojen osaajia psykologeista juristeihin. Mukana on myös täällä opiskelevia tutkinto-opiskelijoita. On sääli, myös taloudellisesti, jos tutkinto tehdään Suomessa, mutta kun töitä ei löydy, on lähdettävä täältä pois, projektipäällikkö Jonna Heikkilä sanoo.

Mentorit ovat omien alojensa kokeneita ammattilaisia, joita yhdistää halu tukea kansainvälisiä osaajia eteenpäin. Ohjelmassa on sekä ryhmätapaamisia että kahdenkeskisiä istuntoja.

ExxonMobilin laatuasiantuntijana työskentelevä Jonna Timperi on mentorina Pietarista kotoisin olevalle ja Turussa kemiaa opiskelevalle Venera Dyunyashevalle.

- Kuulin, että ohjelmaan on hakenut kemian opiskelija, joka on kiinnostunut laadunvalvonnasta. Minulle tämä on hyvä tilaisuus päästä ikään kuin tiskin toiselle puolelle, sillä työssäni olen hoitanut myös rekrytointeja ja nyt pääsen eläytymään työnhakijan asemaan, Timperi kertoo.

Yhteisissä istunnoissa mentori ja aktori ovat puineet cv:n ja työhakemuksen tekoa sekä suomalaisen ja venäläisen työkulttuurin eroja. Venera työskentelee nyt opintojensa ohessa vaatekaupassa, mutta etsii kesäksi työtä omalta alaltaan. Aikaisemmat kesätyöhaut eivät ole tuottaneet tulosta.

- Jonnan ansiosta tiedän nyt, että olen tehnyt liian yleisluontoisia hakemuksia. Hän on myös rohkaissut minua tuomaan esiin omaa osaamistani. Haluaisin työskennellä esimerkiksi isossa lääke-, kosmetiikka- tai elintarvikeyrityksessä.

Mentorointiohjelma kestää kolme kuukautta ja se on ollut englanninkielinen. Seuraava, maaliskuussa alkava ohjelma kestää puoli vuotta ja toteutetaan suomeksi.

Lue lisää Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden tammi-helmikuun kaksoisnumerosta, jossa teemoina ovat muun muassa Kokouspalvelut, Koulutus, Kaarina, Lieto, Paimio ja Sauvo. Näköislehti löytyy Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden nettisivuilta alla olevasta linkistä.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Amandum

Amandum

Coaching, Hypnoterapiaa, Liikuntapalveluja, Psykologipalveluja, Työnohjaus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa