Julkaistu 30.03.2020 0          

Kaasuautolla ympäristöystävällisempää jätteenkuljetusta

Valkama & Halinen Oy aloittaa Lounais-Suomen Jätehuollon jätteenkuljetusurakan Raisiossa biokaasujäteautolla. Kuvassa kuljettaja Tuomas Salminen. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Lounais-Suomen Jätehuollon Raision polttokelpoisen jätteen kuljetusurakan voittanut lietolainen perheyritys Valkama & Halinen Oy aloittaa jätekuljetukset 6. huhtikuuta tiettävästi alueen ensimmäisellä biokaasujäteautolla. Naantalin urakan aloittaa lokakuun alussa Lassila & Tikanoja Oyj.

Valkama & Halinen Oy:n yrittäjien Markku Valkama ja Kirsi Kivilaakso-Halisen mukaan yritys on suunnitellut biokaasuauton hankintaa jo pidemmän aikaa.

– Kun LSJH:n tarjouspyyntö julkaistiin, otimme heti yhteyttä Volvoon, jonne tämä hankkimamme auto oli tulossa esittelyautoksi. He lupasivat pitää autoa varattuna siihen asti, kun kilpailutuksen tulos selviää. Kun kuulimme, että saamme urakan, oli Markku jo tunnin kuluttua allekirjoittamassa papereita, yrittäjät kertovat.

Biokaasuauton hankintaa ei epäröity hetkeäkään.

– Satsaus kaasuautoon laskettiin mukaan urakkaan, eikä hintakaan tavallisesta jäteautosta enää kovin paljon eroa. Lisäksi polttoainekuluissa auto maksaa itseään pikkuhiljaa takaisin, Kivilaakso-Halinen kertoo.

Kivilaakso-Halisesta on hienoa, että oma yritys on ensimmäisten joukossa liikenteessä biokaasua käyttävällä jäteautolla.

– Ajoit työksesi mitä tahansa, ovat ympäristöasiat alkaneet painaa vaakakupissa entistä enemmän. Koska jätteitä ei voi kerätä muilla kuin autoilla, on ympäristöystävällisempi biokaasuauto yksi tapa vähentää päästöjä, Kivilaakso-Halinen tietää.

Ehtona biokaasu polttoaineena

Raision ja Naantalin polttokelpoisen jätteen kuljetusurakoiden tarjouspyynnöissä ehtona oli, että jätekuljetukset hoidetaan vuodesta 2020 alkaen biokaasua polttoaineena käyttävillä jäteautoilla.

LSJH on kiinnittänyt erityistä huomiota jätehuollon ympäristöpäästöihin jo aiemmissa jätteenkuljetusten kilpailutuksissa. Muun muassa kuljetuskalustolle asetettuja EURO-luokitusvaatimuksia on tarjouspyyntöjen osalta nostettu.

– LSJH haluaa toimia esimerkkinä Suomen kasvihuonekaasujen päästötavoitteen toteuttajana. Jokaisen on osallistuttava talkoisiin ja otettava huomioon sekä kansalliset että kansainväliset ilmastotavoitteet, LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta toteaa.

LSJH:n alueella jätteenkuljetuksen päästöjä vähentää myös osassa omistajakuntia käytössä oleva keskitetty kuljetusjärjestelmä: kun LSJH kilpailuttaa jäteastiantyhjennykset keskitetysti sen sijaan, että jokainen kiinteistö sopii tyhjennyksistä itse, vähenee raskaan liikenteen määrä ja päästöt tippuvat noin 15–30 prosentilla.

– Kun kuljetuslogistiikka suunnitellaan kokonaisuutena, vältytään siltä, että saman kadunpätkän varrella ajelee useita eri kuljetusurakoitsijoita saman päivän tai viikon aikana. Ja kun vaihdetaan perinteinen dieselpolttoaine biokaasuksi, päästään vieläkin suurempiin päästövähennyksiin, Huhta selvittää.

Huhdan mukaan biokaasulla kulkevien jäteautojen käyttö jätteenkuljetusurakoissa otetaan jatkossa ehdoksi niihin LSJH:n jätteenkuljetusten kilpailutuksiin, joissa se on kaasuntankkausasemien sijainnit huomioiden mahdollista.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Camp Consulting

Camp Consulting

Konsultointi, Myyntivalmennus, Rekrytointipalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa