Julkaistu 09.07.2020 0          

Erityistä huomiota putoamistapaturmien ehkäisyyn korkealla tehtävässä työssä

Valvontahavaintojen ja työtapaturmatilastojen perusteella aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet käynnistävät korkealla tehtävän putoamisvaarallisen työn valvontahankkeen. Kolmevuotisen hankkeen tarkastukset aloitetaan syksyllä 2020 kaikilla työsuojelun vastuualueilla.

Hankkeessa tarkastetaan, että korkealla tehtävää työtä teettävät työnantajat tunnistavat työhön liittyvät putoamisvaarat, suunnittelevat turvalliset työtavat ja opastavat työntekijät turvalliseen työskentelyyn. Tavoitteena on vähentää putoamisesta johtuvien työtapaturmien määrää.

– Haluamme herättää sekä työnantajat että työntekijät reagoimaan putoamisvaaraan työssä, kertoo hanketta koordinoiva työsuojelutarkastaja Ville Maanavilja Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. – Usein korkealla tehtävään työhön liittyy putoamisvaara. Putoamistapaturmassa työntekijä loukkaantuu usein vakavasti ja tämä voi johtaa jopa menehtymiseen.

Työpaikkojen omatoimisuus tärkeää

Hankkeen tarkastukset kohdistetaan tilapäisluontoisiin töihin, joihin liittyy työntekijöiden putoamisvaaraa. Tällaisia ovat muun muassa kiipeämistä tai katolla työskentelyä edellyttävät kiinteistönhuoltotyöt sekä erilaiset pylväs- ja mastotyöt ja talvisin lumenpudotustyö katoilta.

Hankkeessa painotetaan työnantajan velvollisuutta valvoa työn turvallisuutta. Työnjohtajien/esimiesten pitää olla tietoisia omista työturvallisuusvastuistaan ja -velvollisuuksistaan.

– Valvonnan tavoitteena on, että työpaikat oppivat omatoimisesti selvittämään putoamisvaaralliset työvaiheet ja estämään putoamistapaturmat työntekijöiden opastamisen, oikeiden työvälineiden ja työmenetelmien sekä työn johtamisen keinoin, tarkastaja Maanavilja korostaa.

Putoaminen aiheuttaa edelleen paljon vakavia vammoja työntekijöille. Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen perusteella Suomessa sattuu vuosittain noin 30 000 työtapaturmaa, joissa on kyseessä joko kaatuminen tai putoaminen. Tämä luku on noin neljännes kaikista ilmoitetuista työtapaturmista.

Euroopan komissio on julkaissut oppaan hyvistä toimintatavoista korkealla tehtävän työn turvallisuuden parantamiseksi. Oppaan voi ladata maksutta alla olevasta osoitteesta.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa