Julkaistu 19.11.2020 0          

Konepaja testaa leipomolinjan koetaikinalla

Karjanpiirakkakonetta rakentamassa Jostecin pitkäaikainen asentaja Jari Sundell. Tyypillisesti tehtaalla valmistuu samanaikaisesti 2-3, ja joskus neljäkin, leipomolinjastoa samaan aikaan, kertoo Ari Lindholm.

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä lietolainen Jostec Oy suunnittelee ja valmistaa perinteisiä konepajan tuotteita ruostumattomasta teräksestä. Asiakkaat ovat kuitenkin leipomoita, joten konepajan haasteet voivat kuulostaa hieman erikoisilta.

- Suurin haasteemme on taikina, naurahtaa toimitusjohtaja Ari Lindholm.

Jostec valmistaa leipomoihin tuotantolinjoja, uuneja, paistoratoja, erilaisia paperointilaitteita sekä nostatus- ja jäähdytysspiraaleja. Linjastojen keskimitta on noin 25 metriä, joten aivan pieniin leipomoihin tuotteita ei tilata.

Asiakkaiden kanssa tehdään tiivistä tuotekehitystyötä, Lindholm kertoo.

- Kun asiakkaalla on jokin uusi idea tai tuote, haemme siihen yhdessä ratkaisua. Mahdollisuuksien mukaan testaamme taikinan koe-erän etukäteen täällä tehtaalla, jotta saamme käsityksen, mitä sille pitää tehdä. Taikinoitahan on hyvin erilaisia: on sitkotaikinoita ja täysin sitkottomia gluteiinittomia taikinoita, joita on käsiteltävä aivan eri tavalla. Ruistaikina, josta tehdään karjalanpiirakoita, on kivikovaa ja se pitää kuitenkin puristaa telojen läpi kahden millin vahvuiseksi. Kyllä tämä mielenkiintoista on.

Laitteet ovat logiikkaohjattuja, jolloin niiden asetuksia voidaan säätää sen mukaan, mitä linjastossa kulloinkin kulkee.

- Jollakin linjalla voi olla 50 eri reseptiä hillopullasta lihapiirakkaan, sanoo Lindholm, jolla on koneinsinöörinä 20 vuoden työkokemus konepajoista. Leivonnan kanssa hän ei ole kuitenkaan aikaisemmin ollut tekemisissä.

Joustavaa asiakaspalvelua loppuun asti

Jouko Saarisen vuonna 1980 perustama Jostec Oy on Suomen ja Pohjoismaittenkin ainoa kokonaisten leipomolinjojen valmistaja. Myyntiä on Suomen lisäksi Venäjälle, Baltiaan sekä Norjaan ja Ruotsiin.

- Meillä on vahva asema ketterän toimintatapamme ansiosta. Asiakkaat yleensä haluavat laitteisiin pieniä muutoksia, ja me olemme kiinnostuneita modifioimaan ja tekemään eri variaatioita. Suurilla toimittajilla on valmiit ratkaisut, mutta me jaksamme käydä läpi ja etsiä ratkaisuja leipureitten kanssa, Ari Lindholm selittää.

Koneet kokoonpannaan käyttövalmiiksi Jostecin tehtaalla Tarvasjoella. Vasta sitten laitteisto siirretään asiakkaan leipomoon, missä ei ole ylimääräistä aikaa tuotannonseisauksille.

- Käyttöönoton yhteydessä on kuitenkin vielä säätämistä. Emme lähde ennen kuin laitteet varmasti toimivat niin kuin pitää. Olemme joustavia loppuun asti.

Ari ja Kati Lindholmista tuli Jostecin uusi yrittäjäpariskunta kolme vuotta sitten tehdyn yrityskaupan myötä. He ovatkin talon uusimmat tulokkaat, sillä henkilöstö koostuu erittäin pitkäaikaisista ammattilaisista. Jouko Saarinenkin konsultoi uusia omistajia aina tarpeen mukaan.

- Olemme tehneet myös paljon uusia hankkeita tämän kolmen vuoden aikana. Nykyisin teemme myös korkealämpöuuneja kuten pizzauuneja. Ensimmäinen sellainen toimitettiin asiakkaalle vähän reilu vuosi sitten, kertoo Lindholm.

Jostec Oy on kuitenkin riippuvainen leipomoala konjunktuureista.

- Kasvua on haettava toisilta teollisuuden aloilta, kuten esimerkiksi liha- ja kasvis- tai eläinruokateollisuudesta, Ari Lindholm suunnittelee.

Anneli Perkiö

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa