Julkaistu 25.06.2020 0          

Turkulaisella osaamisella koronavirusta vastaan

Turun seudulla toimii Suomen suurin ja vanhin life science -toimialan osaamiskeskittymä. Pitkäjänteinen työ näkyy nyt lukuisien alueen yritysten kyvyssä vastata koronapandemian tuomiin haasteisiin ja liiketoimintamahdollisuuksiin.

Terveydenhuollossa koronapandemia on luonut merkittäviä uusia mahdollisuuksia niin diagnostiikan kuin hoidon ympärille. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Suomi on nauttinut jatkuvasta terveysteknologian viennin kasvusta. Viennin arvo on noussut viisinkertaisesti samalla kun kaupan ylijäämä on kasvanut kymmenkertaisesti.

– Pelkästään viime vuonna in vitro -diagnostiikan teollisuuden vienti, mukaan lukien laitteet ja reagenssit, kasvoi Suomessa yli 10 % ja saavutti 656 miljoonan euron kokonaissumman. Pandemia kiihdyttää tätä kasvua, sillä monet life science -yritykset Turun alueella raportoivat onnistumisista taistelussa virusta vastaan, toteaa Tero Piispanen, HealthTurku-klusterin johtaja Turku Science Park Oy:stä.

Diagnostiikkaa maailmalle

Muun muassa turkulaiset Abacus Diagnostica Oy, ArcDia International Oy ja Labmaster Oy ovat kehittäneet omat koronatestinsä. Testit ovat nopeita tehdä ja kasvattavat merkittävästi paljon kaivattua testikapasiteettia sekä Suomessa että ulkomailla. Myös Perkin Elmer Wallac Oy on kasvattanut COVID-19-testiensä tuotantoa Turussa.

Aqsense Health Oy on kehittänyt ei-invasiivisen metodin, joka tekee monien sairauksien seulonnasta nopeampaa, tarkempaa ja edullisempaa. Aqsens Healthin menetelmää voitaisiin käyttää esimerkiksi lentokentillä koronavirustartuntojen havaitsemiseksi.

– Testimetodimme on paljon luotettavampi kuin ruumiinlämmön mittaaminen, jonka tulosta voidaan manipuloida esimerkiksi kuumetta alentavilla lääkkeillä tai kylmällä vedellä, toteaa Aqsensen toimitusjohtaja Timo Teimonen. Yritys neuvottelee testin käytöstä parhaillaan Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC:n) ja kiinalaisten viranomaisten kanssa.

Työtä lääkehoidon hyväksi

Faron Pharmaseuticals Oy on osallistunut taisteluun koronavirusta vastaan lääkekehityksen saralla. Faronin lääke Traumakine osallistuu WHO:n solidaarisuustutkimukseen, jossa testataan ja vertaillaan potentiaalisia COVID-19-hoitoja. Solidaarisuustutkimuksessa on mukana yli 90 maata eri puolilta maailmaa. Solidaarisuustutkimuksen lisäksi Faron osallistuu globaaliin REMAP-CAP-tutkimuksen, joka on tällä hetkellä käynnissä yli 60 laitoksessa 13 eri maassa.

Myös turkulaisen biolääketieteen sopimusvalmistajan Biovianin erityisosaaminen on näkynyt kevään aikana. Yritys on juuri solminut sopimuksen COVID-19-rokoteaihion alkutuotannosta eurooppalaisen lääkekehitysyhtiön kanssa. Biovianin olisi mahdollista käynnistää rokotetuotanto lyhyelläkin varoajalla.

Moduulitiloilla viruksia vastaan

Turkulainen Vetrospace Oy on kehittänyt moduulirakenteisen huone-huoneessa järjestelmän, jossa desinfektiovalaistus yhdessä fotokatalyyttisen nanopinnoitteen kanssa tuhoaa huoneista bakteereja ja viruksia - koronavirus mukaan lukien. Äänieristetyt ja itsenäisen ilmanvaihdon omaavat moduulit suodattavat jopa 99,95 % tuloilman partikkeleista ja huoneet saavuttavat ISO-7 puhdastilan arvot.

– Patentoitu ratkaisumme, joka herätti alkuvuodesta laajaa kansainvälistä kiinnostusta, luo voimakkaan ja virheettömän antimikrobisen efektin, joka tuhoaa jopa 99,99 % mikrobeista, mutta on silti täysin vaaraton ihmisille ja materiaaleille, sillä valo ei ole ionisoivaa, toisin kuin UV-valo. Järjestelmä toimii itsenäisesti, eikä tarvitse henkilötyötä. Tehokkaimman antimikrobisen huonesarjamme kysyntä on pandemian myötä kasvanut merkittävästi myös terveydenhuollon ulkopuolella. Toimistoihin ollaan nyt halukkaita sijoittamaan turvallisia tapaamis- ja työskentelytiloja, selittää toimitusjohtaja Jouko Urpolahti.

Uusia työkaluja biomarkkereiden kaupallistamiseen

Turun seudulla alan yritysten toimintaedellytyksiä on kehitetty pitkäjänteisesti ja yritysverkoston tarpeet huomioiden. Esimerkiksi Turun yliopisto ja seudullinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy ovat mukana EU:n Interreg-ohjelman rahoittamassa BIC-hankkeessa, jossa kehitetään työkaluja uusien diagnostisten biomarkkerien kaupallistamiseen. Aiemmin mainituista yrityksistä ArcDia International Oy, Abacus Diagnostica Oy ja Labmaster Oy osallistuivat hankkeen pilottivaiheeseen asiantuntijoina.

– Hankkeessa syntyvät työkalut julkaistaan tänä kesänä verkossa ja ne ovat kaikkien käytettävissä ilmaiseksi, Tero Piispanen kertoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Celerpak Oy

Celerpak Oy

Aaltopahvilaatikot, Pahvilaatikoita, Pakkauksia, Pakkaussuunnittelua

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa