Julkaistu 10.09.2020 0          

Raisiossa ja Kaarinassa Varsinais-Suomen korkeimmat kiinteistökustannukset

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin viime vuotta maltillisemmin.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset nousivat 3,10 euroon neliöltä kuukaudessa, kun keskiarvo oli 2,74 euroa neliöltä. Raisiossa kiinteistökustannukset laskivat 4 prosenttia, mutta olivat siitä huolimatta alueen korkeimmat 3,03 euroa. Kaarinassa kustannukset nousivat vesimaksujen siivittämänä 2,95 euroon. Turussa kustannukset kääntyivät laskuun ja olivat 2,84 euroa. Salossa kiinteistökustannus oli 2,79 euroa ja Uudessakaupungissa 2,67 euroa.

Perheasunnossa vuodessa jopa yli 1000 euron ero kuntakohtaisissa kiinteistökustannuksissa

Kuntien väliset kustannuserot ovat muodostuneet suuriksi. Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90 -neliöisessä perheasunnossa miltei 3 400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa.

Raisiossa 90 -neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia noin 3 270 euroa vuodessa ja Turussa miltei 3070 euroa. Salossa vastaava summa on 3010 euroa ja Uudessakaupungissa 2880 euroa.

Kaukolämmön kustannuksissa laskua ja vesimaksuissa vaihtelua

Kaukolämmön kustannuksissa kehitys oli keskimäärin maltillista, kustannusten noustessa alle prosentin viime vuodesta. Turussa, Kaarinassa ja Raisiossa trendi oli toinen, sillä kaukolämmön kustannus laski 1,3 prosenttia. Kaukolämpö maksoi näissä kaupungeissa edelleen merkittävästi keskitasoa enemmän 1,41 euroa neliöltä, kun vertailukuntien keskiarvo oli 1,28 euroa

Salossa kaukolämmön kustannus laski miltei 9 prosenttia, mutta Salossa lämmön hintakehitys on ollut ylipäätään poukkoilevaa viimeisinä hinnantarkistusaikoina. Uudessakaupungissa kaukolämmön kustannus pysyi ennallaan.

Raisiossa veden ja jäteveden kustannus laski peräti 11 prosenttia. Vesimaksuja on pystytty alentamaan jo toistamiseen. Turussa vesimaksut laskivat 3,1 prosenttia. Salossa ja Kaarinassa vesimaksut päinvastoin nousivat.

Jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia. Jätekustannusten nousu painottui sekajätteeseen ja ekomaksuihin. Keskimääräinen vesikustannus nousi puolestaan 1,8 prosenttia viime vuodesta.

Myös kiinteistöveron osalta suunta oli ylöspäin. Rakennuksen kiinteistövero nousi keskimäärin runsaan prosentin verran ja tontin kiinteistövero puolestaan vajaan prosentin vuoden 2019 kustannuksiin verrattuna. Kiinteistösähkön vertailuhinnat puolestaan laskivat noin 1,5 prosenttia, pitkälti sähkön energiahinnan laskun seurauksena. Turussa laskua oli 5,6 prosenttia.

Kuntien kustannuskehityksissä suurta vaihtelua vuonna 2020

Viime vuoteen verrattuna kustannusten nousu oli maltillisempaa. Vertailun kunnista viidessä kuntakohtaiset kustannukset nousivat yli 3 prosenttia ja näiden lisäksi yhdeksässä kunnassa kustannusten nousu oli 2-3 prosenttia. Alueen kunnista kustannukset nousivat vain Kaarinassa ja Uudessakaupungissa, mutta näissäkin vähäisesti.

Vertailussa olleista kunnista kuntakohtaiset kiinteistökustannukset laskivat 9 kunnassa. Suurimmat kustannusten laskut olivat Raisiossa ja Salossa. Salossa kehityksen takana oli kaukolämmön hinnanlasku ja Raisiossa alennetut vesimaksut. Vertailukustannukset laskivat myös Helsingissä ja Turussa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Camp Consulting

Camp Consulting

Konsultointi, Myyntivalmennus, Rekrytointipalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa