Julkaistu 18.05.2020 0          
HYVÄ TIETÄÄ

Kauppojen turvallisuus tehdään yhdessä

Kokonaisuus ratkaisee. Raimo Erkkilän mielestä turvallisuus on monen tekijän summa. Perinteinen peilikin auttaa seuraamaan, mitä kaupan käytävillä tapahtuu.

Kaupoissa tapahtuu erilaisia turvallisuutta uhkaavia häiriöitä niin tiheään, ettei turvallisuuskouluttaja Raimo Erkkilä halua nimetä yhtä uhkatekijää, joka olisi muita yleisempi. Hänestä turvallisuus on kokonaisuus, joka tehdään yhdessä ennakoimalla, varautumalla ja välittämällä.

Kaupan alalle turvallisuuskoulutuksia tuottava Erkkilä valmentaa kauppiaita ja henkilökuntaa turvallisuusuhkien ehkäisemiseen ja kohtaamiseen. Koulutuksen sisällöt vaihtelevat sen mukaan, mikä on tarpeellisinta eri kohteissa.

-Tilanne on hyvin erilainen riippuen siitä, missä ollaan. Turun keskustassa uhkatekijät ovat erilaisia kuin jossakin pienessä kunnassa, jonne avun saaminen voi kestää kauan.

Hän korostaa avun hälyttämisen tärkeyttä. Apua kannattaa myös pyytää matalalla kynnyksellä.

-Avun hälyttämiseen on paljon keinoja. Silloin kun kaupan oma turvallisuusorganisaatio ei selviydy tilanteesta yhtenä toimivana keinona on käyttää esimerkiksi Suomi 112- sovellusta.

Erkkilä valmentaa 112-sovelluksen käyttöä kaikissa kohteissa, sillä se nopeuttaa avunsaantia ja välittää soittajan sijaintitiedot suoraan hätäkeskukselle.

Oikea toimintamalli tapauskohtainen

Erkkilä suosittelee, että uhkaavissa tilanteissa vaarasta pitää lähteä poispäin.

-Voimankäyttöä ei voi ihmisille opettaa, mutta sitä voi opettaa, mitä on hätävarjelu, miten hankalasta tilanteesta irrottaudutaan ja miten saadaan apua.

Hän kannustaa myös tietynlaisen turvapuheen opetteluun, mikä tarkoittaa, että kohdehenkilön kanssa pyritään pääsemään vuorovaikutukseen ja että hänen asiansa kuunnellaan, sillä esimerkiksi erilaisissa ilkivallanteoissa on usein mielipahaa taustalla.

-Kun henkilökunta kohtaa häirikön tai menee vaikka auttamaan toista ihmistä, saattaakin tulla konflikti. Silloin ensimmäinen asia on ottaa kontakti, jossa voi hyödyntää vaikka tervehtimistä ennen kuin koettaa aikaansaada sovintoa.

-Kun erilaisia tilanteita on lukuisia, ei ole yhtä oikeata mallia. Jollekin autoritäärinen puhe toimii, toisia taas ei voi missään nimessä ryhtyä käskemään, joten oikea toimintamalli pitää yrittää löytää tapauskohtaisesti, Erkkilä toteaa.

Turvallisuuden kehittämistarve jatkuvaa

Erkkilä korostaa, että henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuus kaupassa on monesta tekijästä kiinni, minkä vuoksi turvallisuuden kehittämisen pitäisi olla ennakoivaa ja jatkuvaa.

Hän kertoo havainneensa kaupan alalla yhteisöllisyyttä, joka osaltaan vaikuttaa myönteisesti henkilökunnan turvallisuuteen.

-On ihailtavaa katsoa, miten kokeneet kaupan alan ammattilaiset, jotka ovat joutuneet kohtaamaan työssään kaikenlaista, toimivat roolimalleina ja pystyvät tukemaan nuorempiaan.

Yksi ikävä piirre kaupan alalla on, että asiakkaiden henkilökuntaan kohdistama seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat lisääntynyt viime vuosina.

-Häirintä voi olla fyysistä, henkistä tai verbaalista, esimerkiksi taputtelua, kourimista tai vihjailevaa puhetta. Olennaista näissä tilanteissa on, että ihmiset osaisivat asiallisesti käsitellä aihetta, koska sitä ei tarvitse hyväksyä eikä sietää.

Koulutuksissaan hän tuo esille erilaisia toimintamalleja, miten häirintätilanteista voi selvitä ja päästä eteenpäin. Lisäksi hän korostaa, ettei kenenkään tulisi jäädä häirintätilanteissa yksin.

Hallintotieteen maisteri Raimo Erkkilä perusti turvallisuusalan koulutuksia tarjoavan Turvare Koulutus Oy:n 2017 jätettyään aikaisemman uransa poliisihallinnossa. Yrityksen kotipaikka on Kaarina ja se toimii pääasiassa Etelä-Suomessa.

Eila Hannula

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa