Julkaistu 09.06.2020 0          

ASRO toimittaa ohjauselektroniikkaa ESA:n satelliittiin

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kehittämä ALTIUS-satelliitti tutkii Maan ilmakehän otsonin jakaumaa ja muutoksia. Kuva: QinetiQ Space.

Suomalainen mittausteknologiayritys ASRO on tehnyt sopimuksen FPI-suodattimen ja siihen liittyvän ohjauselektroniikan toimittamisesta Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ALTIUS-satelliittiin. ASRO on suomalaisen osuuden päähankkija, ja sopimus moninkertaistaa yrityksen liikevaihdon.

Sopimuksen arvo ASRO:lle on noin 3,7 miljoonaa euroa. Yritys toimittaa teknisen mallin vuonna 2021 ja lopullisen laitteen vuonna 2022. Yhteensä projekti kestää 3,5 vuotta.

– Sopimus on yrityksemme 20-vuotisen historian suurin yksittäinen tilaus, ja se yli kolminkertaistaa nykyisen vuosittaisen liikevaihtomme. Se vahvistaa osaamistamme optisten laitteiden suunnittelussa ja hyödyttää sitä kautta myös teollisuusasiakkaitamme. Olemme juuri palkkaamassa ainakin yhtä uutta elektroniikkasuunnittelijaa ja myös syksyllä todennäköisesti kasvattamassa henkilöstömääräämme, kertoo ASRO:n toimitusjohtaja Jussi Lehti.

ASRO toimittaa ALTIUS-satelliitin mittalaitteen toimintaa säätelevän FPI-suodattimen ja siihen liittyvän sähköisen ohjauselektroniikan. FPI-suodatin on optinen laite, jolla valitaan ultraviolettisäteilystä halutut aallonpituudet. Suodattimen toiminta perustuu VTT:n kehittämään ainutlaatuiseen FPI-suodatinteknologiaan, jota ESA on käyttämässä myös tulevissa mittalaitteissa.

Asiakkaana on belgialainen avaruus- ja sotilasteknologiaan erikoistunut OIP-yritys, joka vastaa ALTIUS-satelliitin tutkimuslaitteiston kehittämisestä. Satelliitti tutkii ilmakehän otsonikerrosta sekä muita ilmakehän kaasuja, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. ASRO on suomalaisen osuuden päähankkija, ja projektissa ovat Suomesta mukana myös VTT, Ilmatieteen laitos ja RUAG Space Finland.

– On aina hienoa olla mukana korkean tason avaruusteknologiaprojektissa maailman parhaiden osaajien kanssa. Lisäksi tämä projekti on merkityksellinen koko ihmiskunnalle, sillä ALTIUS-satelliitin kautta saatava informaatio kasvattaa ymmärrystämme otsonikerroksen paksuudesta ja ilmastonmuutoksen tilanteesta.

Laitteiden on toimittava sataprosenttisesti

ASRO pystyi tarjouskilpailussa hyödyntämään pitkää ja laajaa kokemustaan avaruussuunnittelusta, jonka pohjalta yritys esitti merkittäviä aikaisempia projekteja sekä perusteellisia teknisiä ratkaisuja ALTIUS-satelliitin mittalaitteiston haasteisiin.

– Avaruusympäristö luo oma haasteensa elektroniikalle. Avaruuden säteilyn vaikutus elektroniikkaan pitää ottaa huomioon suunnittelussa ja valmistuksessa. Lisäksi laitteiden on oltava ehdottoman luotettavia ja toimintavarmoja, sillä huolto- ja korjauskäyntejä ei voi tehdä, korostaa Jussi Lehti.

Tähtäimessä Kuu, Merkurius ja jopa Mars

Avaruustoiminta on globaalisti kovassa nosteessa. Kansainvälisesti puhutaan New Space -toiminnasta, mikä tuo merkittäviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yhdysvalloissa yksityiset yritykset ovat ottaneet entistä suurempaa roolia, ja lennot Kuuhun ja Marsiin ovat suunnitteilla.

– Olemme vahvasti mukana kehityksessä. Tällä hetkellä meillä on valmistumassa Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus DLR:lle säteilymittarit, jotka lentävät NASA:n Artemis-ohjelmassa Orion-kapselin mukana Kuun ympäri ensi vuonna. Myös ESA:lla on kiinnostusta toimittaa vastaavia säteilymittareita tuleviin kuualuksiin. Suunnittelemamme astronauttien säteilymittarin lukuyksikkö on jo lentänyt kansainvälisellä avaruusasemalla, kertoo Jussi Lehti.

ASRO:n tavoitteena on päästä mukaan myös avaruussään mittalaitteiden toimituksiin. Yritys osallistuu useisiin säteilymittalaiteprojekteihin, muun muassa hiukkasilmaisimen toimittamiseen ESA:n BepiColombo-luotaimeen, joka on parhaillaan matkalla tutkimaan Merkuriusta. Lisäksi ASRO on toimittanut CubeSat-instrumenttiin röntgenalueen mittalaitteen lukuelektroniikan. Yhtiön tavoitteena on päästä mukaan vastaaviin hankkeisiin ensi syksynä.

Vuosikymmenten kokemus

ASRO on perustettu Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorion osaamisen pohjalle. Yhtiöllä on pitkä historia ja merkittävä kokemuspohja tieteellisten mittalaitteiden toimittajana.

– Osaamista on kertynyt 1990-luvun alusta lähtien. Olemme olleet mukana suunnittelemassa SOHO-luotaimen ERNE-tutkimuslaitteistoa. Se oli ensimmäinen avaruusmittalaite, jossa suomalainen toimija oli päähankkija. Luotain laukaistiin vuonna 1995, ja mittalaite toimii edelleen, kertoo Jussi Lehti.

FAKTAT

ASRO (Aboa Space Research Oy)

- vuonna 1999 perustettu innovatiiviseen teknologiakehitykseen erikoistunut tutkimus- ja suunnittelutoimisto

- pitkä kokemus vaativista kansainvälisistä avaruusteknologiahankkeista, joissa se on ollut kehittämässä luotettavia ratkaisuja muun muassa säteilyn mittaukseen ja kamerajärjestelmiin

- toimii myös teollisuusasiakkaidensa kumppanina etenkin elektroniikan, sulautettujen järjestelmien ja erilaisten mittausteknologioiden osaajana

- liikevaihto vuonna 2019 noin 0,5 miljoonaa euroa, toimipiste Turussa

ALTIUS-satelliitti (Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere)

- Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kehittämä satelliitti

- tutkii Maan ilmakehän otsonin jakaumaa ja muutoksia

- avaruuteen vuoden 2023 loppuun mennessä

- mukana monia yrityksiä, suomalaisista VTT, Ilmatieteen laitos ja RUAG:

- belgialainen QinetiQ Space on projektin päähankkija ja vastaa satelliitin rakentamisesta

- belgialainen OIP vastaa tutkimuslaitteiston suunnittelusta

- VTT toimittaa FPI-peiliteknologian, jonka optisissa peileissä ja linsseissä hyödynnetään ASRO:n ohjauselektroniikkaa

- Ilmatieteen laitos vastaa projektin laadunvalvonnasta

- RUAG Space Finland valmistaa avaruuselektroniikan

FPI-suodatin (Fabry–Perot interferometri)

- FPI-suodattimella valitaan ultraviolettisäteilystä halutut aallonpituudet

- FPI-suodatin perustuu peräkkäisiin Fabry-Perot interferometreihin (FPI)

- FPI-suodattimen avulla aallonpituutta voidaan muuttaa sähköisesti, mikä mahdollistaa spektrikuvauksen

- avaruuslaitteissa FPI-suodattimen käyttämisellä säästetään mekanismien määrässä, mittalaitteen koossa ja painossa

FPI-suodatin koostuu neljästä FPI-yksiköstä, tukirakenteesta, lämpötila-antureista ja lämmittimistä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa