Julkaistu 17.11.2020 1          

Vauhtia rakennuslupien saamiseen Turussa - uusi malli voi tuoda tehoa koko alalle

Rakennuslupien saamista halutaan nopeuttaa ja helpottaa uudella toimintamallilla, jota aletaan kokeilla Turussa. Tuloksia saadaan jo ensi vuoden alussa, ja toiveissa on, että yhteistyömalli otettaisiin käyttöön koko rakennusalalla valtakunnallisesti. Uudessa toimintamallissa suunnittelija, rakennuttaja ja viranomaiset työskentelevät alusta asti yhteistyössä.

Turun Pääskyvuoreen rakennettavien kahden kerrostalon suunnittelu ja lupaprosessi hoidetaan uudenlaisella toimintamallilla, jossa rakentamisen eri osapuolet vievät hanketta eteenpäin yhdessä alusta alkaen. Tavoitteena on lyhentää viranomaislupien käsittelyyn kuluvaa aikaa ja helpottaa suunnitteluun liittyvien yksityiskohtien käsittelyä.

Uudessa toimintamallissa ovat mukana Turun kaupungin rakennusvalvonta, rakennusliike Mangrove Oy ja arkkitehtitoimisto Lundén Architecture Company. Kahden ensimmäisen kerrostalon osalta aloituskokous pidettiin perjantaina 13.11.

Hanke on syntynyt tarpeesta yhdistää rakennusten suunnittelussa mukana olevat eri tahot samalle puolelle prosessia. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa ratkaistaan aina lukuisia yksityiskohtia, jotka vaikuttavat myöhemmin rakentamiseen ja valmiin rakennuksen toimivuuteen. Perinteisessä mallissa jokainen toimija on katsonut asiaa vain omasta näkökulmastaan - suunnittelija suunnittelee ja valvoja valvoo. Tähän halutaan nyt muutos niin, että osapuolet jakavat tietoa luottamuksellisesti ja avoimesti alusta alkaen, jolloin muodostuu yhteinen tavoite.

– Tavoitteena on jouhevampi prosessi, jossa kaikki tekevät yhteistyötä sen sijaan että jokainen olisi omassa poterossaan. Kaikki rakentaminen on nykyisin keskittynyt liikaa sen kysymyksen ympärille, että ”milloin saadaan rakennuslupa” ja sitten koko aikataulu yritetään rakentaa sen tiedon ympärille, sanoo toimitusjohtaja Eero Lundén Lundén Architecture Companystä.

Lundén kertoo, että uutta mallia on testattu pienimuotoisissa hankkeissa jo aikaisemmin, mutta nyt se otetaan käyttöön ensimmäisen kerran suuressa mittakaavassa. Oppia on otettu valmistavan teollisuuden sekä ohjelmistosuunnittelun prosesseista.

Uudessa mallissa rakennusvalvonnan, suunnittelijan ja rakennusliikkeen edustajat tapaavat viikoittain ja etsivät yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat suunnittelun ja rakentamisen tavoitteita. Kun yksityiskohtia ratkotaan avoimesti yhdessä, kokonaisuus etenee sujuvammin ja työmäärä rakennuslupavaiheessa vähenee. Uudessa mallissa viranomainen on enemmän yhteistyökumppani ja mahdollistaja kuin valvoja.

Pääskyvuorella käynnistyneen hankkeen suunnittelu sekä luvan hakeminen on tarkoitus tehdä jopa kuudessa viikossa.

- Lyhyellä ajanjaksolla tällainen intensiivinen panostus lisää rakennusvalvonnan edustajien työmäärää, mutta jos toimintamalli vakiintuu ja laajenee, työmääräpaine kokonaisuudessa helpottuu. Tavoitteena on kaikkia osapuolia hyödyntävä malli, sanoo valvontajohtaja Leena Salmelainen.

- Tämä vaatii meiltä kaikilta sitä, että teemme jatkossa asioita eri tavalla, mutta se on mielekästä: on viranomaisillekin ikävää olla hankkeissa mukana vasta jälkijunassa. Mitä aikaisemmin olemme projekteissa mukana, sen parempi – se säästää kaikilta aikaa ja rahaa.

Tavoitteena on, että mallista syntyy rakennustoimintaan pysyvästi uudenlainen toimintatapa, jota voidaan levittää myös Turun ulkopuolelle. Mangroven suunnittelujohtaja Ari Hannonen sanoo, että rakennusliikkeen näkökulmasta kaikki yritykset lyhentää suunnittelu- ja lupaprosessia ovat tervetulleita.

- Rakennusvalvonta voi omalta osaltaan tuoda lisäarvoa suunnitteluvaiheeseen. Odotan kokeilusta paljon, ja toivottavasti siihen voidaan siirtyä kaikissa kohteissamme Turussa ja myöhemmin myös pääkaupunkiseudulla.

Eero Lundén lupaa, että sekä positiiviset että negatiiviset kokemukset yhteistyöhankkeesta kootaan pieneen manuaaliin, joka tulee kaikkien saataville. Hän toivoo, että tämä pilottihanke hyödyttäisi mahdollisimman laajalti koko alaa.

-Jos tällaiseen toimintamalliin mukaan lähteminen takaisi sen, että rakennusluvan saa esimerkiksi neljässä viikossa, on vaikea kuvitella niitä alan toimijoita, jotka eivät haluaisi lähteä mukaan.

Heli Nieminen

Kommentit

Insinöörismies 19.11.2020 klo 12:11

Voi toimiakin, jos lisäksi laitetaan joku(nen) lupa-arkkitehti vaihtoon. Niin syvälle se pilkunviilaus ja revisioiden teettäminen on joihinkin juurtunut, että en usko pystyvän siitä luopumaan.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

GP-Asennuspalvelu Oy

GP-Asennuspalvelu Oy

Puusepänliikkeitä, Puusepäntyöt, Ravintolakalusteita, RST-Kalusteet

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

12/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.12.2020


Seuraa meitä somessa