Julkaistu 11.03.2020 0          
KOLUMNI

Menestyvä yritys on monimuotoinen

Facebookissa on Omistajat.org-keskusteluryhmä, jonka jäsenistä valtaosa on yrittäjiä. Helmikuun lopulla törmäsin ryhmässä mielenkiintoiseen keskustelunavaukseen, jossa yritys oli etsinyt uutta yhteistyökumppania. He olivat tehneet taustatyötä ja tarkastelleet mahdollisten kumppaneiden verkkosivut, johtoryhmät ja hallitukset. Jatkoon eivät päässeet yritykset, joiden hallituksessa oli vain keski-ikäisiä miehiä. Päätöstä perusteltiin sillä, että keski-ikäisten miesten johtamat yritykset eivät osaisi auttaa kumppania hakenutta yritystä tavoittamaan lähinnä nuorista naisista koostuvaa kohderyhmäänsä. Toinen syy oli se, että miehinen yritys ei vastaa nykyajan monimuotoisuuden vaatimusta.

Sinänsä tärkeä keskustelu turhautti minua. Koin itseni epäkelvoksi, sillä olen sattunut syntymään X- ja Y-kromosomien onnettomassa törmäyksessä 54 vuotta sitten. Olen siis ainakin pikaisesti luokiteltuna pesunkestävä, milleniaalinaisia ymmärtämätön setämies. Paskat olen! Moni parikymppinen on minua konservatiivisempi. Useimmat naiset ovat minua karskimpia jätkiä. Ymmärrän täysin tavoitteen saada yritysten hallintoon enemmän diversiteettiä. Monimuotoisuus on menestyksen peruskivi. Yritysten hallinnossa kaivataan naisia ja miehiä, junioreja ja senioreja, introverttejä ja ekstroverttejä, neljännen polven varsinaissuomalaisia ja maahanmuuttajia. Mutta älkööt kukaan tuomitko ihmistä pelkästään hänen ulkoisten kvaliteetiensa perusteella. Pinnalta tarkasteltuna olen 54-vuotias mies. Mutta lähemmin tarkasteltuna olenkin vain ikuinen teini ja kukkahattutäti setämiehen vaatteissa. Ja ylpeä siitä.

Keski-ikäisenä miehenä edustan diversiteettiä parhaimmillaan. Minulla on elämänkokemusta. Minulla on kokemusta ikääntyvien vanhempieni elämästä. Yhtä lailla tunnen omien lasteni kautta työelämään vasta siirtyvien nuorten haasteet. Luulen tuntevat naisetkin, sillä olen asunut yhden ja työskennellyt kymmenien kanssa yli 30 vuotta. En häkelly Corona-viruksesta, sillä olen nähnyt SARSin. En häkelly mahdollisesta talouskasvun hidastumisesta, sillä olen nähnyt yrittäjänä jo monta suhdannesykliä. En pelkää globalisaatiota, sillä suuri osa ystävistäni ja asiakkaistani on hyvin kansainvälisiä. Voiko keski-ikäistä suomalaista miestä diversiteetimpää ihmistä ollakaan?

Suomen uusi hallitus paistatteli kansainvälisen mediahuomion keskipisteessä, kun ryhmäkuvassa hymyili neljä reilua kolmikymppistä nuorta naista. Miksei kukaan nähnyt tämän joukon homogeenisuudessa uhkaa monimuotoisuudelle?

Olen tyypillinen keski-ikäinen mies. Tunnen vahvuuteni, mutta tunnustan myös heikkouteni. Tiedän, että tarvitsen ympärilleni erilaisia ihmisiä. Yrityksen hallintokulttuurin diversiteetti on keskeinen kilpailutekijä. Ei ole kuitenkaan mielekästä rakentaa esimerkiksi yrityksen hallituksen ideaalista kokoonpanoa ihmisten taustojen monimuotoisuuden varaan. Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Sen varmistamiseksi hallitus kannattaa rakentaa toisiaan täydentävän osaamisen – ei pelkän paperilla trendikkäältä näyttävän monimuotoisuuden – varaan.

Diversiteetti ei synny ihmisen kromosomeista, syntymäajasta tai -paikasta. Diversiteetissä on kysymys mielenlaadusta. Kyvystä katsoa peilin sijasta ympärilleen. Suuremmasta halusta kuunnella kuin tulla kuulluksi. Taidosta asettua toisen ihmisen asemaan. Diversiteetti on ennen kaikkea empatiaa.

Juuso Enala
mainoshenkilö, Hansdotter Oy

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa