Julkaistu 11.09.2020 0          
Nopeaa reagointia poikkeusoloissa

Käsidesiä, koronatestejä, take away -ruokaa ja uutta kuljetettavaa

Toimitusjohtaja Anssi Seppisen mukaan poikkeusaika on muistuttanut kuljetusketjujen haavoittuvuudesta.

Korona on kohdellut yrityksiä eri tavoin, mutta yksi teema toistuu: kun markkinaympäristö muuttuu radikaalisti, yrittäjän pitää reagoida välittömästi.

Paraislainen maalialan yritys GVK Coating Technology kuuluu korona-ajan onnekkaisiin: nopea toiminta poikkeusajan kynnyksellä on johtanut siihen, että kuluvasta vuodesta tulee yrityksen historian paras.

Maaliskuussa yrityksen myyjät havaitsivat, että käsidesille on valtava kysyntä. Pienin muutoksin GVK:n maalitehdas taipui tuottamaan muiden tuotteiden ohella käsidesiä. Kemianalan osaaminen, sopivat raaka-aineet sekä niiden hankintakanavat olivat valmiina.

Toimitusjohtaja Anssi Seppisen mukaan 16 työntekijän yritykseen palkattiin maalis-kesäkuuksi 42 ihmistä lisää, ja käsidesiä valmistettiin kolmessa vuorossa. Raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja hankittiin heti iso erä, ja riski kannatti.

- Myimme vajaat puoli miljoonaa litraa käsidesiä vajaassa kolmessa kuukaudessa.

Tulevaisuuteen Sieppinen katsoo mietteliäänä ja arvelee, että syksystä ei tule helppo yhdellekään yritykselle. Kun vienti ei vedä, vaikutukset säteilevät pikkuhiljaa koko yhteiskuntaan ja kuluttajien luottamukseen.

Uutta sen tilalle, joka ei liikkunutkaan

Koronaepidemia vaati nopeaa reagointia huolintaliike Freja Transport and Logistics Oy:ssa, jonka liikevaihto on suorassa yhteydessä ulkomaankaupan volyymiin.

Yhtiöllä on Suomessa 90 miljoonan euron liikevaihto ja 60 työntekijää. Toimitusjohtaja Matti Urmaksen mukaan ketään ei korona takia lomautettu, ja liikevaihto on saatu pidettyä jotakuinkin viime vuoden tasolla.

Selviytymisen taustalla on Urmaksen mukaan valtava määrä töitä. Piti löytää uutta kuljetettavaa sen tavaran tilalle, joka ei yhtäkkiä liikkunutkaan. Tilanteessa punnittiin yrityksen myynnin ja markkinoinnin sekä IT-puolen ammattitaito sekä yhteistyöverkostojen vahvuus.

- Korona ei osunut kaikille toimialoille. Esimerkiksi pakkausteollisuudella on mennyt erittäin hyvin.

Urmaksesta poikkeustilan tärkein oppi on ollut se, että oma liiketoiminta täytyy tuntea läpikotaisin, jotta muutoksia voi tehdä nopeasti ja ketterästi. Tulevaisuus näyttää hänestä hyvin sumuiselta.

Ravintolakesä oli jopa odotuksia parempi

Ravintola-alalle korona iski kovaa. Turkulaiselle CT-ravintolat Oy:lle kovat rajoitukset johtivat koko 120-henkisen henkilökunnan lomautukseen. CT-ravintoloihin kuuluvat muun muassa Fontana, Tårget ja Hügge.

Ravintolatoimenjohtajan Mikko Saarikedon mukaan poikkeusaika opetti, että ruoan noutopalvelut olisi pitänyt pistää pystyyn välittömästi rajoitusten tultua voimaan ja mukauttaa toiminta heti, kun ravintolat avattiin, jolloin noutopalveluiden kysyntä tippui selkeästi.

Asiakkaat palasivat ravintoloihin odotettua nopeammin, ja kesä oli Saarikedon mukaan parempi kuin uskallettiin odottaa. Niissä ravintoloissa, joissa oli hyvä terassi, kesä oli jopa viime vuotta parempi.

Hygienia on epidemian myötä korostunut ravintoloissa entisestään. Saarikedosta on vaikeaa arvioida, millainen syksystä tulee.

- Jos tautitapausten määrä ei nouse, tulevaisuus näyttää ihan valoisalta.

Koronapikatestejä Salosta maailmalle

Salolaiselle, huumepikatesteihin erikoistuneelle Salofalle korona avasi uuden markkinaraon. Viruksen levittyä globaaliksi pandemiaksi Salossa alkoi kiivas koronapikatestien valmistus.

Tehtaanjohtaja Jarmo Nykäsen mukaan koronan vasta-aineita verestä mittaava pikatesti kehitettiin yrityksen yhteistyökumppaneiden kanssa, ja testejä valmistetaan Salossa. Uusi tuote vähintään tuplaa, mahdollisesti jopa nelinkertaistaa yrityksen liikevaihdon.

- Yli 99 prosenttia koronatesteistä lähtee ulkomaille, kun kotimaassa ei ole kysyntää. Se on sääli.

Nykäsestä poikkeustila on opettanut, että liika lean-ajattelu on riskialtista. Kriittisistä komponenteista pitää olla myös omia varastoja, ja halvan kiinalaisen raaka-ainetoimittajan lisäksi pitää olla varavaihtoehto lähempänä Suomea.

Koronapikatestit auttavat Salofaa vahvistamaan sekä tehtaan tuotantokapasiteettia että verkostoja maailmalla. Näin muidenkin pikatestien kauppaaminen ulkomaille on tulevaisuudessa helpompaa.

Heidi Pelander

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Lounais-Suomen Taxidata Oy

Lounais-Suomen Taxidata Oy

Kuljetuspalveluja, Takseja, Taksiliikenne

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa