Julkaistu 26.10.2020 0          

Patentti haussa tuulimyllyjen ja tunneleiden seurantaan

-Kun ison teollisuuslaitoksen tärkeä kone vikaantuu ja pysähtyy, se tulee aina valtavan kalliiksi. Viisainta olisi tehdä säännöllisesti ennakoivia mittauksia, joilla ongelmat voidaan välttää, sanoo Lasse Tuurala TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy:stä.

Teollisuuskoneiden ongelmat hiipivät esiin yleensä salakavalasti. Toimintaääni muuttuu vähitellen ja ihmiskorva tottuu räminään ja paukkeeseen, kun se voimistuu hitaasti. Lasse Tuuralaan otetaan yhteyttä usein vasta siinä vaiheessa, kun tuotanto on jo pysähtynyt. Ja silloin on kiire.

-Kun puhelu tulee, pakkaan autoon tarvittavat laitteet ja lähden matkaan. Kohteet ovat eri puolilla Suomea ja Pohjoismaita, joskus muuallakin Euroopassa. Parhaassa tapauksessa mittaukset on tehty saman päivän aikana, analyysit ja raportit pystyn tekemään autoon rakennetussa toimistossa ja tehdas saadaan käynnistettyä ehkä jo seuraavana päivänä. Tässä työssä on tärkeää tuntea laitteiden toimintaperiaatteet erilaisissa teollisuusyrityksissä, pienistä konepajoista ydinvoimaloihin saakka, Tuurala kertoo.

Pelkkä laserseurain, sen jalusta ja mittauspallo painavat nelisenkymmentä kiloa ja ovat runsaan sadan tuhannen euron hintaiset. Laitteilla selvitetään kohteen sijainti ja geometria, eli ovatko osat oikealla tavalla mitoissaan. Mittaustarkkuudet ovat parhaimmillaan millin sadasosia. Välillä tarvitaan lisäksi myös muita mittauslaitteita, kuten takymetria, lämpökameraa, kytkinten rihtauslaitetta, käsi- varsimittauslaitetta ja suurnopeuskameraa, joka nappaa nopeimmillaan kohteesta jopa 5200 ku- vaa sekunnissa. Kameraa tarvitaan, jos mittauksilla ei päästä riittävään tarkkuuteen, vaan joudutaan tutkimaan ilmiöitä, joita ei ihmissilmällä pysty näkemään.

Tuurala on jättänyt patenttihakemuksen hitaiden liikkeiden reaaliaikaisesta seurannasta. Vastaavaa menetelmää ei ole käytössä kenelläkään muulla. Menetelmä tekee mahdolliseksi seurata rakenteiden erittäin hidasta muutosta internetin välityksellä. Seuranta voisi kohdistua hankaliin kohteisiin kuten tuulimyllyihin, tunneleihin tai teollisuuden uuneihin. Seurantaa voidaan tehdä reaaliajassa missä päin maailmaa tahansa seurattavan kohteen sijainnista riippumatta.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy tarjoaa asiakkailleen myös mittausteknistä neuvontaa ja mittausalan koulutusta. Tuurala opettaa yli 30 vuoden kokemuksellaan myös Metropolia Ammattikorkeakoulussa teollisuusmittausta.

Mittauslaitteiden lisäksi autossa kulkee hyvin varustettu toimisto, jossa tuotetaan raportit ja analyysit asiakkaalle paikan päällä ja nopeasti.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa