Julkaistu 07.09.2020 0          

Rajupaja: Viranomaisten nollasekoilu vei meiltä satoja tuhansia

Rajupajan toimitusjohtaja Jussi Mäkelä (takana keskellä) kertoi tapahtuma-alan tämänhetkisestä tilanteesta varsinaissuomalaisille vaikuttajille Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa maanantaina.

”Meiltä vedettiin ensin matto pois jalkojen alta 13.3. kun koko alalla kaikki pysähtyi kuin seinään. Tuli lomautuksia, irtisanomisia, suljimme toimipisteen Satakunnassa. Kesällä tilanne parani hieman, ja olimme mukana järjestämässä muun muassa Paavo Nurmi Gamesia. Sitten tuli elokuu ja viranomaisten nollasekoilu. Meiltä suli muutamassa tunnissa varauksia satojen tuhansien eurojen edestä,” kertoo Rajupaja Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mäkelä.

Tapahtumien esitystekniikkaan ja ohjelmapalveluihin erikoistunut Rajupaja on viime vuosien aikana kasvanut Varsinais-Suomen johtavaksi toimijaksi alallaan. Se on koko Suomenkin tasolla yksi alan kärkiyrityksistä.

Rajupaja on osa Apaja-konsernia, johon kuuluvat myös Ruosila Oy, Vuokrakaluste ja Rajulive Oy. Apaja-konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 yhteensä noin 6,5 miljoonaa euroa. Apaja on työllistänyt vakituisesti noin 50 henkilöä, sesonkiaikaan puolet enemmän.

Peruutukset iskivät kuin hyökyaalto

Korona on iskenyt kipeästi juuri tapahtuma-alaan, ja kesän varovaisen elpymisen jälkeen alaa ravisteli elokuussa julkistettu Aluehalintoviraston (AVI) tiedote tapahtumarajoituksista. Tiedotteessa sanottiin, että yli 50 hengen tilaisuudet olisivat sallittuja syyskuussa vain erityisrajoituksin. Viimeisinä kuukausina rajoitukset olivat koskeneet yli 500 hengen tilaisuuksia.

Kyseessä oli nollavirhe, joka johtui Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä olleesta kirjoitusvirheestä. Virhe meni kuitenkin nopeasti läpi kaikkialle ja sai koko alan sekaisin.

Seuraukset iskivät kuin hyökyaalto, ja valtava määrä tapahtumia peruuntui seuraavien parin tunnin aikana.

”Osa peruutuksista johtui varmasti siitä, että tapahtumat olivat myyneet muutenkin huonosti ja ilmassa on paljon pelkoa – uskaltaako tapahtumia järjestää, uskaltaako niihin tulla. Brändit pelkäävät maineensa puolesta ja mieluummin peruvat kaiken,” Mäkelä miettii.

Jussi Mäkelä kertoi tapahtuma-alan tilanteesta ja koronan vaikutuksesta alaan maanantaina 7.9. varsinaissuomalaisille kansanedustajille Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa.

Mäkelä toivoo päättäjiltä tekoja sen eteen, että alan työpaikat saadaan pelastettua. Hän uskoo, että todellisuudessa ala alkaa elpyä kunnolla vasta ensi vapun tienoilla.

Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämään tilaisuuteen osallistuivat poliitikot Ilkka Kanerva, Anne-Mari Virolainen, Eeva-Johanna Eloranta, Ville Tavio, Esko Kiviranta, Aki Lindén, Kike Elomaa ja Saara-Sofia Siren sekä Varsinais-Suomen liitosta maakuntajohtaja Kari Häkämies, Janne Virtanen ja Malla Rannikko-Laine. Tapahtumassa oli mukana myös Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen jäseniä sekä muita edustajia.

Konkursseja tulee, miten niistä noustaan?

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter muistutti omassa puheenvuorossaan, että tapahtuma-alan lisäksi tilanne on koetellut monia muitakin aloja rankasti.

”Monet yritykset ovat saaneet siirrettyä maksujaan, mutta nyt syksyllä niitä täytyy alkaa maksaa. Monella yrityksellä saattaa olla lisäksi patoutunutta perintää jonossa. Konkursseja tulee, siltä ei voida välttyä, mutta pitää myös miettiä sitä, miten sieltä noustaan.”

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa