Julkaistu 12.11.2020 0          
Yksi neuvo on yli muiden: varaudu & suunnittele

”Kassa on yrittäjän paras ystävä”

Yrittäjän kannattaa budjetissaan varautua aina pahimpaan. Jos kaikki menee hyvin ja rahaa jää säästöön, siitä alkaa muodostua yritykselle puskuria.

Miksi budjetointi on yritykselle tärkeää?

– Suunnitelmallisuus on kaiken A ja O, sillä kassa on yrittäjän paras ystävä, sanoo Helabo Oy:n toimitusjohtaja Juha Aitos.

Parikymmentä vuotta Nordeassa työskennellyt Aitos perusti yhtiökumppaninsa kanssa oman yrityksen pari vuotta sitten. Helabo auttaa yrityksiä muun muassa yrityskaupoissa ja rahoitusasioissa.

– Budjetin tekeminen on monen mielestä ikävää, joten siihen ei aina panosteta. Mutta harvempi yrittäjä pitää yllätyksistä, ja juuri budjetoinnilla voi varautua yllätyksiin. Kannattaa varautua aina pahimpaan – kun niin ei käy, kassaan jää rahaa, josta alkaa muodostua puskuria.

Paljonko yrityksellä pitäisi olla kassassaan puskuria?

Yleispätevää vastausta ole, sillä yritysten tilanteet ovat yksilöllisiä, Aitos sanoo.

– Olen aina neuvonut yksityisasiakkaita, että säästössä pitäisi olla minimissään 2-3 kuukauden menojen suuruinen summa. Samat lainalaisuudet pätevät yrityksessäkin: tilillä pitäisi olla puskuria, jota voi käyttää silloin kun elämä yllättää. Olennaisinta on se, miten nopeasti yllättäviin tilanteisiin pystyy reagoimaan.

Miten yritys voi kerätä puskuria?

Tärkeintä on varautua menoihin ja olla suunnitelmallinen.

Aitos antaa esimerkin omasta yrityksestään. Helabo maksaa esimerkiksi ennakkoverot useassa erässä pitkin vuotta, edellisen vuoden budjettiin perustuen. Näin vuoden lopussa käsissä ei ole valtavaa summaa, joka pitäisi maksaa kerralla.

Helabo on tehnyt periaatepäätöksen siitä, ettei yritys maksa osinkoja, vaan mieluummin varautuu tulevaan keräämällä puskurirahastoa.

– Laitamme tuloksesta säästöön joka kuukausi tietyn osuuden, josta osa jää kassaan, osa menee säästöön. Säästöön jäävä summa on tarkoitus sijoittaa rahastoihin. Näin sitä voi käyttää vakuutena, jos haluaisimme esimerkiksi tehdä yritysoston jossain vaiheessa.

Aitos suosittelee, että säästöön kannattaa laittaa 30-50 prosenttia kuukauden tuloksesta. Säästösuunnitelma toki elää tilanteen mukaan: jos tulosta ei tule, silloin säästöönkään ei mene mitään.

– Rahat voi toki laitaa pankkitilille säästöön, mutta silloin niille ei saa tuottoa. Siksi sijoittaminen on parempi vaihtoehto.

Sijoitussuunnitelmat kannattaa tehdä oman pankin kanssa niin, että yrityksen sijoittajaprofiili ja riskinottokyky otetaan huomioon.

– Moni yrittäjä sanoo, että he ottavat riskin liiketoiminnassaan, mutta eivät sijoittajina. Siksi maltillinen, matalatuottoinen rahastosijoittaminen on usein yrittäjille mieluista. Mutta omin päin ei kannata ryhtyä ostamaan vain ”jotain”. Kannattaa hyödyntää sijoituspalveluiden tarjoamaa apua.

Jos yrityksen raha-asiat ovat huonolla tolalla, mistä pitäisi aloittaa?

– Tärkein asia on saada perusliiketoiminta kuntoon. Hyvin ajankohtainen asia on myös miettiä sitä, miten saisi rahaa nopeammin kassaan. Siinä avuksi voi olla factoring eli laskurahoitus, Aitos sanoo.

Koska laskujen pitkät maksuajat voivat olla yrittäjille ongelma, joten kassan kiertoa voi nopeuttaa rahoitusyhtiöiden avulla. Aitos sanoo, että näiden palkkiot ovat usein melko maltillisia, ja yrittäjälle voi olla huomattavasti tärkeämpää saada rahat nopeasti tililleen.

Jos kassakriisi on tilapäinen, mutta yrityksen näkymät muuten hyvät, vaihtoehtona voi olla perinteinen pankkilaina.

Kannattaa myös miettiä, voisiko pääomaa vapauttaa sillä, että yrityksen autot, laitteet ja tietotekniikka olisi hankittu leasing-periaatteella.

– Tärkeintä on löytää se taho, jonka kanssa näitä asioita voi käydä läpi. Jos tilanne tuntuu yrittäjälle vaikealta, apua kyllä löytyy!

Tämä juttu on julkaistu myös Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden marraskuun numeron välissä olleessa Raha-teemaliitteessä! Tutustu myös printtilehteemme!

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa