Julkaistu 19.02.2020 0          

Virheellisyyksiä Verohallinnon laskemissa osakkeiden matemaattisista arvoista

Taloushallintoliitosta kerrotaan, että liitto on saanut jäseniltään yhteydenottoja siitä, että verotuspäätöksissä oleva osakemäärä ei ole kaikkien yhtiöiden kohdalla vastannut kaupparekisteriotteessa olevaa osakemäärää, ja osakkeen matemaattinen arvo on laskettu väärin.

Näitä tapauksia on havaittu niissä yhtiöissä, jotka ovat aikanaan hankkineet tai lunastaneet omia osakkeitaan ja mitätöineet osakkeet. Näiden yhtiöiden verotuslaskentaan ovat palautunut vanha osakemäärä ja osakekohtainen nettovarallisuus eli osakkeen matemaattinen arvo on väärin. Virheen on havaittu toistuvan myös yhtiöiden aiempien vuosien verotuksissa.

Matemaattinen arvo vaikuttaa osakkeenomistajan osinkoverotuksen ja yllä mainitun virheen vuoksi niissä on ollut virheitä. Osakkeen matemaattisen arvon perusteella lasketaan verotuksessa 8 prosentin mukainen tuotto, jota vastaava osa osakkeenomistajan saamasta osingosta verotetaan pääomatulona.

Osakkeiden matemaattisissa arvoissa havaitut virheet ovat parhaillaan Verohallinnon selvitettävänä ja havaitut virheet korjataan.

Yrityksissä ja tilitoimistoissa on syytä tarkistaa osakkeiden matemaattinen arvo ainakin niissä tilanteissa, joissa yhtiö on aiemmin hankkinut tai lunastanut osakkeitaan, ja tarvittaessa vaatia oikaisua osakkeen matemaattiseen arvoon. Jos virheitä on ollut, se on vaikuttanut myös osinkoverotukseen ja näin myös osakkeenomistajan on syytä tarkistaa verotuspäätös ja hakea tarvittaessa muutosta osinkoverotukseen.

Yllä kuvattua virhettä vastaavaa virhe voi syntyä myös veroilmoituksen täyttövirheen aiheuttamana. Veroilmoituksen 6B kohta 5 on muistettava täyttää, mikäli yhtiö on hankkinut tai lunastanut omia osakkeita. Kyseisessä kohdassa kerrotaan, että yhtiö on hankkinut tai lunastanut omia osakkeitaan, ja samalla kyseisessä kohdassa esitetään myös hallussa olevien omien osakkeiden lukumäärä.

Jos tämä veroilmoituksen kohta on täyttämättä, syntyy nettovarallisuuden perusteella laskettavaan osakkeen matemaattiseen arvoon yllä kuvatun kaltainen virhe.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

VTM-Datamove

VTM-Datamove

Atk-asennukset, atk-huolto, Atk-konsultointia, Atk-laitteet, varaosat, tarvikkeet, Atk-ohjelmistoja, sovelluksia, Atk-palveluja, Atk-verkkojärjestelmät ja ylläpito, Ict-Palvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa