Julkaistu 30.09.2020 0          

Yrityskauppojen arvo romahti Suomessa – korona pakotti yritykset etsimään kasvua pienemmillä riskeillä

Yrityskauppojen määrä ja arvo ovat laskeneet rajusti tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin laajan raportin mukaan Suomessa tehtyjen kauppojen arvo laski koronapandemian myötä jopa muuta maailmaa voimakkaammin. Verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, yrityskauppojen arvo laski Suomessa vuoden alkupuoliskolla peräti 84 prosenttia huppuvuodesta 2019. Elpymistä on kuitenkin jo havaittavissa myös yrityskaupoissa. Lisäksi kasvua haetaan nyt pienemmällä riskillä yhteisyrityksistä ja alliansseista.

Yrityskauppoja on solmittu tänä vuonna Suomessa poikkeuksellisen vähän, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) maailmanlaajuisesta raportista. Selkeä nousu yrityskauppojen arvossa taittui Suomessa jo viime vuonna, mutta tänä vuonna koronapandemia hiljensi yrityskaupat lähes täysin. Kun viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla yrityskauppojen arvo oli Suomessa vielä 7,3 miljardia, tämän vuoden vastaavana aikana arvo oli ainoastaan 1,2 miljardia. Kauppojen arvo laski siis peräti 84 prosenttia kun vuotta 2019 värittäneet isot kaupat, kuten esimerkiksi Metson ja Outotecin fuusio ja Telenorin DNA kauppa, jäivät tekemättä.

Kauppoja oli myös määrällisesti vähemmän. Viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon verrattuna yrityskauppojen määrä laski Suomessa 40 kaupalla 118:een kauppaan. Yhdenkään suomalaisyrityksen alkuvuoden kauppa ei mahtunut Pohjoismaiden 10 suurimman kaupan joukkoon. Pohjoismainen suurin yrityskauppa ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli Adevintan tekemä eBay-Classifieds-akvisitio.

– Kuten aiemmissakin kriiseissä, yrityskaupat toipuvat pohjalta suhteellisen nopeasti. Osoituksia tästä ovat muun muassa Ahlstrom-Munksjöstä hiljattain tehty ostotarjous sekä Altian ja Arcuksen eilen julkistama yhdistyminen. Kevään kriisissä yrityskaupat sukelsivat jopa pahemmin kuin vuosien 2008–2009 taantumassa, mutta ovat kesäkuusta alkaen osoittaneet myös nopeampaa elpymistä kuin edellisessä kriisissä, sanoo BCG:n Suomen toimiston johtaja ja osakas Teemu Ruska.

BCG:n raportissa arvioidaan kuitenkin, että jos laajoja koronarajoituksia jouduttaisiin ottamaan uudelleen käyttöön, yrityskauppojen elpyminen todennäköisesti hidastuisi.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

X-Index Oy

X-Index Oy

Toimitilamyyntiä, Toimitilavuokrausta

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa