Julkaistu 29.03.2020 1          
Hus Lindman konkurssin sijasta yrityssaneeraukseen

Kassavirta-analyysi osoitti yrityksen elinkelpoisuuden

Henrik Ulfstedt.

Turkulaisen Hus Lindmanin pääomistaja Henrik Ulfstedt oli jo päättänyt hakea yrityksensä konkurssiin koronan takia. Yksi laskelma muutti suunnitelmat. Nyt yrityksellä on jälleen tulevaisuus.

- Kuinka henkisesti väsynyt olet? 99-prosenttisesti vai vähemmän?

Tämä oli ensimmäinen kysymys jonka kassavirtakonsultti Riku Lehtinen teki ravintoloitsija Henrik Ulfstedille kuultuaan tämän päätöksestä hakea ravintolayhtiö Huli konkurssiin.

Hulin tunnetuin ravintola on Turun Piispankadulla sijaitseva Hus Lindman. Se työllistää yhdessä Kahvila Fikan ja lietolaisen kahvila-ravintola Viljan kanssa 14 työntekijää.

Ulfstedt oli henkisesti jo luovuttanut. Maalis-kesäkuulta oli koronan takia kadonnut puolen miljoonan euron edestä varauksia. Siitä ei pienillä katteilla toimiva ravintola nouse, hän uskoi.

- Aikaisin tehty konkurssi minimoi vahingot. Jos päätöksen olisi jättänyt elokuuhun, tuhot olisivat olleet paljon suuremmat, hän perusteli Lehtiselle päätöstään. Jokainen hyvä liikkeenjohtaja toimii ripeästi, kun maailma muuttuu.

Kassavirtatulos positiivinen

Lehtinen ei luovuttanut. Hän pyysi Ulfstedtiltä kolmen edellisen kauden tilinpäätöksiä ja kuluvan kevään kirjanpitoraporttia.

Lehtinen teki analyysin, joiden avulla hän pyrki ymmärtämään, oliko yrityksen liiketoiminta ennen korona-iskua ollut elinkelpoinen. Eli oliko liiketoimintojen rahavirroista laskettu kassavirtatulos positiivinen, tuottanut yritykselle aitoa oikeaa rahaa.

Analyysi paljasti, että viimeisen kolmen vuoden aikana yritys oli pystynyt tuottamaan positiivisen kassavirtatuloksen. Omistajayhtiö oli käyttänyt rahat viisaasti lainojen lyhennyksiin. Lainoja ei ollut enää paljon jäljellä.

Analyysistä selvisi, että viimeksi päättyneiden kolmen kokonaisen tilikauden yhteenlaskettu kassavirtatuloskertymä oli yhteensä 142000 euroa.

Pienelle ravintolaryppäälle tämä oli hyvä.

Tulos ei sinänsä ollut Ulsftedtille suuri yllätys. Jokainen yrittäjä tietää yrityksensä ison kuvan. Uutta Ulfstedtille oli numeroista tehty analyysi ja johtopäätökset.

- Kerroin Henrikille, että jos Huli ei näillä numeroilla pääse yrityssaneeraukseen, niin minkään muunkaan yrityksen ei pitäisi sinne päästä, Lehtinen sanoo.

- Yrityksesi on täysin elinkelpoinen. Olisi hullua menettää nuo työpaikat tämän koronan aiheuttaman tilanteen takia, sanoin.

Konkurssipäätös pyörrettiin

Päätös oli Ulfstedtin. Hän koki, että hänellä oli energiaa jäljellä. Hän halusi pelastaa arvostamiensa työntekijöiden työpaikat.

Yrityssaneerauksessa yrittäjä saa määräajaksi suojan velkojiltaan. Rauhan keskittyä liiketoimintansa viemiseen yli kuolemanlaakson.

Ulfstedt meni läppärilleen ja kirjoitti viestin lakimiehelleen. Konkurssihakemus peruutettaisiin ja hän hakisi Hulin yrityssaneeraukseen.

Saneerauspäätös kestää normaalistikin viikkoja, kuukausia. On oletettavaa, että tänä vuonna jonot ovat aiempaakin pidemmät.

Seuraavaksi Lehtinen tekee Hulille suunnitelman, miten yritys selviää yli koronan aiheuttaman kysyntäshokin. Suunnitelma pureutuu yrityksen prosesseihin, jolloin se on paljon realistisempi kuin reskontratiedoista mekaanisesti johdettu kassaennuste.

Kassavirta-analyysi avaa yrittäjälle, mistä tulo- ja menovirroista kassavirtatulos muodostuu. Yrittäjä pystyy tällöin johtamaan niitä.

Kuolemanlaakson syvyys ja leveys ei ole kenenkään tiedossa. Ulfstedt on päättänyt ylittää sen.


Kommentit

Kokemuksella 30.03.2020 klo 17:03

Tsemppiä, niin kuin kaikille muille myös. Haastavia aikoja, todella.

Mikäli kassa on myös kunnossa, sanerauksen alku on huomattavasti helpompaa jos ja kun ostoja pitää tehdä. Luottotiedot menee kaikki, vaikka olisit maksanut ennen ajallaan. Esim. öljy-yhtiö, nimeltä mainitsematon Venäläisomisteinen katkaisee polttoaine kortit samalla päivällä ja vaatii takuusummaa.

Tilit menee poikki kaikilta isommilta toimijoilta, ennakkomaksuna joutuu hankkimaan sitä tätä ja tota. Ainut pelastus, hyvä tingata kun maksaa ilman maksuehtoja. Sen oppi monen vuoden koettelemuksen aikana. Pitkä, kivinen tie mutta läpi mentiin. Monen arvostelemana, "konkurssikypsänä" firmana.

Älkää kuunnelko muiden juttuja kun tiedätte olevanne syyttömiä tilanteeseen. Jutut on juttuja ja ne "viisaat" olevinaan tietää kaiken.

Monta unetonta yötä, ei tukea, ei avustuksia mutta sitten kun on ohi, se tunne on aivan valtavan iso. Selvittiin, näytettiin. Me itse.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa