Julkaistu 25.08.2020 1          

Yrittäjägallup: Työpaikkasopiminen ja norminpurku tuovat työpaikkoja

Paikallinen sopiminen nousi vahvimmin esiin Yrittäjägallupissa, jossa kysyttiin yrittäjiltä parhaita keinoja helpottaa työllistämistä.

- Työpaikkasopimisen lisääminen on tehokas ja edullinen tapa lisätä työpaikkoja ja ehkäistä syrjäytymistä. Se on erinomainen lääke koronakriisin jälkihoitoon, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.Hallitus valmistautuu neuvottelemaan valtion ensi vuoden talousarviosta. Budjettiriihessä yhdeksi pääteemaksi noussee se, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Valtaosa uusista työpaikoista on jo pitkään syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Siksi on olennaista tietää, mitkä keinot auttaisivat niitä työllistämään.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjiltä, mitkä muutokset auttaisivat heitä tarjoamaan enemmän työpaikkoja. Vastaus on selkeä:

- paikallinen sopiminen työehdoista (56 %),

- vähemmän normeja pk-yrityksille (55 %),

- vapaampi mahdollisuus määräaikaisiin työsopimuksiin (55 %) ja

- runsaampi palkkatuki (55 %).

Erityisesti yli 10 työllistävät kaipaavat lisää mahdollisuuksia työpaikkasopimiseen. Jopa kolme neljästä yrittäjästä työllistäisi enemmän, jos olisi enemmän mahdollisuuksia sopia paikallisesti työehdoista ja työajoista. Toimialoista muutosta kaipaavat eniten rakennusalan yrittäjät ja teollisuusyrittäjät.

- Tässä taloustilanteessa hallitus ei voi olla lisäämättä työpaikkasopimista, joka etenee tuskallisen hitaasti työehtosopimuksissa. On tehtävä lakimuutoksia. Ensimmäinen askel on poistaa työsopimus-, vuosiloma-, työaika- ja opintovapaalaeista sopimisen kiellot, jotka ovat estämässä monen yrityksen sopimista, Pentikäinen sanoo.

- Myös toisin sopimisen oikeutta pitää edistää, hän esittää.

Se tarkoittaa, että jos työntekijä ja työnantaja haluavat, he voisivat sopia työehtosopimuksesta poiketen.

Tärkeä olisi myös helpottaa määräaikaisia sopimuksia ja poistaa takaisinottovelvollisuus. Ne olisi helppo tehdä, ja ne lisäisivät tuntuvasti työllistämishaluja.


Kommentit

Noora 26.08.2020 klo 08:08

Ymmärrän työnantajan näkökulman paikalliseen sopimiseen, mutta tälläkin hetkellä avoimena olevista työpaikoista yli 50 % on määräaikaisia. Vakituisen työpaikan saaminen on tänä päivänä jo kiven takana ja kuin lottovoitto. Määräaikaisena toimiminen tarkoittaa jatkuvaa työnhakua eli lisästressiä normityöpäivän lisäksi eikä sitouta työntekijää millään muodoin kun kyseessä on vain pätkävierailu. Määräaikaisilla työsuhteilla on myös negatiivinen vaikutus työntekijöiden elämään mm. siksi, että pankit eivät myönnä vaikkapa asuntolainaa määräaikaisissa työsuhteissa oleville. Ja sitten vielä ihmetellään kun nuoret eivät perusta perheitä ja hanki lapsia. Ei määräaikaisena työskennellessä tule sellaista varmuutta ja vakautta, että siinä uskaltaisi isompia suunnitelmia tehdä.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

X-Index Oy

X-Index Oy

Toimitilamyyntiä, Toimitilavuokrausta

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa