Julkaistu 26.06.2020 0          

Maahanmuuttajien yrittäjyyskurssi onnistui yli odotusten

Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Varsinais-Suomen Yrittäjien yhteisen Tempo-hankkeen maahanmuuttajille järjestämä yrittäjyyskurssi onnistui yli odotusten koronan aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta.

Alkukeväänä startannut, kymmenen tiistai-iltaa kestänyt kurssi keräsi osallistujikseen reilut kolmekymmentä yrittäjyydestä kiinnostunutta maahanmuuttajaa.

– Heistä 29, eli lähes kaikki saivat kurssitodistuksen koronatilanteesta huolimatta. Meillä oli kaksi tapaamista jäljellä, kun käyttämämme SparkUpin tilat suljettiin. Siinä piti hetki miettiä, että mitä nyt teemme, kertoo toinen kurssin päävetäjä, Humakin lehtori Anna Pikala.

Humakilla on kuitenkin onneksi paljon kokemusta verkko-oppimisympäristöjen käytöstä opetuksessa.

Verkostojen puute ja kieli ovat maahanmuuttajataustaisten yrittäjien suurimmat haasteet

Yrittäjyys kiinnostaa maahanmuuttajia ja suhteessa useampi heistä ryhtyy yrittäjäksi kuin kantasuomalaisista. Kun muuten ei löydä töitä, on oman työpaikan luominen vahva vaihtoehto. Yrittäjyys on myös keino päästä kiinni unelmien ammattiin.

–Suurimmat haasteet maahanmuuttajien yrittäjyyden tiellä ovat kieli, verkostojen puute ja byrokratia. Toki lupa-asiat ja muu paperityö yllättävät usein kantasuomalaisetkin yrittäjiksi ryhtyvät, kertoo Varsinais-Suomen yrittäjien palveluasiantuntija Hanna Tarvainen, toinen kurssin päävetäjistä.

Tempon yrittäjäkurssi pyrkii vastaamaan molempiin haasteisiin. Kurssilla opetuskielenä olivat selkosuomi ja englanti.

– Kaksikielistä kurssia pitivät monet ensin mahdottomana toteuttaa, mutta lopulta se onnistui hyvin. Kun asia esitettiin ensin suomeksi ja heti perään englanniksi, se jopa paransi osallistujien kielitaitoa ja ymmärrystä sisällöstä, Tarvainen paljastaa.

Kurssilla opittiin mm. lupa-asioita, palloteltiin pienryhmissä liikeideoita ja tehtiin alustava liiketoimintasuunnitelma. Konkreettiset tehtävät toimivat kuuntelemista paremmin. Pienryhmiä vetivät Humakin yhteisöpedagogiopiskelijat, jotka suorittivat samalla oman yrittäjyyskurssinsa.

– Vapaaehtoisten opiskelijoiden apu oli yksi menestyksemme avain ja käytämme heitä myös ensi kevään kurssilla. Toinen ehdoton tuki olivat vertaistarinat, joissa jo yrittäjiksi ryhtyneet maahanmuuttajat kertoivat päivän teemaan liittyen kurssilaisille omista kokemuksistaan.

– Viimeiset tapaamiset pidimme verkossa Zoomin kautta. Vaikka koteihin eristäytyminen oli ikävä juttu, kurssi saatiin päätökseen verkossa erinomaisesti, Pikala iloitsee.

Tempo sparraa ja ohjaa eteenpäin

Tempo-hanke ei pyri vain helpottamaan maahanmuuttajien yrittäjäksi ryhtymistä, vaan myös lisää yrittäjämäistä asennetta.

– Välillä meillä käy ihmisiä, jotka eivät lopulta oikeasti halua yrittäjiksi vaan palkkatöihin. Silloin ei kannata lähteä perustamaan yritystä, mutta valmentamastamme yrittäjämäisestä asenteesta on silti hyötyä. Hyvällä asenteella ja oman osaamisen sanoittamisella pääsee jo pitkälle työhaussa, Tarvainen kertoo.

Tempo pyrkii olemaan toimija, joka tuntee kentän ja ohjaa eteenpäin.

– Maahanmuuttaja osaa kyllä mennä verkkoon etsimään tietoa, mutta haasteina ovat tiedon sirpaleisuus ja suomenkielisyys. Maahanmuuttajilta myös usein puuttuvat verkostot, jotka auttaisivat heitä eteenpäin, jatkaa Tarvainen.

Yrittäjäksi ryhtymistä voi rajoittaa myös olemassa olevan oleskeluluvan muoto, mutta turvapaikanhakijakin voi myydä osaamistaan laskutuspalveluiden kautta.

Tempo sparraa maahanmuuttajia myös henkilökohtaisissa tapaamisissa työnhakuun ja yrittämiseen liittyen. Tapaamisten perusteella asiakasta osataan ohjata eteenpäin omalla polullaan, kuten vaikka Turku Science Parkin pyörittämän Potkurin yrittäjäneuvontaan.

Erillinen verkkokurssi suunnitteilla

Maahanmuuttajien omien yritysideoiden testaamiseen ja oman osaamisen tunnistamiseen ei ole tarjolla vielä tarpeeksi apua ja työkaluja.

Yhtenä Tempo-hankkeen tuotoksena syntyy verkkoon oppimismateriaalia, jonka avulla voidaan testata ja kehittää omaa ideaa ja yrittäjyyteen sopivuutta ennen varsinaiseen yritysneuvontaan menoa.

– Teemme tällä hetkellä laajaa verkkokurssia, jonka avulla on helppo oppia . Kurssi on suunnattu työkaluksi maahanmuuttajille ja heidän kanssa työskenteleville. Kurssilta saatujen tulosten ja osaamisen kautta on helpompi siirtyä eteenpäin, Tarvainen kertoo lopuksi.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa