Julkaistu 13.02.2020 0          

Vuoden dosentti Veronika Laippala tutkii internetin kielenkäyttöä

Turun yliopistojen dosenttiyhdistys nimittää vuosittain ansioituneen dosentin Vuoden dosentin -arvonimellä. Nimitysperusteissa on korostettu sekä korkeaa akateemista meritoitumista että yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Vuoden 2020 dosentti on digitaalisen kielentutkimuksen apulaisprofessori ja soveltavan kieliteknologian dosentti Veronika Laippala Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitokselta.

Laippalan tutkimus tuo yhteen kielentutkimusta ja kieliteknologiaa eli kieltä käsittelevien laskennallisten menetelmien kehittämistä. Yhteistyössä tulevaisuuden teknologioiden laitoksen ja TurkuNLP-tutkimusryhmän kanssa hän on ollut rakentamassa laajasti käytettyjä kieliteknologian työkaluja suomen kielelle. Laippalan johtamat tutkimusryhmän hankkeet ”Uutinen, mielipide vai jotain muuta? Erilaiset tekstit ja niiden automaattinen tunnistus monikielisestä internetistä” ja ”Suomenkielinen internet kieliaineistoksi” (yhteishanke Filip Ginterin kanssa) kehittävät kielimuotoisia big data -aineistoja ja luovat uudenlaisia mahdollisuuksia kaikelle kielimuotoista dataa hyödyntävälle tutkimukselle.

Internetillä on tiedonlähteenä monia etuja: se on monikielinen, usein ilmainen ja helposti saavutettavissa. Paradoksaalisesti internetin suuri koko kuitenkin rajoittaa sen potentiaalia, sillä tietoa on hankala löytää. Esimerkiksi Google-haku saattaa palauttaa valtavan listan erilaisia dokumentteja, ja hakutuloksissa sekoittuvat tekstit keskustelupalstoista uutisiin, mielipidekirjoituksiin ja käyttöohjeisiin. Viimeisimmissä hankkeissaan Laippalan tavoite on tarkastella näiden erilaisten internetissä käytettävien tekstien ominaispiirteitä ja kehittää näitä automaattisesti tunnistava järjestelmä.

Veronika Laippala esittelee tutkimustaan Turun yliopistojen dosenttiyhdistyksen 70-vuotisjuhlassa, joka järjestetään Sibelius-museolla 20.2.2020 klo 18 alkaen. Tilaisuuden juhlapuhujana on Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja, dosentti Tuomas Martikainen, jonka aiheena on ”Kansainväliset muuttoliikkeet muuttuvassa maailmassa”.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Promopaja Oy

Promopaja Oy

Mainos- ja liikelahjat, Mainoslahjoja, Mainosmakeisia, Mainostekstiilit, Tekstiilejä, Tekstiilipainatusta, Vaatesuunnittelu ja valmistus, Vaatteita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Linna

Linnankatu 80, Turku

www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat

Ainutlaatuisen historiallinen juhla- ja kokousmiljöö, jossa monipuolisia yksittäisiä tiloja 10-250 hengelle. Linnassa myös 120 hengen kokoustila, jossa täydellinen AV –tekniikka kiinteänä. Juhlatiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia jopa yli 500 hengelle. Tutustu kokous- ja juhlatiloihin www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat. Tilavarauksista ja tarjoilusta vastaa Fazer Food Co meeting & events / Juhana Herttuan Kellari. Tiedustelut ja varaukset puh. 020 729 6905.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa