Julkaistu 01.07.2020 0          

Sähköpotkulautailun säännöt tunnetaan heikosti

Kypärä kuuluu niin pyöräilijän kuin sähköpotkulautailijankin vakiovarustukseen. Kuva: Tomi Rossi/Liikenneturva.

Useissa suomalaisissa kaupungeissa on mahdollisuus vuokrata yhteiskäytössä olevia sähköpotkulautoja, jotka ovat usein hyvä lisä liikkumismahdollisuuksiin. Liikenneturvan kyselyn mukaan useimmat suomalaiset eivät kuitenkaan tunne sähköpotkulautailun sääntöjä. Ennen sähköisen liikkumisvälineen käyttöä on tiedettävä sen edellyttämät liikennesäännöt ja perehdyttävä laitteen toimintaan.

Liikenneturvan tuore kysely osoittaa, että sähköpotkulautailun säännöt ovat monelta suomalaiselta hukassa. Vain kaksi viidestä tiesi vääräksi väitteen, jonka mukaan sähköpotkulaudalla kuljettaisiin aina kävelyn säännöillä. Myös Traficomin tutkimus kertoo, että sähköpotkulautojen käyttäjät eivät usein tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä eikä palveluntuottajien antamia ohjeita.

- Kun laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, kuten esimerkiksi kaupungeissa vuokrakäytössä olevilla sähköpotkulaudoilla, on kyseessä kevyt sähköajoneuvo. Kevyeksi sähköajoneuvoksi luettavalla sähköpotkulaudalla kuljetaan aina pyöräilysääntöjen mukaan, joten esimerkiksi jalkakäytävillä saa ajaa vain alle 12-vuotias, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu.

Ota muut huomioon ja pidä nopeus riittävän alhaisena

Liikenneturvan kyselyssä peräti kaksi kolmesta oli lisäksi samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan sähköpotkulaudat tekevät kaupunkiliikenteestä turvattomamman tuntuisen. Tämä ei ole ihme, jos moni sähköpotkulautaa käyttävä ei kulje sääntöjen mukaan vaan esimerkiksi väärässä paikassa.

- Lisäksi nopeuserot eri liikkujien välillä voivat kasvaa suuriksi, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan jalan, pyörällä ja sähköisillä liikkumisvälineillä. On tärkeää ottaa aina muut kulkijat huomioon ja pitää nopeus riittävän alhaisena, varsinkin risteyksiä lähestyttäessä. Kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeasti, joten sähköpotkulaudankin päällä on keskityttävä ajamiseen ja oltava – tietysti – selvin päin. Kypärä kuuluu niin pyöräilijän kuin sähköpotkulautailijankin vakiovarustukseen, Lattu muistuttaa.

Traficomin tutkimuksen mukaan kypärän käyttämättömyys ja päihtyneenä ajaminen olivatkin suurimmat yksittäiset tekijät sähköpotkulautailijoille tapahtuneissa onnettomuuksissa.

- On kuitenkin hyvä muistaa, että laitteeseen tottuneelle sekä liikennesääntöjä ja muita ohjeita noudattavalle käyttäjälle sähköpotkulauta on turvallinen ja näppärä tapa liikkua kaupungissa, Lattu huomauttaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa