Julkaistu 29.03.2020 5          
Suomen Yrittäjät:

Yksinyrittäjätuki hyvä alku

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti perjantai-iltana yksinyrittäjätuesta, jota kunnat alkavat jakaa yksinyrittäjille. Tukeen varataan 100 miljoonaa euroa eduskunnan torstaina päättämästä miljardin euron tukisummasta.

– On hyvä, että yksinyrittäjille aletaan suunnata suoraa tukea. Arvostamme, että yrittäjien hätähuuto on kuultu, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Ministeriön mukaan tuen edellytys on kannattava yritystoiminta ennen koronakriisiä. Kun tuki on haettavissa, sitä on käytettävissä kaikkiin yritystoiminnan kuluihin, erityisesti kiinteisiin kuluihin, kuten vuokriin. Tukiohjelma on määräaikainen ja voimassa kuusi kuukautta.

Yrittäjät pitää hyvänä, että tukea jakaa kunta ja sen elinkeinotoimi.

– Se on yleensä lähellä yrittäjää, ja toimii hyvin monessa kunnassa. Jatkovalmistelussa on kiinnitettävä huomiota tuen tasavertaisuuteen, Pentikäinen sanoo.

– Myös kuntakanava tarvitaan, koska Business Finland, Ely-keskukset ja Finnvera hukkuvat hakemuksiin, kun yrittäjät eri puolilla maata yrittävät pelastaa elämäntyönsä, hän toteaa.

Raha riittää alkuun, tuen tarve valtaisa

Yrittäjät arvelee, että raha riittää vain alkuun.

– Suomessa on lähes 200 000 yksinyrittäjää. Heistä lähes kolmannes on menettänyt myynnistään kriisin alkumetreillä yli puolet. Tuen tarve on valtaisa, Pentikäinen arvioi.

Yrittäjien mielestä kaikkien yrittäjätukien kohdentumista eri kokoisiin yrityksiin pitää pohtia huolella. Muutoksia tarvitaan, ja niihin on oltava työ- ja elinkeinoministeriössä valmius.

– Pitää laajasti ymmärtää, että hyvin harva tämän ajan yksinyrittäjä yrittää yksin. Hän muodostaa usein toisten yksinyrittäjien kanssa verkoston, jolla voi olla laajaa liiketoimintaa. Verkostoyrittäjille Business Finland on usein luontevin kumppani, Pentikäinen sanoo.

Tuen valmistelu kesken

Yksinyrittäjätuen valmistelu on vielä kesken. Ensiarvioiden perusteella on yrittäjäryhmiä, jotka uhkaavat jäädä tukien ulkopuolelle.

– Yksityiskohtia on päättämättä. Tarvitaan kokonaisuus, joka toimii nopeasti mutta on reilu ja huomioi yrittäjyyden monimuotoisuuden, Pentikäinen vaatii.

– Jos yrittäjä kokee olevansa väliinputoaja, kannattaa olla yhteydessä yrittäjäjärjestöön. Yritämme huolehtia, että kaikki tukia tarvitsevat saavat niitä, hän sanoo.


Kommentit

Hääääh? 30.03.2020 klo 12:03

Tämähän oli susip*ska idea. Ei koske lainkaan toiminimiä!


Martta 30.03.2020 klo 13:03

Niin että keitä tämä tuki sitten koskee jos ei koske toiminimiä?


Faktaa 30.03.2020 klo 13:03

Muita kuin toiminimiä. Esim. yksin yrittäviä osakeyhtiöyrittäjiä.


Toiminimi yrittäjä 31.03.2020 klo 12:03

Olen ollut yksinyrittäjä vuodesta 1968 ja en ole ikinä saanut mitään tukea tai avustusta. Yksin saa puurtaa ja tulla toimeen. TURHA TOIVO!!!


Oldtimer 31.03.2020 klo 16:03

"Häääh" – Miten niin ei koske toiminimiä? Ymmärtääkseni koskee kaikkia toimintamalleja!


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autojen pesut, Autojen puhdistuspalvelut, Autojen ruosteen estokäsittely, Autovuokrausta, Kahviloita

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa