Julkaistu 12.10.2020 0          

Lux Gratiae tuo kulttuurin, taiteen ja tieteen valoa Naantaliin jo yhdeksännen kerran

Lux Gratiae -tapahtumasarja tuo jo yhdeksännen kerran Naantaliin ja saaristoon laajan kirjon kulttuuria ja taidetta. Tapahtuman ohjelmassa on erilaisia konsertteja, taiteen ja tieteen ammattilaisten puheenvuoroja, kuvataidetta ja runoutta, unohtamatta perinteistä Jaakobin reittiä Naantalista Rymättylään kulkevaa Jaakobin kävelyä. Kun valon juhlasta puhutaan, on se sitä myös konkreettisessa mielessä: Naantalin kirkko kylpee auringon väreissä tapahtumaviikonlopun ajan.

Taiteen ja tieteen ammattilaiset äänessä

Tämän vuoden uusi aluevaltaus on kirjallisuus, joka tuo Naantalin Kristoffer-saliin taidehistorioitsija, kirjailija Anna Kortelaisen lauantaina 24.10. klo 15. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja väitellyt Albert Edelfeltistä 2002 Turun yliopistossa. Anna Kortelainen kertoo uusimmasta teoksestaan, Tulirinta, joka on Albert Edelfeltin nuorena kuolleen, ainoana avioliitossa syntyneen pojan hätkähdyttävä tarina 1900-luvun alun Etelä-Ranskassa.

Niin ikään lauantaina 24.10. klo 17.00 on mahdollisuus kuulla ”Miten taiteilija päätyy taiteeseensa”. Tätä näkökulmaa on Naantalin Taidehuoneella valottamassa taidemaalari Antti Eklund, joka on täysipäiväiseksi taidemaalariksi heittäytynyt muotoilun ja graafisen viestinnän ammattilainen. Yhdysvalloissa viimeiset 13 vuotta asunut ja työskennellyt Eklund on löytänyt Naantalin Teersalosta inspiroivan paikan ateljeelleen.

Sunnuntaina 25.10. klo 14.00 kaupungintalon valtuustosalissa naantalilainen palkittu Amazon- ja hyönteistutkija ja Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikön johtaja professori Ilari E. Sääksjärvi ja dosentti Juulia Räikkönen kertovat työstään luonnon monimuotoisuuden tutkimusten parissa elämyksellisellä tavalla. Esitelmän aikana matkataan maapallon toiselta puolelta Seilin saarelle ja Naantaliin, joka on vastikään julkaissut oman ympäristöohjelmansa.

Konserteissa kuljetaan keskiajasta varieteehen ja aarioista akrobatiaan

Konserttien sarjan aloittaa perjantaina 23.10. klo 19.00 ennennäkemätön, taidokasta akrobatiaa ja varieteetaidetta sekä huippuammattilaisten sellomusiikkia yhdistävä Moulin Noir -esitys Naantalin Kylpylän Paviljongissa. Lavalla on upea sirkusammattilaisten Art Teatro ja Naantalin musiikkijuhlillakin useasti esiintynyt Total Cello Ensemble.

Naantalin ja Rymättylän kirkot ovat Lux-konserttien vakioesiintymispaikkoja. Tänä vuonna Naantalin kirkossa kuullaan harvemmin ohjelmistoissa olevia kirkkoaarioita eri aikakausilta lauantaina 24.10. klo 19.00. Valon aarioita -konsertti on musiikillinen pyhiinvaellus läpi vuosisatojen mm. Vivaldin, Bachin ja Mozartin sävellysten myötä. Yleisö saa kuulla myös kantaesityksenä Kari Tikan Armolaulun triosovituksen. Esiintyjinä ovat Oopperakammarin upeat solistit: sopraanot Annukka Kuivisto ja Heidi Laakso sekä basso Nicholas Söderlund. Heitä säestää pianisti Marko Autio.

Rymättylän kirkossa sunnuntaina 25.10. klo 16.00 konsertissa matkataan keskiajan sävelmaailmaan. Eturivin keskiaikamuusikkomme Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif muodostavat Duo Medieval -yhtyeen, joka esittää mm. Hildegard Bingeniläisen lauluja 1100-luvulta sekä keskiaikaisen maallisen musiikin helmiä. Kahden sopraanon duo säestää itseään runsaalla valikoimalla keskiajan soittimia (mm. organetto, dulcimer, sinfonia, rebec, psalttari ja harppu). Niiden sielukkaat äänet tuovat konserttiin aidon sävyn tuhannen vuoden takaa.

Kevyemmän musiikin ystäville on tarjolla ulkoilmakonsertti Kirkkopuiston paviljongissa perjantai-illan alkajaisiksi 23.10. klo 18.00. ”Kun saapuu syys” on orkesterimuusikko ja saksofonisti Jari Koiviston musiikkituokion teema. Paviljongissa soivat klassikkoiskelmät. Koivistoa säestää kosketinsoittimilla Jarkko Salmi. Paviljongin läheisyydessä olijat ovatkin aitiopaikalla, kun klo 18.00 konsertin alkamisaikaan Naantalin kirkon julkisivu syttyy hehkumaan valoteoksen voimasta auringon värein. Kirkon valaistusta voi ihailla viikonloppuna koko tapatuman ajan.

Kuvataiteen iloa, runojen kauneutta ja voimaa Jaakobin kävelyltä

Naantalin Taidehuoneessa on Lux Gratiaen ajan esillä naantalilaisten taideharrastajien ILO-näyttely, joka kuvastaa taiteen tekemisen iloa. Taiteentekijät kertovat teoksistaan lauantaina ja sunnuntaina klo 12.30 puolen tunnin ajan.

Kuvataiteen lomassa on mahdollisuus kuunnella myös naantalilaista runoutta, kun paikallinen runo- ja haikuryhmä Sulkakynät esiintyvät niin ikään lauantaina ja sunnuntaina klo 13.00 Taidehuoneessa. Sulkakynät on vaikuttavilla runoillaan esiintynyt eri tilaisuuksissa.

Perinteinen Jaakobin kävely starttaa lauantaina 24.10. klo 10 Naantalin kirkolta matkalle kohti Rymättylän kirkkoa. Matkaa kertyy noin 25 km. Reitti polveilee syrjässä valtaväylältä, jolloin kulkija voi ihailla syksyistä maalaisluontoa. Perillä Rymättylässä on seurakunta järjestänyt kahvitusta. Kävelijöille on tarjolla paluukuljetus n. klo 16.30.

Lux Gratiae -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut, Naantalin Musiikkijuhlat, Visit Naantali, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Vallis Gratiae -yhdistys ry, Armonlaakson vaeltajat ry, Naantalin Kirjajuhlat ja Rymättylän ja Naantalin seurakunnat.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa