Julkaistu 27.03.2020 0          
VARSINAIS-SUOMEN YRITTÄJÄ -LEHTI 3/2020

Uusia professuureja ja täsmäkoulutuksia - koulutuksesta apu työvoimapulaan

Business region. Turun seutu on saatava houkuttelevaksi osaajille – töitä kyllä riittäisi, sanoo Niko Kyynäräinen.

Turun seudun yrityksillä menee edelleen hyvin. Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen voi olla jopa tyytyväinen yritysten tutkimus- ja kehityspanostuksiin, joista hän on aiemmin ollut huolissaan.

- Käänne tapahtui vuonna 2018. Business Finlandin tilastojen mukaan Varsinais-Suomen yritykset kattavat nyt toiseksi suurimman osuuden kaikista myönnetyistä TKI-tuista, heti Uudenmaan jälkeen. Tähän asti olemme olleet Oulun ja Tampereen seutua jäljessä.

- Tämä on minusta aidosti tärkeä muutos - ja oikea tie myös tulevaisuuden kasvuyrityksien saamiseksi, Kyynäräinen painottaa.

Uhkakuvana on kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus. Viimeisimmän tiedon mukaan Turun seudun yrityksistä lähes kolmannes kokee merkittävimmäksi kasvun esteeksi pulan ammattitaitoisesta työvoimasta.

- Se on hyvin haastava tilanne, vaikka meillä on ollut siihen myös korvamerkittyjä ratkaisuja. On FiTechin tuomaa muuntokoulutusta, jossa insinööreistä on koulutettu diplomi-insinöörejä. Sen rinnalla on rakennettu Turun ylipistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistä teknologiakampusta, mitä vahvistaa tietysti se, että Turun yliopisto on saanut lisää teknologian aloituspaikkoja, Kyynäräinen toteaa.

On myös perustettu uusia professuureja.

- Nämä professorit alkavat tehdä yhteistyötä alueen yritysten kanssa, ja tutkijatohtorit muodostavat omia tutkijaryhmiään, joissa aletaan tehdä opinnäytetöitä. Parissa vuodessa meillä on lisää harjoittelijoita alueen yrityksiin.

Niko Kyynäräinen kiittää myös Turun ammattikorkeakoulun tekemiä ratkaisuja.

- Siellä on tuotettu pula-aloille lisää amk-insinöörejä ja tehty täsmäkoulutuksia muun muassa tietotekniikan ja terveydenhuollon osaajille.

- Ammatillisella ja aikuiskoulutuspuolella näkyy sitten ne haasteet. Esimerkiksi metallia-aloilla ei ole riittävästi hakijoita. Kurssit kyllä tehtäisiin, jos ne tulisivat täyteen, Kyynäräinen harmittelee.

- Silloin täytyy vaan jakaa tietoa ja viestiä, että täällä töitä riittää. Ongelma tietysti on, että tämä positiivinen kehitys on ollut niin valtavaa, ja moni ala Varsinais-Suomessa on noussut yhtä aikaa. Väkeä ei riitä joka alalle.

Kansainvälisiä osaajia houkuttelemassa

Osaajia houkutellaan nyt aktiivisesti myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

- Kansallisen tason Talent Boost -kokonaisuudella lisätään Suomen näkyvyyttä kansainvälisillä rekrymarkkinoilla. Hiomme myös palvelukokonaisuutta, jossa kansainvälisiä osaajia autetaan jalkautumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, Niko Kyynäräinen kertoo.

Näin kokonaisvaltaisia markkinointiprosesseja ei ole ennen tehty.

- Kysymme yrityksiltä, millaisia osaajia ne etsivät, minkä jälkeen olemme olleet mukana isoilla rekrymessuilla muun muassa Hollannissa, Singaporessa ja Koreassa markkinoimassa meitä Finland Works -konseptilla.

- Vaikka tässä ollaan ihan alkutaipaleella, tuloksiakin on alkanut tulla. Toivomme konseptiin mukaan vielä vaan enemmän alueen yrityksiä. Ja rohkeutta ulkomaisen osaajan rekrytointiin. Me koitamme kaikin keinoin tukea siinä, ja myös monet yritykset ovat auttaneet siinä ihan pro bono.

- Sellainen yritys on esimerkiksi Vaadin. He ovat olleet todella tyytyväinen ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen. Se on pienenkin yrityksen tie - vaikka toki myös haaste, sillä muuttaahan se aina yrityksen dynamiikkaa, Niko Kyynäräinen pohtii.

Lue lisää Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden tammi-helmikuun kaksoisnumerosta, jossa teemoina ovat Toimitila ja rakentaminen, Ympäristö ja kestävä kehitys, Yrittäjän autot ja palvelut ja Turku. Vakiosivuilta löytyvät Hyvinvointi ja terveys, Menestystekijät, Raha ja Varsinais-Suomi kasvuun. Näköislehti löytyy alla olevasta linkistä.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa