Julkaistu 04.05.2020 0          
KOLUMNI

Lepakon siiven isku

Tänä vuonna on tapahtunut monia kansainväliseen talouteen vaikuttavia asioita, joita en olisi villeimmissäkään skenaarioissa osannut ennustaa vuoden alussa. Globaalin pandemian aiheuttanut koronavirus on sulkenut yhteiskunnat sekä Euroopassa että Amerikassa ja uhkaa syöstä koko maailman talouden syvään ja nopeaan taantumaan.

Kiinalaisen koronaepidemian leviäminen kansainväliseksi pandemiaksi ja siitä aiheutunut talouskriisi ovat toki jälkeenpäin ajateltuna täysin loogisia ja mahdollisia tapahtumia. Tällaista riskiskenaariota ei kuitenkaan osattu etukäteen ennustaa ja jos olisikin, kansainväliset sijoittajat olisivat arvioineet todennäköisyyden minimaalisen pieneksi. Epätodennäköinen epidemia eteni ja vahvistui kaoottisesti sattumien kautta ja levisi kaikkialle maailmaan. Kukapa olisi osannut aavistaa, että kiinalaisen lepakon siiven isku voi aikanaan aiheuttaa vakavan taantuman talouteen maapallon toisella laidalla.

Sijoitusmarkkinoilla tulevaa taantumaa alettiin hinnoitella vasta siinä vaiheessa, kun epidemia alkoi levitä laajemmin Euroopassa. Osakemarkkinat ajautuivat maaliskuun aikana yli 30 prosentin pudotukseen ja samalla luottoriskin hinnoittelu lähti kipuamaan kohti kriisitasoja. Keskuspankit, jotka olivat kouliutuneet vuoden 2008 finanssikriisissä, lisäsivät rahapoliittista elvytystään nopeasti maaliskuun alkupuolella, mutta se ei riittänyt pysäyttämään äkillisesti kriisiytyneen sijoitusmarkkinan syöksyä. Markkinoiden rauhoittumiseen tarvittiin lupaus Yhdysvaltain keskuspankin rajattomasta elvytyksestä ja päälle vielä mittavat valtiolliset finanssipoliittiset elvytystoimet. Elvytyksen suhteen vain liikaa oli sijoitusmarkkinoille tarpeeksi.

Kriisin vaikutukset reaalitalouteen olivat alkuvaiheessa pelkästään valistuneita arvauksia. Ensimmäiset todelliset kriisin merkit nähtiin, kun yritysten kassavirrat hiipuivat ja työttömyyskorvaushakemusten määrä kasvoi vauhdilla. Yhdysvalloissa on maaliskuun lopun jälkeen raportoitu yli 26 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta ja samaan aikaan palvelusektorin vähittäismyynti on pudonnut lähes kymmenellä prosentilla. Samansuuntaisia lukuja on saatu myös Suomessa ja muualla Euroopassa.

Monien hämmästykseksi öljyn hintakin painui nollan alapuolelle Yhdysvaltain raakaöljymarkkinoilla. Markkinoilla on siis maksettu siitä, että joku suostuu ottamaan öljytoimituksen vastaan. Syynä on tietenkin korona, jonka vuoksi sekä taloudellinen aktiviteetti että henkilöliikenne ovat vähentyneet huomattavasti. Kun öljyvarastot ovat täynnä, ylimääräisiä öljytoimituksia ei haluta ottaa vastaan. Ainoaksi säätökeinoksi jää silloin öljytuotannon merkittävä vähentäminen.

Pandemia jatkunee vielä useita viikkoja ja rajoitustoimia tullaan aikanaan purkamaan asteittain. Eristyksistä vähitellen palaavien kansalaisten kulutuskysyntä ja liikkuminen lisääntyy vähitellen, mutta äkilliseen palautumiseen on vaikea uskoa. Taloudellisen kysynnän suvantovaihe tarkoittaa ennakoitua heikompaa toimintaympäristöä useille yrityksille, kun tarjontaa on säädettävä ainakin tilapäisesti alaspäin. Taloudelliset tukiverkostot ja yhteistyökumppanit ovat varmasti tarpeen, jotta yritykset voivat jatkaa toimintaansa kohti parempia aikoja. Pandemian väistyttyä taloudellisesti paremmat ajat hyvin todennäköisesti palaavat, mutta maailma voi taas näyttää hieman erilaiselta kuin ennen lepakon siiven iskua.

Kari Vatanen
sijoitusjohtaja, Veritas Eläkevakuutus

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa