Julkaistu 12.02.2020 0          

Turussa pulaa nykyaikaisesta toimistotilasta

Työttömyys laskee, työntekijämäärät ovat kasvussa, telakka- ja autoteollisuus vetävät, IT-sektori ja lääketeollisuus ovat vauhdissa – siinä Varsinais-Suomen viime vuosien kasvun ajurit. Kun korot ovat edelleen matalalla, korkosijoitusten tuotto heikkoa ja osakesijoitukset paikoitellen riskipitoisia, ovat vakaata tuottoa antavat kiinteistösijoitukset nousseet houkuttelevaksi sijoitusmuodoksi myös Varsinais-Suomessa.

Vuonna 2019 kiinteistömarkkinat pysyivät Varsinais-Suomessa vilkkaina. Kauppaa tehtiin niin Turun ydinkeskustan liike- ja toimistorakennuksista kuin etäämmällä keskustasta sijaitsevista kiinteistöistäkin. Kokonaiset asuinkerrostalot ovat edelleen sijoittajien keskuudessa kysyttyjä kohteita, mutta myös yksittäisten asuntojen kauppa on käynyt hyvin.

Uudet toimistot keskittyvät Kupittaalle

Turun ydinkeskustassa on edelleen pulaa modernista toimistotilasta, ja tulijoita on enemmän kuin tilaa on tarjolla, jos on valmis tinkimään autopaikoista. Toriparkin valmistuminen tuo kuitenkin helpotusta keskustassa pysäköintiin.

Uudet toimistotilat keskittyvät Kupittaan alueelle, jonne nousee uusi ammattikorkeakoulun kampusrakennus ja Veritaksen uusi pääkonttori: kummassakin on tilaa myös ulkopuolisille vuokralaisille. Sairaala- ja yliopistomaailmaa sekä koko Kupittaata palvelee tulevaisuudessa alueelle rakennettava Sokos-hotelli.

- Sijoittajien keskuudessa Turun ydinkeskustan ja Kupittaan alueen toimistot koetaan hyvin kiinnostaviksi. Ydinkeskustassa tuottovaatimus on noin kuuden prosentin luokkaa, jopa allekin, Kupittaalla hivenen korkeampi, kertoo Newsec Advisoryn Turun aluejohtaja Vesa Eronen.

Turun keskustan nykyaikaisten toimistotilojen bruttovuokrataso on paikoitellen jo luokkaa 25 €/m2/kk. Hintatasossa on kuitenkin suurta vaihtelua riippuen tilan sijainnista ja kunnosta, eikä 15 €/m2/kk vuokratasokaan ole mitenkään poikkeuksellinen. Kupittaan alueen vuokratasot ovat 23–25 €/m2/kk, ja tilat ovat poikkeuksetta hyväkuntoisia.

Vähittäiskaupan epävarmat näkymät painavat liiketilamarkkinoiden odotuksia ja liikekiinteistöjen suosiota sijoittajien keskuudessa. Verkkokaupan kasvun ja kuluttajakäyttäytymisen muutosten vaikutusten arviointi tuo liiketilainvestointeihin suuren kysymysmerkin.

- Hyvän sijainnin ja hyvän, erityisesti päivittäiseen asiointiin keskittyvän vuokralaiskoostumuksen omaavat kiinteistöt kiinnostavat kuitenkin edelleen, Eronen toteaa.

Logistiikka nähdään tulevaisuuden toimialana

Tavara liikkuu yhä enenevässä määrin kumipyörillä etenkin pääkaupunkiseudulta Varsinais-Suomeen. Sijoittajien silmissä logistiikkakiinteistöt ovat erittäin kiinnostavia, ja logistiikka toimialana koetaan tulevaisuuden alaksi. Turussa ei ole montaa isoa logistiikkakiinteistöä, ja moni yritys joutuu toimimaan useammassa pienemmässä kiinteistössä, mikä ei tarjoa kasvumahdollisuuksia.

Uudisrakentamisen ongelmana ovat logistiikkatoimialan tiukka kilpailu ja pienet katteet. Asiakkaiden sopimukset ovat lisäksi verrattain lyhyitä, joten sitoutuminen uudisrakennuksen vaatimaan vuokratasoon pitkäksi ajaksi koetaan usein mahdottomaksi.

- Uudisrakentamiseen soveltuvia tontteja kyllä löytyy melko paljon. Turun seudulle rakennetut uudet isot logistiikkakiinteistöt ovatkin käyttäjien itsensä rakennuttamia, Eronen sanoo.

Logistiikkakiinteistöt sijaitsevat pääosin Turun sataman alueella tai sen lähistöllä, Urusvuoressa ja Orikedon alueella sekä Liedon Avannissa, josta on viime vuosina kehittynyt alueellisestikin merkittävä tuotanto-, varasto- ja logistiikkatilojen keskittymä.

Asuntosijoittaminen tuottaa hyvin Turussa

Turun asuntomarkkinat ovat edelleen vilkkaat. Uutta asuinkerrostalojen kerrosalaa valmistui vuonna 2017 noin 60 000 kerrosneliömetriä ja vuonna 2018 jo noin 140 000 kerrosneliömetriä. Vuosi 2019 tasoittaa tilannetta, ja rakentaminen rauhoittuu tulevina vuosina arviolta noin 100 000 kerrosneliömetrin tasolle. Turkuun muuttaa kuitenkin vuosittain 2 000 uutta asukasta, ja lisäksi noin 40 000 opiskelijaa pitävät osaltaan vuokra-asuntomarkkinat likvidinä.

Parhailla alueilla uusien yksiöiden bruttovuokrat ovat selvästi yli 20 €/m2/kk. Arvio on, että huippuvuokrien kasvu leikkaantuu ainakin osin, mutta kokonaisuutena vuokratason lievä nousu jatkuu. Vanhojen asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat myös jatkaneet nousuaan. Nousu on ollut vuositasolla noin kolmen prosentin luokkaa. Turun ydinkeskustan uusien asuntojen hinnat pysyvät edelleen korkeina: keskimäärin talokohtaisesti yli 7 000 €/m2 ja kalliimmat asunnot 8 500 €/m2. Koska keskustan asunnoissa hankintahinta on korkea ja vuokratuotto jää siten alhaiseksi, tarjoaa asunnon odotettavissa oleva arvonnousu mahdollisuuden tuottoon. Keskustan ulkopuolella uudisasuntojen hintataso on 4 000–4 500 €/m2.

- Turku on edelleen asuntomarkkinoidenkin osalta kiinnostava sijoituskohde, ja asuntojen kokonaistuotto on koko maata ajatellen aivan kärkipäässä, Eronen toteaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa