Julkaistu 02.10.2020 0          
Jyrki Hakkarainen Metsäteollisuuden ratkaisusta:

”Työmarkkinajärjestelmää järisyttävä uutinen”

Metsäteollisuus on irtautumassa liittokohtaisesta työehtosopimusjärjestelmästä, ja metsäteollisuudessa siirrytään työpaikkakohtaiseen eli paikalliseen sopimiseen.

-Tämä on työmarkkinapolitiikkaa muuttava järisyttävä uutinen. Meille yrittäjille se on hyvä uutinen. Olemme vuosia taistelleet paikallisen sopimisen puolesta ja sopimisen kieltoja vastaan, kirjoittaa Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen tuoreessa blogikirjoituksessaan.

Hakkarainen sanoo, että Suomessa on globaalistikin ajateltuna miltei maailman jäykimmät työmarkkinat.

-Keskitetyillä työehtosopimusten palkkaratkaisuilla on palkankorotukset määritelty vientiteollisuuden palkanmaksukyvyn mukaan. Palkat ovat perinteisesti joustaneet vain ylöspäin. Työntekijöille on maksettu peruspalkat riippumatta heidän työtaidostaan tai tehokkuudestaan. Globaalissa kilpailussa myös palkkojen tulisi joustaa yritysten maksukyvyn mukaan, Hakkarainen arvioi.

Hakkaraisen mukaan työmarkkinajäykkyydet ovat johtaneet siihen, että Suomessa on aivan poikkeuksellisen paljon yksinyrittäjiä.

-Yksinyrittäjien määrä on 2000-luvulla kasvanut 50 prosentilla. Tällä hetkellä yksinyrittäjiä on yli 180 000. Syynä tähän kasvuun on se, että yrittäjät eivät uskalla palkata henkilöstöä suuren taloudellisen riskin takia. Myös vuokratyön määrän lisääntyminen on merkki työmarkkinajäykkyyksistä.

Hakkarainen muistuttaa, että Suomen Yrittäjät on vuosia taistellut yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi, ja työmarkkinajäykkyyksien poistaminen on ollut ensisijainen tavoite.

Jyrki Hakkaraisen koko kolumnin voit lukea linkistä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa