Julkaistu 03.09.2020 0          

Yrittäjät: matkailuelinkeinon ei saa antaa tuhoutua

Yrittäjät vetoaa hallitukseen, että se tekee tänään ratkaisuja, jotka mahdollistavat Lapin ja muidenkin maakuntien matkailuelinkeinon tulevaisuuden.

– Tilanne on erittäin vakava. Sadat yritykset ja tuhannet työpaikat ovat vaarassa. Hallituksen pitää tehdä nopeasti – mieluiten tänään – linjauksia, jotka mahdollistavat matkailutoiminnan. Jos matkailutalvi perutaan, se iskee laajalti aluetalouteen monessa maakunnassa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Asiasta on neuvoteltu hallituksessa viime päivinä. Erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön johto on ollut haluton ratkaisuihin, jotka avaisivat ovea työ- ja lomalennoille.

– On kohtuutonta, jos yksi ministeriö katkaisee matkailutoimialan elämänlangan. Suomen matkailurajoitukset eivät voi olla Euroopan kireimmät, Pentikäinen toteaa.

Työmatkat voidaan Yrittäjien mielestä mahdollistaa, kun matkustajalla on tuore negatiivinen testitulos, joka voidaan varmistaa maahan tullessa pikatestein.

– On kohtalokasta, jos työmatkat käyvät karanteenien vuoksi mahdottomiksi, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo sanoo.

Lomalentoja varten alan toimijat ovat kehittäneet viranomaisten kanssa malleja, joilla voidaan turvata terveysturvallinen matkailu. Matkustajille voidaan rakentaa niin sanottu matkustajakäytävä, jossa tulijat massatestataan lentokentillä, heiltä edellytetään suojainten käyttöä ja heitä pidetään omissa ryhmissään välttäen kontakteja paikallisiin. Samoja käytäntöjä voidaan hyödyntää reittiliikenteessä.

– Tilauslennoilla tulee paljon perheitä, jotka pysyvät yhdessä ja joita on helppo ohjata. Lapin koronatorjuntaa johtavat lääkäritkin pitävät ryhmämatkailua mahdollisena”, Salo korostaa.

Suomen matkailutulo – kotimainen ja vientitulo – on noin 16 miljardia. Ala työllistää 140 000 henkeä ja tuottaa lähes kolme prosenttia Suomen viennistä. Talvimatkailu tuo Lappiin kaksi kolmasosaa vuoden liikevaihdosta.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa