Julkaistu 23.03.2020 2          
VARSINAIS-SUOMEN YRITTÄJÄ -LEHTI 3/2020

Top Finance satsaa finanssiteknologiaan

Nopeaa kasvua. Toimitusjohtaja Mikael Kylätien mukaan Top Finance -konsernissa tehdään töitä Turussa, Helsingissä ja Kuopiossa. Yrityskauppojen myötä yksi haaste on työkulttuurien yhtenäistäminen.

Turkulaislähtöinen rahoitusalan yhtiö Top Finance on muuttanut rajusti suuntaa. Aikaisemmin yhtiön pääbisnes oli kulutusluotot. Nyt yritys haluaa kansainvälistyä finanssialan ohjelmistotoimittajana.

Strategian muutokseen liittyy yrityskauppa. Viime syksynä Top Finance osti enemmistöosakkuuden kuopiolaisesta ohjelmistokehittäjästä Nettitieto Oy:sta, jonka asiakas Top Finance oli ollut useamman vuoden.

Top Financen toimitusjohtajan Mikael Kylätien mukaan ideana on tarjota maksuliikenne- ja rahoituspalveluja kansainvälisille markkinoille. Nettitiedolta tulee tekninen osaaminen, Top Financelta pääoma. Kylätien mukaan kauppoja sorvattiin Nettitieto Oy:n Petri Siltakosken kanssa kolme vuotta.

- Meillä on sama näkemys, mihin toimintaa viedään, Kylätie sanoo.

Top Financen suunnanmuutokseen liittyy myös viime syksynä voimaan tullut kuluttajansuojalain muutos, jonka myötä kaikkia kuluttajaluottoja koskee 20 prosentin korkokatto. Kylätien mukaan myös kulutuskäyttäytymisessä on tapahtunut 10 vuodessa valtava muutos, kun luottotappioiden määrä on kasvanut ”eksponentiaalisesti”.

Uusi lainatyökalu

Nyt Top Finance -konsernin liiketoiminnan ydin on Kylätien mukaan Lendiron. Se on lainanhallintaan ja rahoituksen myöntämiseen tarkoitettu pilvipalvelualusta.

Sen avulla esimerkiksi verkkokauppa voi hoitaa myös rahoituspalvelut itse ja parantaa näin katettaan. Tällä hetkellä moni verkkokauppa on ulkoistanut laskutuksen ja perinnän esimerkiksi Intrumille, Lindorffille tai Klarnalle.

- Retail-alalla voittomarginaali on matala, jos myy verkkokaupassa tuotteita. Jos pystymme kasvattamaan katetta 50 prosentilla tarjoamalla tallaisen alustan, se maksaa itsensä aika nopeasti takaisin, Kylätie selittää.

Hänen mukaansa Lendironia käyttävät esimerkiksi moni suomalainen rahastoyritys, yksi 14 maassa toimiva rahoituslaitos sekä suomalainen, retail-kentässä toimiva pörssiyhtiö. Tähän mennessä järjestelmän kautta on kulkenut Kylätien mukaan kuusi miljardia euroa rahaa.

Lendironin rinnalle kehitellään muitakin palveluita. Yksi niistä tähtää pankkien ja rahoituslaitosten asiakastunnistukseen liittyvän KYC-prosessin (engl. know your customer) digitalisoimiseen.

- Tästä on pilotit meneillään Suomessa ja Luxemburgissa, Kylätie sanoo.

Kovat tavoitteet

Kylätiestä Lendironilla on huikeat skaalautumismahdollisuudet. Kysyntää on paljon EU-alueella, ja tulevaisuudessa hän näkee esimerkiksi risteily- ja lentoallianssit mahdollisina asiakkaina.

Ohjelmistokehittämisessä on kovat paineet, ja finanssiteknologiaa hallitsevat koodarit ovat Kylätien mukaan kiven alla. Tähän tuli helpotusta helmikuun lopussa, kun Top Finance osti helsinkiläisen, finanssiteknologian ohjelmistotuotantoon erikoistuneen King Muffin Oy:n

Nyt Top Finance-konsernissa työskentelee yhteensä 50 ihmistä, joista valtaosa on koodareita. Kylätien mukaan yksi kevään haasteista on konsernin brändin yhtenäistäminen Top Financen, Nettitiedon ja King Muffinin kesken.

Viime vuonna Top Finance -konsernin liikevaihto oli yli 5 miljoonaa euroa, tänä vuonna tavoitellaan yli kymmentä miljoonaa. Muutamien vuosien päästä liikevaihto voi Kylätien mukaan olla mitä vain 20 ja 100 miljoonan välillä riippuen siitä, keitä saadaan asiakkaiksi.

Kylätie toivoo, että lähivuosien sisällä Lendiron olisi EU-alueella tunnettu alusta, ja että Top Finance -konserni työllistäisi Suomessa parisataa henkeä, mutta olisi edelleen ”äärimmäisen mukava työpaikka”.

- Toivon myös, että kaikilla meillä, jotka laittavat tähän päänsä likoon, säilyy motivaatio, ja että tämä on hauskaa jatkossakin. Otamme tähän tällä hetkellä paljon aikaa kotioloista.

Top Financen menestystekijät

- Laadukas tuote, joka tuo uuden kulman esimerkiksi verkkokauppojen kannattavuuteen.

- Rahoitusalan asiantuntemus ja kyky konkretisoida tuotteen tuomat liiketoimintahyödyt lukuina.

- Globaalisti skaalautuva tuote, joka testataan EU:n tiukasti säädellyillä markkinoilla.

- Yhteiseen maaliin töitä tekevä tiimi.

Lue lisää Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden tammi-helmikuun kaksoisnumerosta, jossa teemoina ovat Toimitila ja rakentaminen, Ympäristö ja kestävä kehitys, Yrittäjän autot ja palvelut ja Turku. Vakiosivuilta löytyvät Hyvinvointi ja terveys, Menestystekijät, Raha ja Varsinais-Suomi kasvuun. Näköislehti löytyy alla olevasta linkistä.

heidi.pelander@y-lehti.fi

Kommentit

Ylläpito 26.03.2020 klo 09:03

Kommentti poistettu ylläpidon toimesta.


Ylläpito 26.03.2020 klo 10:03

Kommentti poistettu ylläpidon toimesta.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Länsivankkurit Oy

Turun Länsivankkurit Oy

Matkailuajoneuvojen huolto, tarvikkeet ja varaosat, Matkailuajoneuvojen myynti, Matkailuautoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Salo IoT Campus

Joensuunkatu 7, Salo

www.saloiotcampus.fi

Kokoustiloja aina muutaman hengen neuvotteluhuoneista 170-paikkaiseen auditorioon. Kokoustarjoilut samalla tilauksella. Nykyaikainen kokoustekniikka ja palvelut saman katon alla. Tutustu kampukseen ja kokoustiloihin www.fazerfoods.asio.fi/onlinekalenteri/fazerfoods/guest.php?kt=tila&laji=Kokoustilat&sys_id=saloiot

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa