Julkaistu 16.04.2020 0          
NUORET YRITTÄJÄT

Yritys, yrittäjä, intohimo

Aivan poikkeuksellinen aika! Vai uusi normaali? Tätä tekstiä huhtikuun 1. päivänä kirjoittaessani koronakriisin alkumetreillä olen pohtinut paitsi käytännön toimia katastrofaalisessa tilanteessa myös suhdettani yritykseeni sekä omaan yrittäjyyteeni.

Tyypillisesti yrittämiseen liitetään termejä “elämäntyö”, “kuin oma lapsi”, “intohimo”. Nuorella yrittäjällä usein on kyse vielä ensimmäisestä (perheyritysten jatkajat tästä poikkeuksena) yrityksestä. Kaikenikäisten kohdalla toivon, että ne omat ihmislapset nousevat yrityksen edelle myös kriisiaikaan.

Intohimo on kuitenkin sana, johon tartun. Visiot, tavoitteet ja palo tehdä työnsä mahdollisimman hyvin saavat voimansa intohimosta. Se laittaa keksimään, uskomaan ja tavoittelemaan – tähän mielestäni perustuu myös yrittäjien merkitys yhteiskunnan toiminnassa ja kehittymisessä.

Intohimo ajaa meitä, antaa uskomattomia voimia – ja millaisia ideoita!

Intohimo voi myös ajaa meidät liian lujaa ja liian pitkälle. Hidastaminen, saati pysähtyminen ei oikein kuulu intohimon kumppaniksi.

Maan hallitus on korostanut toimenpiteiden oikea-aikaisuuden merkitystä. Se korostuu myös jokaisen yrityksen toimia päätettäessä. Jos paras vaihtoehto toimintaedellytysten säilyttämiseksi on pysähtyminen – pysähdy. Jos taas toimintaedellytykset ovat vain supistuneet ja niitä on myös tässä ajassa – älä pysähdy.

On ok ajaa vielä kohtuullisessa taloudellisessa tilanteessa oleva yritys alas – päättää toiminta, laittaa pöytälaatikkoon odottamaan tai pitää toiminta pienellä liekillä silloin, jos sen toiminnassa pitäminen vie yrittäjältä kohtuuttomasti voimia tai riskeeraa tulevaisuudenkin toimintaedellytykset. On myös järkevää keskittää jaettava tuki niille, joille siitä on eniten hyötyä juuri tässä hetkessä ja joilla on edellytykset pitää elinkeinoelämä pyörimässä kriisin yli.

Allekirjoitan täysin, ettei yhtään turhaa konkurssia pidä päästää syntymään. Ei kuitenkaan myöskään vältetä hinnalla millä hyvänsä perusteltua ja oikea-aikaista liiketoiminnan alasajoa.

Kriisistä rämmitään läpi voimassa olevien toimintaedellytysten myötä jatkaneiden voimalla. Ne, jotka pysähtyivät vaihtopenkille, ovat ensimmäisenä lähdössä liikkeelle, kun edellytykset omalle toiminnalle ovat taas olemassa. Tälläkään välin en kehota sammuttamaan intohimoa – se kannattaa suunnata opiskeluun, kehittelyyn, perheeseen ja omaan hyvinvointiin. Näin se säilyy kasvattamassa uutta jaksamispääomaa ja ideoita.

Stina Siikonen
yrittäjä, Koolle Oy, Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien tiimi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

AC & Heating System Oy

AC & Heating System Oy

Ilmalämpö- ja ilmavesilämpöpumput, Ilmalämpöpumppujen huolto

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Linna

Linnankatu 80, Turku

www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat

Ainutlaatuisen historiallinen juhla- ja kokousmiljöö, jossa monipuolisia yksittäisiä tiloja 10-250 hengelle. Linnassa myös 120 hengen kokoustila, jossa täydellinen AV –tekniikka kiinteänä. Juhlatiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia jopa yli 500 hengelle. Tutustu kokous- ja juhlatiloihin www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat. Tilavarauksista ja tarjoilusta vastaa Fazer Food Co meeting & events / Juhana Herttuan Kellari. Tiedustelut ja varaukset puh. 020 729 6905.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa