Julkaistu 10.09.2020 0          

Euron kirppislöytö päätyi ÅST:n näyttämölle -saaristolaistarinan keskiössä on rakkaus

Kuva: ÅST/Pette Rissanen

Joskus elämä pääsee yllättämään. Dramaturgi ja ohjaaja Tove Appelgren löysi kirpputorilta eurolla kirjan, joka hurmasi hänet täysin. Tämä tarina pitää sovittaa näyttämölle, Appelgren mietti.

Nyt sopiva hetki on koittanut, ja saaristolaistarina Hemåt över isen (Jään yli kotiinpäin) nähdään tulevana lauantaina ensi-illassaan Åbo Svenska Teaterin näyttämöllä.

- Tarinan ydin on se, että rakastumisia tulee joka iässä, ja aina joku ottaa nokkiinsa, Appelgren nauraa.

Hemåt över isen -näytelmä perustuu Gunilla Linn Perssonin romaaniin. Persson on suositun ruotsalaisen Saaristölääkäri-tv-sarjan käsikirjoittaja.

Näytelmä vilisee ajan kerrostumia, ja sen keskiössä on kaksi rinnakkaistarinaa, joista toinen on vaikuttanut saaren tunnelmaan yli sata vuotta.

Appelgren miettii näytelmän tematiikkaa pohtiessaan, että riippumatta siitä, minkä ikäisiä olemme, olemme aina vanhempiemme lapsia.

- Se ei muutu, vaikka ajat muuttuvat. Kannamme myös aiempien sukupolvien tunteita ja tekoja. Sukupolvilta peritty tunnistamaton kuormitus voi olla kaikkein raskainta kannettavaa, Appelgren pohtii.

Näytelmä on myös selviytymistarina, kuinka päähenkilö selviytyy ja käsittelee vanhempiensa pettämisen. Yksi petos kummittelee läpi näytelmän ja toinen paljastuu katsojien edessä.

Rooleissa näyttelevät Åbo Svenska Teaterin ensemble sekä Åbolands Teaterskolanin oppilat. Koulu on 7-18-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu teatterikoulu Paraisilla ja Turussa.

Hemåt över isen-näytelmän ensi-ilta on Åbo Svenska Teaterin Päänäyttämöllä 12.9.2020. Näytelmä tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

ÅST on tehnyt paljon toimia varmistaakseen, että teatterissa käyminen on turvallista. Jotta teatterin aulaan ei synny jonoja, pääsylippuja myydään vain Hansakorttelin lippumyymälässä. Liput kannattaa noutaa hyvissä ajoin ennen esityksen alkua.

Teatterin asiakaspaikoista on käytössä vain osa, jotta turvavälit saadaan toteutettua katsomossa. Vahtimestareilta saa myös halutessaan kasvosuojan.

Teatterisalin ovet avataan normaalia aiemmin, jotta katsojat ehtivät paikoilleen rauhassa. Erityisesti niitä, joilla on paikat katsomon keskellä, pyydetään tulemaan ajoissa paikalle.

Lisätietoja turvallisuudesta löydät ÅST:n nettisivuilta.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa