Julkaistu 19.05.2020 0          
Kurimus syvenee ja luvut synkistyvät vielä

Kulttuurin tekijät menettävät Salossa satojatuhansia euroja

Salolaisten kulttuuriyhdistysten toiminta jatkaa koronakurimuksessa kieppumistaan. Peruutettujen ja siirrettyjen konserttien, keikkojen, teatteriesitysten, näyttelyiden ja muiden kulttuuritapahtumien tuomat tappiot kasvavat viikko viikolta. Toukokuun alussa taloudelliset menetykset olivat nousseet yli 330 000 euroon. Kulttuuritilaisuuksia oli peruttu 321 ja siirretty 150. Luvut synkistyvät vielä ennen poikkeustilan päättymistä.

Eri taiteenaloja koko Salossa edustavien kulttuuriyhdistysten edustajien yhteistyöelin, Kulttuurikumppanit, toteutti huhti-toukokuun vaihteessa ns. koronakyselyn Salon kaupungin kulttuuriyksikön kanssa. Kyselyyn osallistui kaikkiaan 45 toimijaa kulttuurin useilta eri aloilta. Kaikkiaan toimijoita (yhdistyksiä ja yksittäisiä) arvellaan olevan Salon seudulla satoja. Tarkkaa lukumäärää eri alojen taiteilijoista ja työryhmistä ei ole tiedossa edes valtakunnan tasolla. Kyselyssä haluttiin selvittää poikkeustilan Salon alueen kulttuurialan toimijoihin aiheuttamat vaikutukset. Saadut vastaukset ovat vain osa kulttuuritoimijoihin kohdistuvaa vaikutusta. Taloudelliset tappiot ja muut vaikutukset ovat siis huomattavasti suuremmat kuin tämän kyselyn tulokset kertovat.

Kysely toi näkyville esimerkiksi musiikkitoimijoiden terveisten välityksellä kuorojen ja orkesterien verkkotapaamisiksi siirretyt yhteisharjoitukset, kevään ja kesän esiintymisten peruuntumiset sekä opetustyön siirtymisen osittain etäopetukseksi.

Taloudelliset vaikutukset ovat olleet mittavat lipputulojen peruuntumisesta aina oppilasmaksujen palautukseen, ansionmenetyksiin ja ylimääräisiin kuluihin. Vastaajien mukaan verkkoharjoitukset eivät vastaa täysipainoista yhteisharjoittelua. ”Soittokunnon” ylläpitäminen edellyttää nuoriltakin soittajilta itsenäistä harjoittelua.

Kotiharjoittelun tueksi on tilattu lisäkustannuksella harjoittelunauhoja, porukalla on opeteltu harjoittelemaan ja esiintymäänkin virtuaalisesti. Nettikonserteista on vastaajien mukaan vaikea saada lipputuloja. Myös elävän musiikin toteuttaminen ja sen ”oikea” kokeminen livenä nähtiin haasteena. Ulkoesiintymiset esimerkiksi vanhusten iloksi ovat tuoneet paitsi iloa ja elämyksiä myös lisäkuluja niiden toteuttajille.

Tulevaisuuden suunnitelmien tekeminen on koettu kaikilla kulttuurin osa-alueilla äärimmäisen haastavaksi. Aikataulutus tuo haasteita kaikkien toimijoiden pyrkiessä järjestämään tilaisuuksia syksyn lyhyiksi jäävien kuukausien aikana. Monilla toimijoilla ei vielä ole valmiuksia verkkopalveluiden tarjoamiseen, eikä siten verkkomaksujen vastaanottamiseen.

Tapahtumatuotantoja ensi vuoteen

Tapahtumatuotannoissa on siirretty kevään ja kesän suunnitellut toiminnat vuoteen 2021. Osa toiminnasta pyritään kuitenkin toteuttamaan tänä kesänä ja tulevana syksynä rajoitusten vaatimalla tavalla. Perinteinen yhdessä tekeminen on muuttunut yksin ja etänä tekemiseksi, esimerkiksi kesän näyttelyjä pyritään rakentamaan muutaman hengen työryhmillä. Lipputulojen ja esiintymispalkkioiden menettämisen lisäksi tapahtumien oheismyynnin puuttuminen heijastuu toimijoiden talouteen. Uusien toimintatapojen kehittäminen ja opettelu vie resursseja toiminnasta myös kulttuurialalla.

Myös teatterien lipputulot romahtivat hetkessä. Uusi tilanne on herättänyt kiinnostuksen videoyhteyden kautta ohjaamiseen ja harjoitteluun. Pienryhmissä harjoittelu ja esiintyminen on ollut ulkotiloissa mahdollista. Teattereissa on kokeiltu vanhojen näytelmien esittämistä maksullisten palvelujen välityksellä.

Kotiseututyöhön korona-aika on iskenyt lekalla: useissa yhdistyksissä toiminta nojaa puheenjohtajan aktiivisuuteen, tulevan suunnittelu koetaan vaikeaksi ja omaa osaamista kehittävät opintokäynnit joudutaan perumaan. Talkootöiden suuri osuus pelastaa osan toimijoista: yhdistykset eivät ole voittoa tuottavia toimijoita ja tapahtumat pyritään järjestämään omakustannushintaan, mutta menetetyt jäsenmaksut ja oheismyyntituotot rasittavat tiliotetta.

Ideoita on, resursseja ei

Luovien alojen toimijoilla riittää ideoita, mutta kaikilla toimijoilla ei vielä ole ollut resursseja tai osaamista niiden toteuttamiseen. Kolmannen sektorin toimijoille maksuttomasti omalla ajalla tehtävät lisätyöt ovat aina olleet tuttu juttu. Nyt poikkeustilan tuomat lisätyöt ovat vieneet entistä enemmän aikaa omalta työltä. Se myös rasittaa henkisesti ja fyysisesti. Monet kulttuuriyhdistykset surevat myös sitä, että paikallisia nuoria ei pystytä nyt työllistämään kesäksi.

Poikkeusaika on opettanut monelle sähköisten välineiden käyttöä ja tutustuttanut sitä kautta uusiin mahdollisuuksiin.

Salolaiset kulttuuritoimijat ovat lupaustensa mukaisesti etsineet koko poikkeustilan ajan päättäväisinä konkreettisia ratkaisuja, uusia tavoitteita ja kiinnostavia elämyksiä. Haasteista huolimatta kulttuuritoimijoiden suurimmaksi osaksi vapaaehtoistyö kulissien takana jatkuu taukoamatta. Tavoitteena on olla toimintakykyinen sitten, kun sen aika on.

Koronakysely toi esiin myös kentän ajatuksia kaupungin kulttuuriyksikön 1,5 vuotta toimineen yhteistyöelimen Kulttuurikumppaneiden toiminnasta ja merkityksestä muun muassa tällaisten kyselyjen toteuttajana ja ”yhdessä tuumijana”.

Kommenteissa jätettiin terveisiä:

● Pitäkää lippu korkealla! Kulttuuri ei saa jäädä jalkoihin tässä vaikeassa tilanteessa. Korona ja Salon kaupungin huono taloudellinen tilanne ei saa olla tekosyy kulttuurin määrärahojen ja tuen vähentämiseen. Virtuaalityöskentely on tätä päivää, myös kulttuurin kentällä. Salon kaupungin pitää antaa vaan työskentelyyn mahdollisuus.

● Hienoa, että tällainen yhteinen elin on saatu tehtyä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa