Julkaistu 25.03.2020 0          
VARSINAIS-SUOMEN YRITTÄJÄ -LEHTI 3/2020

Entti Oy mukana kahdeksan vuoden alueurakassa

Lisää arboristeja. Täytyy kiittää meidän ammattilaisiamme siitä, että hommat on aina hoidettu aina tinkimättömällä laadulla. Siksi varmasti Destiakin kysyi meitä mukaan allianssiin, Jaakko Hanhiniemi arvelee.

Kakolan serpentiinitien korkeissa puissa riippuu väkeä valjaissa ja kuivia oksia putoilee alas vauhdikkaasti. Arboristien haalareissa lukee Desentti, mikä tarkoittaa uutta Destia Oy:n ja Entti Oy:n muodostaman työryhmittymää.

Desentti solmi 1.10.2019 alkaen kahdeksan vuoden sopimuksen Turun kaupungin kanssa keskusta-alueen kunnossapidosta, mikä toteutetaan Suomessa vielä harvinaisena palveluallianssina. Alue ulottuu satamasta ylioppilaskylään ja Halisiin, joten paitsi ajallisesti, myös alueellisesti kyse on laajasta urakasta.

Raisiolainen pk-yritys Entti Oy pääsi osalliseksi mittavaan urakkaan ryhtymällä yhteistyöhön isomman Destian kanssa.

- Allianssimallissa koottiin porukka, jolla on jokaisella oma erikoisosaamisensa tähän palvelukokonaisuuteen. Destialle on osaamista katupuolella ja talvikunnossapidossa, ja meillä viherpuolella, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Hanhiniemi.

Rahkeita – tai haluakaan - minkäänlaiseen kokonaisurakkaan Entti Oy:llä ei olisi ollut.

- Entin kehityspolkuna on ollut sijoittaa voimavaroja ydinosaamiseen, ja mennä sen suhteen eteenpäin, Hanhiniemi sanoo.

- Allianssissa perusperiaatteena on, että tehdään oikeita asioita. Ei toimita vanhojen kaavojen mukaan, vaan haetaan palautetta ja sen mukaan kehitetään toimintaa. Minun mielestäni se onkin yksi allianssin suurimmista kulmakivistä. Ja mielekästä varsinkin meidän kaltaiselle yritykselle, joka haluaa kehittyä ja mennä eteenpäin.

Allianssin myötä Entti Oy:n liikevaihto kasvaa noin kolmasosalla. Työntekijöitäkin palkataan lisää.

- Olemme jo lisänneet arboristeja, mutta toistaiseksi alkuun on pärjätty muuten omalla väellä. Tämä on hirveän sesonkiluontoista työtä. Kun kesän ruohonleikkuut ja kesäkukkien istutus alkaa, työntekijöitäkin tulee 15 lisää, Hanhiniemi laskee.

Allianssissa yhteistyö korostuu

Jaakko Hanhiniemen arvion mukaan allianssin viisi ensimmäistä kuukautta ovat sujuneet hyvin.

- Siihen nähden, että ensimmäinen vuosi on joka tapauksessa vielä opettelemista, ja että meille tämä on uusi ja vaativa alue, olemme mielestäni suoriutuneet todella hyvin.

Yhteistyö on ollut hedelmällistä, kun kaupungin, Destian ja Entin sekä myös ydintiimiin valittujen aliurakoitsijoiden kanssa istutaan viikoittain saman pöydän ääreen toimintaa suunnittelemaan.

- Pystymme keskittymään niihin asioihin, joista tulee palautetta, eli voimme palvella asukkaitakin parhaiten.

- Kahdeksan vuoden sopimus kertoo kaupungin halusta oikeasti kehittää kaupunkialueiden ylläpitoa ja sitoa toimijatkin siihen. Vaikkapa neljä vuotta olisi tällaisessa työssä lyhyt aika: se loppuisi jo, kun on vasta päästy kunnolla vauhtiin. Kahdeksan vuoden aikana ehdimme esimerkiksi käymään keskusta-alueen 10 000 puuta vain kerran läpi, Jaakko Hanhiniemi mainitsee.

Destian työpäällikkö Mikko Kuusisto sanoo, että Destialle allianssimalli on huomattavasti erilaisempaa kuin aikaisemmissa urakoissa.

- Kyllä tässä se yhdessä tekeminen korostuu. Projektiryhmän palaverissa kerran viikossa pystytään joustavasti sopimaan asioista, kun toimitaan keskustan alati muuttuvissa olosuhteissa.

Entin kanssa tarjousta lähdettiin tekemään aikaisemman positiivisen yhteistyökokemuksen ansiosta.

- Ei annettu sen häiritä, että olemme vähän eri kokoluokan yrityksiä, vaan nähtiin heidän osaamisensa viherhoidossa. Sieltä se lähti, Mikko Kuusisto toteaa.

Destia tarttui Turun hankintailmoitukseen Entin kanssa vuoden 2018 syksyllä ja kokonainen vuosi vierähti, jotta sopimus kaupungin kanssa saatiin.

- Poikkeuksellista siinä oli, ettei tässä kilpailtu hinnalla, vaan valintaperusteena oli osaaminen, sekä ryhmätyö- ja projektitaidot, joita mitattiin esimerkiksi kilpailutuksen loppuvaiheen työpajoilla.

Toimintatapoja kehitetään jatkuvasti

Turun palveluallianssi on herättänyt kiinnostusta laajemminkin, kertoo infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin Turun kaupungilta.

- Tällaista kunnossapitoallianssia ei ole toteutettu muualla. Hankintamenetelmänä allianssi on hidas ja raskas - meillä tilaajapuolella meni hankinta-aikaan peräti kaksi vuotta. Se vaiva kannatti kuitenkin nähdä, jos se sitten näkyy kahdeksan vuoden ajan sujuvana ja joustavana asiakaslähtöisenä työnä.

Turussa tehtiin periaatepäätös kunnossapidon ulkoistuksesta vuonna 2011, ja vuodesta 2015 alkaen kaikki alueet on kilpailutettu. Viidestä alueesta keskusta oli viimeinen. Alusta asti on tiedetty, että keskusta täytyy miettiä jotenkin toisin, sanoo Helin.

- Palveluallianssimalliin lähdettiin ihan sen takia, että keskusta on niin haasteellinen alue. Keskustassa on jatkuvasti muutoksia ja täällä rakennetaan koko ajan. Koko ajan tulee uusia liikennejärjestelyjä ja tapahtumia - ei tällaista voisi tehdä perinteisin hankintatavoin, joissa on aina kissanhännän vetoa esimerkiksi lisätöistä.

Allianssimallissa toimitaan pitkäjänteisesti ja yhdessä koko alueurakan parhaaksi. Elinkaaritaloudellisuus parantuu, kun mahdolliset budjettisäästöt käytetään alueen infran parhaaksi. Korjausvelkakaan ei kasva, kun asioihin tartutaan oma-aloitteisti ja ennakoiden.

Infran kunnossapidosta tulee perinteisesti herkästi palautetta.

- Allianssilla haetaan joustoa ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Tutkitaan, mitä asukkaat alueensa kunnossapidolta haluavat. Nyt on ensimmäistä kertaa sidottu kunnossapitourakkaan ajatus, että palvelumuotoilun keinoin toimintatapojen kehittämistä jatketaan koko sopimuksen ajan, Mari Helin korostaa.

Lue lisää Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden tammi-helmikuun kaksoisnumerosta, jossa teemoina ovat Toimitila ja rakentaminen, Ympäristö ja kestävä kehitys, Yrittäjän autot ja palvelut ja Turku. Vakiosivuilta löytyvät Hyvinvointi ja terveys, Menestystekijät, Raha ja Varsinais-Suomi kasvuun. Näköislehti löytyy alla olevasta linkistä.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa