Julkaistu 25.06.2020 0          

Apteekki on terveydenhuollon ensipiste

Moni asiakas osaa jo kysyä lisätietoja lääkkeistä ja niiden käytöstä. Harva kuitenkin tietää, että apteekit tarjoavat muitakin terveyspalveluja.

— Lääkitysturvallisuudesta huolehtiminen on luonteva osa apteekkien työtä, mutta apteekit ovat myös terveydenhuollon ensipisteitä, joihin pääsee helposti ja ilman ajanvarausta, kertoo Lähiapteekit-ketjun apteekkari Lenita Jokinen. Lähiapteekit viettää kesällä toimintansa 1-vuotissyntymäpäiviä.

Apteekkari Lenita Jokinen Turun Runosmäen apteekista toteaa, että lääkeneuvonta kuuluu apteekin lakisääteisiin perustehtäviin. Se kattaa lääkkeitä ja niiden käyttöä koskevan opastuksen lisäksi neuvonnan lääkkeettömistä hoitotavoista sekä terveyttä edistävistä ja hoitoa tukevista elintavoista. Hintaneuvonta tuli apteekkien tehtäväksi lääkevaihdon aloituksen yhteydessä.

Jokinen muistuttaa, että apteekki onkin terveydenhuollon ensipiste, johon pääsee helposti ja ilman ajanvarausta. Apteekista ohjataan asiakas tarvittaessa lääkäriin.

Runosmäen apteekki kuuluu Lähiapteekit-apteekkiketjuun, jolla on 20 toimipistettä Hangosta Taivalkoskelle. Kesällä 2019 perustettu Lähiapteekit on yksityisten, itsenäisten apteekkareiden omistama apteekkiketju.

Osaaminen paremmin käyttöön

Suomalaiset hoitavat valtaosan vaivoistaan omatoimisesti. Muun muassa Suomen Apteekkariliiton vuonna 2015 teettämän selvityksen mukaan apteekkien neuvonta säästää huomattavasti muun terveydenhuollon kustannuksia. Lähes joka toinen asiakas, joka oli saanut itsehoitoon liittyvää neuvontaa apteekista, vältti käynnin lääkärin vastaanotolla.

Apteekkari Lenita Jokinen toteaakin, että hänen hiljattain valmistuneen väitöstutkimuksensa mukaan apteekeissa on osaamista, jota olisi mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin osana terveydenhuoltoa. Asiakkaat eivät tunne apteekkien terveyspalveluja kovin hyvin, vaan he näkevät apteekit perinteisenä lääkkeentoimittajana.

— Apteekkarit ovat kiinnostuneita erityisesti lääkitysturvallisuutta edistävistä palveluista, kuten lääkehoitojen arviointipalveluista. He näkevät nämä palvelut tulevaisuudessa tärkeänä osana apteekkien toimintaa. Lääkitysturvallisuudesta huolehtiminen onkin luonteva osa apteekkien työtä.

Käytetyin terveydenhuollon toimipiste

Säännöllisesti lääkkeitä käyttävät käyvät useammin apteekissa kuin muissa terveydenhuollon toimipisteissä. Lisäksi apteekit tavoittavat ihmisiä, jotka eivät käytä muun terveydenhuollon palveluita. Koska apteekeissa käyvät melkein kaikki, ne ovat hyviä paikkoja jakaa tietoa kansansairauksien ehkäisystä ja hoidosta.

— Apteekit ovat kehittäneet erityisryhmille omia neuvontapalveluja, kuten astmapalvelu, inhalaatioiden tarkistus ja yksilöllinen tupakasta vieroitus. Lääkehoidon ongelmatilanteisiin on tarjolla eri tasoisia lääkehoidon arviointipalveluja. Niissä varmistetaan esimerkiksi, ettei lääkkeissä ole päällekkäisyyksiä ja ettei niillä ole haitallisia yhteisvaikutuksia, Jokinen kertoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

AC & Heating System Oy

AC & Heating System Oy

Ilmalämpö- ja ilmavesilämpöpumput, Ilmalämpöpumppujen huolto

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Juuvannin merenrantamökit

Viliskerintie 27, Kustavi

www.juuvanni.fi

Tule kokemaan aito saaristolaistunnelma Juuvannin merenrantamökeissä Kustavin Vartsalassa. Varattavissa hirsimökkejä lyhyt- ja pitempiaikaiseen käyttöön ympäri vuoden. Perinteisen saunomisen ja rentoutumisen lisäksi voit halutessasi tutustua lähiympäristöön omalla autolla, polkupyörällä tai vaikkapa vuokraamalla kanootin.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa