Julkaistu 12.11.2020 0          

Vaihtoehtoisten totuuksien lumossa

Useat järkevinä pitämäni tuttavat ovat viime kuukausien aikana hurahtaneet jos jonkinmoisiin ”vaihtoehtoisiin totuuksiin”, joista pitävät kynsin hampain kiinni ja uppoutuvat yhä syvemmälle tähän maailmaan. Tämä hörhöily voi pahimmassa tapauksessa maksaa heille heidän toimeentulonsa. Ikävää tässä hommassa on se, että kyseessä on usein ihan järkeviä ihmisiä, jotka koronakurimuksessa ovat lähteneet tutkimaan nettiä avoimin mielin ja sen seurauksena valitettavasti joutuneet pahemman kerran höynäytetyiksi.

Suuri osa teistä olette varmaan jo tässä vaiheessa kuulleet QAnonista ja muista salaliittoteorioita levittävistä epämääräisistä tahoista, joiden alkuperä ja tavoitteet ovat vähintäänkin epäselviä. Koska näitä salaliittoteorioiden alullepanijoita on paljon, eivät myöskään heidän tavoitteensa välttämättä ole yhtenäisiä. Näillä on kuitenkin usein yksi yhteinen päämäärä – nimittäin epäuskon herättäminen ”järjestelmää”, ”valtamediaa” ja ”päätöksentekijöitä” kohtaan. Jos siis törmäät tyyppeihin, jotka viljelevät tiettyjä sanoja tai aiheita aktiivisesti omassa (viime aikoina uusia mittasuhteita saaneessa) julistamisessaan, voit helposti päätellä heidän todennäköisesti myös levittävän valheellista tietoa faktana. Näitä sanoja/aiheita ovat esimerkiksi herääminen (yms heräämiseen liittyvät sanat), valon matka (ja valoon liittyvät muut sanonnat), rokotekielteisyys, maskivastaisuus, koronavastaisuus (ei uskota, että korona oikeasti on vaarallinen jne), 5G-kriittisyys, valtamedia, totuuskanava, pelkopandemia ja niin edelleen. Näitä riittää. Tunnistat varmaan jo muutamia tyyppejä omastakin verkostostasi, eikö vain?

Yrittäjälle tämä hurahtaminen on erityisen ikävää, koska luottamus yritykseen menee sen sileän tien, kun hän lähtee julistamaan ”uutta totuutta” kanavissaan. Sama pätee toki muihinkin ääriliikkeisiin, jotka eivät juuri nyt ole yhtä kovassa huudossa kuin nämä QAnon-hommelit.

Muistutan nyt omalta osaltani siitä, ett Suomi on edelleen turvallinen maa, jossa päättäjät on valittu demokraattisesti ja lehdistöllä on vapaus tehdä journalismia, ilman painostusta päätöksentekijöiden suunnalta. Parantamisen varaa on tietenkin aina ja kompromisseja on jouduttu tekemään vuosien varrella. Mutta faktaa on silti se, että mitään suurta salaliittoa ei ole, jossa ”eliitti” vie ja ”valtamedia” vikisee.

Jos joudut kaivelemaan ”totuuden” verkon syövereistä, se ”totuus” on todennäköisesti juuri sitä, mistä syytät ”valtamedioita” ja ”päätöksentekijöitä”.

HERÄTYS JA VALOT PÄÄLLE!

Laura Johansson
Viestinnän asiantuntija ja disinformaatiosta väitöskirjaa työstävä tutkija

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

VTM-Datamove

VTM-Datamove

Atk-asennukset, atk-huolto, Atk-konsultointia, Atk-laitteet, varaosat, tarvikkeet, Atk-ohjelmistoja, sovelluksia, Atk-palveluja, Atk-verkkojärjestelmät ja ylläpito, Ict-Palvelut

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa