Julkaistu 12.02.2020 0          

Reaktiolämpö talteen Mietoisissa

Chemigaten tehdas ryhtyy ottamaan talteen tuotannossa syntyvää lämpöenergiaa. Muutos pienentää Mietoisten tuotantolaitoksen hiilijalanjälkeä kolmanneksella ja puolittaa lämmityslaskun.

Chemigaten tehdas ryhtyy ottamaan talteen tuotannossa syntyvää lämpöenergiaa. Muutos pienentää Mietoisten tuotantolaitoksen hiilijalanjälkeä kolmanneksella ja puolittaa lämmityslaskun.

Kemianteollisuuden alalla toimiva Chemigate ottaa vastuullisuuden tosissaan. Yritys haluaa tehdä konkreettisia toimia hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Yksi niistä on Mietoisten tehtaan energiaremontti, jonka seurauksena tehtaalle valmistuu vuoden 2020 aikana lämpöpumpputekniikalla toimiva prosessilämmön talteenottojärjestelmä.

Energiatehokkuushankkeen toteuttaa LeaseGreen, joka on erikoistunut parantamaan suurten kiinteistöjen ja teollisten prosessien energiatehokkuutta.

Mietoisten tehtaan käyttöpäällikkö Toni Koski pitää hanketta merkittävänä sekä energiatehokkuuden että hiilijalanjäljen näkökulmasta. Investointi tukee erinomaisesti myös Chemigaten vastuullisuusohjelmaa.

- Uusi järjestelmä mahdollistaa reaktiolämmön hyödyntämisen sen sijaan, että puhaltaisimme sitä vain lauhturilta taivaalle. Lämpöpumpputekniikan ansiosta me voimme tuottaa kuumaa vettä, jota pystymme käyttämään hyödyksi tislaimella niin tuotantoprosessissa kuin kiinteistöjen lämmityksessäkin.

Chemigate valmistaa ja myy tärkkelyspohjaisia side- ja liima-aineita pääosin paperi- ja kartonkiteollisuudelle. Tärkkelyspohjaisilla aineilla vaikutetaan paperin ominaisuuksiin, kuten lujuuteen, läpinäkymättömyyteen, tasaisuuteen ja painettavuuteen. Paperilaadusta riippuen jopa 3–5 prosenttia paperin koko painosta on tärkkelystä.

Energiaremontti säästää huomattavasti energiaa ja leikkaa kolmanneksen Mietoisten tehtaan hiilijalanjäljestä. LeaseGreenin laskelmien mukaan valmistusprosessin aikana syntyvän lämmön talteenotto pienentää tehtaan öljynkulutusta 58 prosenttia. Käytännössä tehtaan öljylasku siis puolittuu.

Remontti pienentää Mietoisten tehtaan hiilidioksidipäästöjä noin 300 000 CO2 vuodessa. Se vastaa yli 1 200 aurinkosähköpaneelin vuosituotantoa tai 2 400 meno-paluulentoa Tukholmaan.

Teollisuudessa herätään

LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther on huomannut, että teollisuudessa on viimeisen vuoden aikana herätty kunnolla toimimaan vastuullisesti.

LeaseGreen on antanut Mietoisten energiatehokkuushankkeelle onnistumistakuun. Se kuvaa Thomas Lutherin mukaan LeaseGreenin sitoutumista ja toimintatapaa. Hankkeen tuloksia seurataan digitaalisen mallinnuksen avulla.

- Meille on tärkeää, ettei pelkästään luvata tuloksia, vaan myös kannetaan vastuu siitä, että hanke menee tavoitellusti maaliin. Pystymme todentamaan tulokset digitaalisen mallinnuksen avulla etänä. Näin varmistamme yhdessä Chemigaten väen kanssa sen, että tulokset ovat sellaisia kuin pitääkin.

LeaseGreenin palveluksessa työskentelee noin 70 talotekniikan asiantuntijaa, ja se tarjoaa työtä noin 400 kiinteistöammattilaisen verkostolle. LeaseGreenin kehittämälle palvelumallille on myönnetty useita julkisia tunnustuksia.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa