Julkaistu 20.11.2020 0          

Suomen vastuullisin työnantaja on Fingrid

Suomen ensimmäinen Vastuullisin työnantaja on valittu. Se on 380 ihmistä työllistävä kantaverkkoyhtiö Fingrid. Arvonimen jakaa Oikotien nyt ensimmäisen kerran järjestämä Vastuullinen työnantaja -kampanja, vastuullisuustutkimuksen tuloksiin perustuen. Kampanja tutki suomalaista työelämää kyselytutkimuksella, johon vastasi yli 4000 palkansaajaa. Vuoden vastuullisuusteosta puolestaan palkittiin Helsingin kaupunki.

– Vastuullisuus jaettiin seitsemään osa-alueeseen. Niitä ovat työn sisältö ja merkitys, syrjimättömyys, tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus ja palkitseminen, vastuullinen esimiestyö, kestävä kehitys, joustaminen ja työelämän tasapaino sekä hakijakokemus. Arvosteluasteikko oli 1–5. Fingridin kokonaistulos oli 4,29, Oikotien työpaikkajohtaja Joonas Pihlajamaa kertoo.

Tutkimustulokset osoittavat kaksi isoa linjaa suomalaisesta työelämästä: naiset eivät koe vastuullisuuden toteutuvan työpaikoilla likikään samassa määrin kuin miehet ja suorittava porras ei tunne työnantajien vastuullisuutta läheskään samalla tavalla kuin esimiesporras. Naiset arvioivat syrjimättömyyden, vastuullisen esimiestyön, työn mukaisen palkkauksen ja palkitsemisen sekä kestävän kehityksen selkeästi miehiä heikommin.

– Ylipäätään näkynee se, että johtotehtävissä on tällä hetkellä suhteellisesti paljon enemmän miehiä kuin naisia. Ainoa kohta, jonka naiset arvioivat miehiä selkeästi paremmin, on työn sisältö ja merkitys. Siinä saattavat näkyä voimakkaasti naisvaltaiset alat. Esimerkiksi terveydenhoidossa ja opetuksessa työn merkitys on kouriintuntuvaa, Pihlajamaa sanoo.

Johtajat tyytyväisiä, työntekijät eivät niinkään

Suomalaisilla työpaikoilla esimiehet kokevat vastuullisuuden toteutuvan paremmin kuin suorittava osasto. Nyrkkisääntö on, että mitä korkeampi asema, sitä ruusuisempi näkemys vastuullisuustilanteesta.

– Eroavaisuudet mielipiteissä ovat paikoin aika isoja. Johtajista joka toinen mieltää suomalaiset työpaikat yhdenvertaisiksi. Työntekijöistä vain joka neljäs. Johtajista 46 prosenttia antaa työnantajalleen kokonaisarvosanaksi ”erittäin hyvä”, suorittavasta portaasta vain 21 prosenttia. Tämä asetelma ei yllätä, mutta suurehkot eroavaisuudet hieman huolestuttavat, Pihlajamaa toteaa.

Kokonaisuutena Vastuullinen työnantaja -tutkimus kertoo vastuullisuuden olevan Suomessa perushyvällä tolalla. 70 prosenttia kokee, että työnantajallaan on myönteinen vaikutus yhteiskuntaan. Haasteet näkyvät vertailtaessa ihmisryhmiä keskenään tutkimuksen sisällä. Esimerkiksi juuri sukupuolia ja ammattiryhmiä.

– Oikotie haluaa Vastuullinen työnantaja -kampanjalla parantaa suomalaista työelämää. Kampanja haastaa sekä työnantajia että palkansaajia vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen. Kampanjan ydin on, että mukaan lähtevät työnantajat sitoutuvat kehittämään kuutta kampanjaperiaatetta. Kuluva vuosi oli – koronapandemiasta huolimatta – erinomainen alku. Ensi vuoden kampanja alkaa heti tammikuussa, Pihlajamaa kertoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa