Julkaistu 25.08.2020 1          

Yrittäjägallup: Työpaikkasopiminen ja norminpurku tuovat työpaikkoja

Paikallinen sopiminen nousi vahvimmin esiin Yrittäjägallupissa, jossa kysyttiin yrittäjiltä parhaita keinoja helpottaa työllistämistä.

- Työpaikkasopimisen lisääminen on tehokas ja edullinen tapa lisätä työpaikkoja ja ehkäistä syrjäytymistä. Se on erinomainen lääke koronakriisin jälkihoitoon, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.Hallitus valmistautuu neuvottelemaan valtion ensi vuoden talousarviosta. Budjettiriihessä yhdeksi pääteemaksi noussee se, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Valtaosa uusista työpaikoista on jo pitkään syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Siksi on olennaista tietää, mitkä keinot auttaisivat niitä työllistämään.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjiltä, mitkä muutokset auttaisivat heitä tarjoamaan enemmän työpaikkoja. Vastaus on selkeä:

- paikallinen sopiminen työehdoista (56 %),

- vähemmän normeja pk-yrityksille (55 %),

- vapaampi mahdollisuus määräaikaisiin työsopimuksiin (55 %) ja

- runsaampi palkkatuki (55 %).

Erityisesti yli 10 työllistävät kaipaavat lisää mahdollisuuksia työpaikkasopimiseen. Jopa kolme neljästä yrittäjästä työllistäisi enemmän, jos olisi enemmän mahdollisuuksia sopia paikallisesti työehdoista ja työajoista. Toimialoista muutosta kaipaavat eniten rakennusalan yrittäjät ja teollisuusyrittäjät.

- Tässä taloustilanteessa hallitus ei voi olla lisäämättä työpaikkasopimista, joka etenee tuskallisen hitaasti työehtosopimuksissa. On tehtävä lakimuutoksia. Ensimmäinen askel on poistaa työsopimus-, vuosiloma-, työaika- ja opintovapaalaeista sopimisen kiellot, jotka ovat estämässä monen yrityksen sopimista, Pentikäinen sanoo.

- Myös toisin sopimisen oikeutta pitää edistää, hän esittää.

Se tarkoittaa, että jos työntekijä ja työnantaja haluavat, he voisivat sopia työehtosopimuksesta poiketen.

Tärkeä olisi myös helpottaa määräaikaisia sopimuksia ja poistaa takaisinottovelvollisuus. Ne olisi helppo tehdä, ja ne lisäisivät tuntuvasti työllistämishaluja.


Kommentit

Noora 26.08.2020 klo 08:08

Ymmärrän työnantajan näkökulman paikalliseen sopimiseen, mutta tälläkin hetkellä avoimena olevista työpaikoista yli 50 % on määräaikaisia. Vakituisen työpaikan saaminen on tänä päivänä jo kiven takana ja kuin lottovoitto. Määräaikaisena toimiminen tarkoittaa jatkuvaa työnhakua eli lisästressiä normityöpäivän lisäksi eikä sitouta työntekijää millään muodoin kun kyseessä on vain pätkävierailu. Määräaikaisilla työsuhteilla on myös negatiivinen vaikutus työntekijöiden elämään mm. siksi, että pankit eivät myönnä vaikkapa asuntolainaa määräaikaisissa työsuhteissa oleville. Ja sitten vielä ihmetellään kun nuoret eivät perusta perheitä ja hanki lapsia. Ei määräaikaisena työskennellessä tule sellaista varmuutta ja vakautta, että siinä uskaltaisi isompia suunnitelmia tehdä.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa