Julkaistu 23.09.2020 0          

Yli puolet suomalaisista ei usko ostavansa ikinä uutta autoa

Suomalaisista autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista 60 prosenttia ei usko ikinä ostavansa itselleen aivan uutta autoa.

Melkein kolmannes ei aina käytetynkään auton kohdalla osta edellistä uudempaa menopeliä. Lähes joka kolmas ei valitse välttämättä edellistä uudempaa menopeliä.

Nämä ovat isoja syitä siihen, että Suomen autokanta on vanhentunut koko kuluvan vuosituhannen ajan.

71 prosentilla autoilijoista on epäluottamusta autojen uutta teknologiaa kohtaan. Yli kaksi kolmasosaa sanoo, että heidän seuraava autonsa kulkee bensiinillä tai dieselillä. Lähes puolet suomalaisista ei mieti autokaupoilla kaaran ympäristöystävällisyyttä. Koronapandemia on saanut yli joka kolmannen suomalaisen vähintään harkitsemaan yksityisautoilun lisäämistä. Tiedot selviävät Tori.fi:n tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1219 vastaajaa, joilla on taloudessaan auto tai jotka harkitsevat auton hankkimista.

Raha ratkaisee auton valinnassa

60 prosenttia suomalaisista ei usko koskaan ostavansa itselleen täysin uutta autoa.

Melkein puolet suomalaisista autokuluttajista sanoo, ettei heillä ole varaa ihka uuteen autoon. 53 prosenttia sanoo, että olisi varaa, mutta ei ole halua kuluttaa niin paljon rahaa autoon. Siksi he valitsevat käytetyn vaihtoehdon.

Autoilusta kiinnostuneista suomalaisista 23 prosentille tärkein syy olla hankkimatta täyssähköautoa on se, etteivät he usko sähköautojen olevan sen ympäristöystävällisempiä kuin bensiini- tai dieselautojen. Se on hinnan jälkeen toiseksi yleisin syy kiertää sähköautot.

– 71 prosenttia suomalaisista autoilijoista kokee epäluottamusta autoilun uutta teknologiaa kohtaan. Yli kaksi kolmasosaa autonomistajista ja auton ostamista harkitsevista sanoo, että heidän seuraava autonsa kulkee bensiinillä tai dieselillä, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo ja jatkaa:

– Nämä ovat liikenteen vihreän muutoksen kannalta negatiivisia lukemia. Autoilijoista vain 23 prosenttia haluaa seuraavaksi sähköhybridin ja 5 prosenttia täyssähköauton. Suomessa siis autokanta vanhenee ja bensiinin asema säilyy ylivoimaisena.

Suomalaisista autoista 25 prosenttia on valittu hinnan perusteella. Se on yleisin syy autovalinnalle. Toiseksi yleisin syy on käyttövoimakustannukset.

Perusnyrkkisääntö on, että mitä uudempi auto, sitä ympäristöystävällisempi, johtuen ennen kaikkea polttoaineenkulutuksesta. Siksi auton uusiminen aiempaa uudempaan käytettyyn on ekoteko sekä arkikäytön että uuden valmistamiseen kuluvien raaka-aineiden puolesta.

Ympäristöystävällisyyttä ei mietitä autokaupassa

– Joka viides sanoo, ettei aio ikinä hankkia edes sähköhybridiä, saati täyssähköä. Lähes puolet suomalaisista ei mieti autokaupoilla kaaran ympäristöystävällisyyttä. Toisaalta 45 prosenttia sanoo, että täyssähkö tai sähköhybridi on mahdollinen tulevaisuudessa, mutta ei nyt, Tuomisto toteaa.

Läntisestä Euroopasta vain Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa autokanta on ikääntyneempää kuin Suomessa. Suomalaisten henkilöautojen keski-ikä on 12,2 vuotta ja pakettiautojen 12,8 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa henkilöautojen keski-ikä oli viime vuonna 9,9 vuotta. Suomessa kanta on vanhentunut tasaisesti koko kuluvan vuosituhannen.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tassam Oy

Tassam Oy

Metallintyöstöä, Metallituotteita, Puurakenteita, Puusepäntyöt, Puutuotteiden valmistus

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa