Julkaistu 16.09.2020 0          

Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan

Syksyn mittaan saadut ilmoitukset lukuisista uusista yt-neuvotteluista kertovat työllisyystilanteen jatkumisesta epävakaana. Saattaa siis olla, että osa lomautuksista vaihtuu irtisanomisiksi.

Työsuhteen päättyminen on jo sinällään kurja tilanne, mutta jos unohtaa kertoa tilanteen muuttumisesta työttömyyskassaan, saattaa lisäksi joutua tilittämään väärin perustein maksettuja päivärahoja takaisin.

\"Haluamme muistuttaa kaikkia lomautettuja siitä, että on tärkeää kertoa työttömyyspäivärahaa maksavalle kassalle, jos työsuhde päättyy lomautuksen aikana. Tieto on tärkeä, sillä sen myötä voidaan huomioida mahdollisen irtisanomisajan palkan vaikutukset päivärahaan eikä jälkikäteen tarvitse periä takaisin aiheetta maksettuja etuuksia”\", sanoo Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Hyvä muistaa: oikeus irtisanomisajan palkkaan

Perusperiaate on, että jos työntekijällä on oikeus irtisanomisajan palkkaan tai sitä vastaavaan korvaukseen, ei samalle ajalle voida maksaa työttömyysetuutta.

“On mahdollista, että työntekijä sopii työnantajan kanssa, ettei irtisanomisajan palkkaa tarvitse maksaa, vaikka työntekijällä työehtosopimuksen, työsopimuksen tai lain mukaan olisi oikeus irtisanomisajan palkkaan. Jos oikeus on, ei kassa voi maksaa ansiopäivärahaa irtisanomisajalta. Näin on, vaikka työnantaja ei olisi maksanut irtisanomisajan palkkaa tai sitä vastaavaa korvausta. Työttömyysturvassa ratkaisevaa on siis oikeus, ei se, onko irtisanomisajan palkkaa maksettu vai ei\", Eklund kertaa.

Jos päivärahan hakija ei ilmoita työsuhteen päättymisestä päivärahaetuuden maksajalle, voi käydä niin, että hakijalle maksetaan päivärahaa, johon tällä ei ole oikeutta. Aiheetta maksettu etuus peritään myöhemmin takaisin. Tästä aiheutuu turhaa harmia hakijalle. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi aiheuttaa jopa tutkintapyynnön poliisille, jos on aihetta epäillä, että hakija on tahallaan jättänyt ilmoittamatta etuusoikeuteen vaikuttavia seikkoja.

\"On täysin ymmärrettävää, että työsuhteen päättyminen lomautuksen aikana voi epähuomiossa jäädä ilmoittamatta, varsinkin silloin, kun muutos tapahtuu hakujakson aikana. Päivärahat saa kuitenkin sujuvammin käteen, kun täyttää hakemuksen huolellisesti\", Eklund opastaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Tehohuolto Oy

Turun Tehohuolto Oy

Kiinteistönhoito, Siivouspalveluja, Sähköalan töitä, Sähköasennukset, Trukkien huolto

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa